«Κάθε πρωί τα τελευταία χρόνια πίνω ένα βραστάρι από σπόρους γαϊδουράγκαθου και έχει βοηθήσει πολύ την υγεία μου» μας είπε η καλή φίλη Αιμιλία και μας ενημέρωσε ότι η προμήθεια γίνεται από μαγαζιά που πουλούν μπαχαρικά και συναφή είδη. Το ρόφημα που παρασκευάζεται από αυτά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, όπως δυσεντερία, κολικοί, προβλήματα του συκωτιού, του παγκρέατος και της χολής.

¡ Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα φυτό με αγκάθια που το βρίσκουμε παντού στις εξοχές της Κρήτης. Πήραν το όνομά τους από τα γαϊδούρια, τα οποία συνηθίζουν να τα τρώνε χωρίς να πληγώνονται. Χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι και οι ρίζες. Η κύρια δραστική ουσία τους είναι η σιλιμαρίνη. Ο Διοσκουρίδης συνιστά το γαϊδουράγκαθο για την επούλωση πληγών, την αποτοξίνωση από τα αναλγητικά, την αύξηση γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν, αλλά και για τη μελαγχολία.

Η επιστημονική ονομασία μιας ποικιλίας του φυτού αυτού ονομάζεται Onopordum Tauricum και δόθηκε από τον Linnaeus, ο οποίος, έχοντας χιουμοριστική διάθεση, χρησιμοποίησε τις ελληνικές λέξεις όνος + πέρδομαι για να περιγράψει τα αποτελέσματα της υποτιθέμενης επίδρασης του φυτού στο ζώο. Το γένος Ονόπορδο (Onopordum) στην Ελλάδα απαντάται σε 10 είδη.

Το γαϊδουράγκαθο είναι το εθνικό έμβλημα της Σκωτίας και βρίσκεται σε πολλά σύμβολά της, ενώ το «Τάγμα του Γαϊδουράγκαθου» είναι το αρχαιότερο και ευγενέστερο τάγμα ιπποτών της.