Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Το 1934 η πρώτη πτήση Ελουντιανών πάνω από τη Σπιναλόγκα και τον...

Το 1934 η πρώτη πτήση Ελουντιανών πάνω από τη Σπιναλόγκα και τον Άγιο Νικόλαο

Από

Ημερομηνία

«Ελουντιανοί πέταξαν με αεροπλάνο πριν τους Ηρακλειώτες, το 1934!» μας ενημέρωσε ο Γιώργος Μαυρικάκης (ΕΛΤΑ) από την Ελούντα. Αφορμή του σχολίου του ήταν αυτά που γράψαμε την περασμένη εβδομάδα ότι τον Απρίλιο του 1939 έγινε δοκιμαστική πτήση αεροσκάφους 14 επιβατών τύπου Jungers-52 της «Ελληνικής Εταιρείας Εναέριων Συγκοινωνιών», στα πλαίσια προετοιμασίας της εταιρείας για έναρξη δρομολογίων της γραμμής Αθήνα – Ηράκλειο. Η δοκιμαστική πτήση, στην οποία συμμετείχαν και Ηρακλειώτες, έγινε πάνω από την βόρειο-ανατολική Κρήτη, πάνω από τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα, τη Φουρνή και τη Νεάπολη.

Δημοσιεύομε σήμερα χειρόγραφο σημείωμα από την πτήση Ελουντιανών πάνω από τη Σπιναλόγκα και τον Άγιο Νικόλαο, τον Ιανουάριο του 1934, με υδροπλάνο της Imperial Airways. Το ντοκουμέντο έστειλε στο Γιώργο Μαυρικάκη η Άννα Λεμπιδάκη, εγγονή του Εμμ. Μπετείνη που εκπροσωπούσε και τροφοδοτούσε με καύσιμα την Imperial Airways:

«Στις 14 Ιανουαρίου 1934 επετάξαμεν δια του Αγγλικού υδροπλάνου G.ABFB της εταιρείας Ιμπέριαλ Αίργουεϊς. Πιλότος ο κάπτεν Δρου. Επί του υδροπλάνου είμεθα οι εξής: Εμμ. Μπετείνης, Νικόλαος Πετράκης, Θελξιόπη Ανδρονίκη, Έλλη Μασσάρου, Ζαμπία Πετράκη, ο πλοίαρχος της Ιμπέριαλ κος Παυλ(;). Η πτήση εξετελέστη δια του πιλότου κ. Δρου. Εφέραμεν κύκλον από του όρμου Σπιναλόγκας μέχρι Άγιο Νικόλαο. Η εντύπωσις όλων αρίστη και ευχάριστος», αναφέρει το χειρόγραφο σημείωμα.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα