Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος "Προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου οι δασικοί χάρτες"

“Προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου οι δασικοί χάρτες”

Από

Ημερομηνία

Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Νικολάου για το θέμα των δασικών χαρτών ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Φιλιππάκηςανέφερε:

«Για εμάς οι δασικοί χάρτες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Ένα εργαλείο όμως, που στα χέρια των αστικών κυβερνήσεων θα χρησιμοποιηθεί, όχι προς όφελος του λαού αλλά προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου για κερδοφόρες επενδύσεις.  Στόχος είναι να συγκεντρωθεί γη, ώστε να εκχωρηθεί αργότερα στα μονοπώλια. Επίσης να δημιουργηθεί ένα «καθαρό» επενδυτικό πεδίο που θα βοηθήσει την στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης του κεφαλαίου έτσι όπως η ΕΕ ορίζει και τα αστικά κόμματα υπακούουν.

Στόχος επίσης είναι να ξεμπερδεύει με τους μικροϊδιοκτήτες και τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Να φοροεισπράξει. Με λίγα λόγια, υπηρετεί την πάγια στρατηγική της αστικής τάξης «ο πλούσιος πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε:

  1. Να δοθούν παρατάσεις έως ότου οι πολίτες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προσκόμιση στοιχείων για την διόρθωση των πρόδηλων λαθών και στην άσκηση των ενστάσεων.
  2. Να μην πληρώσουν το παράβολο τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι ευπαθείς ομάδες.
  3. Για τους δασωθέντες αγρούς να γίνει διαχωρισμός σε εκείνους που εκχερσώθηκαν για γεωργική καλλιέργεια και λόγους βιοπορισμού και σε εκείνους που εκχερσώθηκαν για οικόπεδα και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Για τους πρώτους να γίνεται παραχώρηση χρήσης δωρεάν ενώ την κυριότητα να την έχει το κράτος και στην δεύτερη περίπτωση να μη γίνει καμία αναγνώριση καταπάτησης από μεγαλοαγρότες, μεγαλοκτηνοτρόφους ή μεγαλοεπιχειρηματίες.
  4. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε μόνιμο και σταθερό προσωπικό, δασολόγους και δασοπόνους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν οι επιτροπές στις χιλιάδες ενστάσεις των πολιτών, αλλά και να στελεχωθεί η από χρόνια αποδυναμωμένη Δασική Υπηρεσία. Υπενθυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανατέθηκε ο δασικός χάρτης σε ιδιωτικές εταιρίες, και δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ οι 500 προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων που προέβλεπε το πρόγραμμα. Ο κλάδος αυτός έχει μπει σε μόνιμη ανεργία ή εργασία με μισθούς πείνας σε ιδιωτικές εταιρίες.
  5. Πολλές από τις εκτάσεις θα περιέλθουν στην διαχείριση του κράτους ως δασικές είτε λόγω της εγκατάλειψής τους από τον ιδιοκτήτη, είτε δικαιωματικά (πχ ακαλλιέργητα) είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής των εξόδων της ένστασης, είτε γιατί δεν πρόλαβαν την προθεσμία, είτε γιατί έχασαν στις επιτροπές. Σε αυτές τις εκτάσεις αν και εφόσον δεν ανήκουν σε υψηλά δάση και κρίσιμη από άποψη φυσικού περιβάλλοντος περιοχές (αιγιαλός, ρέμα, βραχώδη κλπ.) θα πρέπει να παραχωρηθεί η χρήση τους δωρεάν για εγκατάσταση μικρών οικογενειακών οικοτουριστικών δραστηριοτήτων, οικοκαλλιεργειών σε νέους αγρότες, μελισσοκόμους, βιοκαλλιεργητές, ώστε να δοθεί η ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης και βιοπορισμού. Να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα του δάσους και της προστασίας του. Να επανέλθει η ορεινή οικονομία και να αναζωογονηθούν οι ορεινοί οικισμοί. Είμαστε αυστηρώς αντίθετοι σε οποιαδήποτε παραχώρηση τέτοιων εκτάσεων σε μονοπώλια, μεγαλοεπενδυτές και ΑΠΕ
  6. Με ευθύνη του Δήμου πρέπει να ασκηθούν ενστάσεις όπου υπάρχει πρόβλημα με τον Δασικό χάρτη στα όρια των σχεδίων πόλεως και να μην αφεθούν ανυπεράσπιστοι οι πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα της κατά παρέκκλισης δόμησης κτλ. Ταυτόχρονα τα δάση που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα όρια των σχεδίων πόλεως, ρυμοτομικά, ΣΧΟΑΠ και που κακώς τα συμπεριέλαβαν θα πρέπει να κατοχυρωθούν ως πάρκα πρασίνου ενταγμένα στον αστικό ιστό και να μην δομηθούν.
  7. Να μην επιστραφεί καμία επιδότηση για τις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες και να εξασφαλιστεί η συνέχεια της δραστηριότητας των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης.

Πρόσφατα άρθρα