Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Κλείνει η ΜΕΘ κορονοϊού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου; Παραίτηση διαμαρτυρίας υπέβαλε...

Κλείνει η ΜΕΘ κορονοϊού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου; Παραίτηση διαμαρτυρίας υπέβαλε ο Συντονιστής Covid-19 Ν. Μουδατσάκης

Από

Ημερομηνία

Διασωληνωμένη διακομίστηκε χθες στο Ηράκλειο νεφροπαθής ασθενής που νοσηλευόταν στην κλινική covid-19 του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Η διακομιδή κρίθηκε κρίσιμη στην περίπτωση της αιμοκαθαρόμενης γυναίκας, λόγω της επιβάρυνσης που είχε η υγεία της λόγω της πάθησης της. Ωστόσο, μέχρι πρότινος η γυναίκα θα μπορούσε να νοσηλευτεί στην ΜΕΘ Κορονοϊού του Αγίου Νικολάου και δεν θα χρειαζόταν διακομιδή στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ αυτό ήταν το δεύτερο κρούσμα που διακομίστηκε τις τελευταίες μέρες στο Ηράκλειο, δείγμα του προβλήματος που έχει ανακύψει και εκτιμάται πως θα μεγαλώσει το επόμενο χρονικό διάστημα με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που αποδυναμώνεται από ιατρικό προσωπικό.

Να σημειωθεί πως η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ήταν η πρώτη στην Κρήτη που νοσήλευσε ασθενή με κορονοϊό κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Ήταν τότε που 52χρονη γυναίκα από το Μακρύ Γιαλό διακομίστηκε ως πρώτο κρούσμα, νοσηλεύθηκε αρχικά στην κλινική και στην συνέχεια στη ΜΕΘ Κορονοϊού που λειτούργησε από τότε με δύο κρεβάτια και τελικά πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στην οικογένεια της.

 

Κλείνει ενώ υπάρχει έξαρση κρουσμάτων!

Κατά την παρούσα κρίσιμη περίοδο, όπου υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες στα ανατολικά του νομού, κλείνει η ΜΕΘ Κορονοϊού του Αγίου Νικολάου! Σε μια χρονική συγκυρία που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Κορονοϊού και η πανδημία covid – 19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το Λασίθι μένει για άλλη μια φορά απροστάτευτο, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για την στάση αυτή που τηρούν οι εκπρόσωποι της πολιτείας απέναντι σε αυτό τον τόπο.

Ενώ έχουν προκηρυχθεί μόνιμες θέσεις για τις ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα, ανακοινώνεται η ενίσχυση των ΜΕΘ από το Υπουργείο Υγείας σε όλη την χώρα και μόνο το Λασίθι αγνοείται επιδεικτικά! Ούτε μία θέση μόνιμου γιατρού για την ΜΕΘ του ΓΝΑΝ, αλλά αντίθετα αναμένεται να φύγουν και δυο στελέχη της.

Πρόκειται για σκανδαλώδη αβλεψία, αμέλεια ή ηθελημένη αδιαφορία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

 

Παραιτήθηκε ο Ν. Μουδατσάκης

Ωστόσο, οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι δραματικές, με αποτέλεσμα να καταθέσει παραίτηση ο Συντονιστής Covid-19 στα νοσοκομεία του Λασιθίου Νίκος Μουδατσάκης. Ανεξάρτητα αν η παραίτηση γίνει αποδεκτή ή όχι, και μόνο το γεγονός πως έχουμε οδηγηθεί σε τέτοιο σημείο σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, αποτελεί τεράστιο, ηθικό και πολιτικό ζήτημα.

Όσα έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια για να ανασχεθεί το κλίμα κατάρρευσης της δημόσιας υγείας στο νομό, γκρεμίζονται σαν κάστρα της άμμου από μια άστοχη και ακατανόητη απόφαση κάποιων να μην ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό η ΜΕΘ του Αγίου Νικολάου σε μια χρονική περίοδο που το Υπουργείο Υγείας προσλαμβάνει και μονιμοποιεί γιατρούς στις ΜΕΘ και ενισχύει με κρεβάτια τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη την Ελλάδα, εκτός του Λασιθίου.

Κι αυτό συμβαίνει ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τοπική καραντίνα και ορισμένες περιοχές έχουν καταγράψει υψηλό ιικό φορτίο και δεκάδες κρούσματα.

Είναι προφανές πως το θέμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, ούτε οι ευθύνες που υπάρχουν από αυτή την εξέλιξη. Είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις και μάλιστα άμεσες για τις επιλογές που αφήνουν τον ανατολικότερο νομό της Κρήτης την ώρα της δοκιμασίας, χωρίς ΜΕΘ Κορονοϊού, ενδεχομένως στην πορεία και χωρίς τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και τα κανονικά κρεβάτια της Μονάδας.

 

Πρόσφατα άρθρα