Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος «Να επιδεικνύουμε όλοι μας ευσυνειδησία»-Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου για τα νέα μέτρα...

«Να επιδεικνύουμε όλοι μας ευσυνειδησία»-Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου για τα νέα μέτρα σε λιανεμπόριο, μετακινήσεις

Από

Ημερομηνία

Ημέρα κοινής επανεκκίνησης από τη Δευτέρα για το λιανεμπόριο, με οριζόντια εφαρμογή των νέων μέτρων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στο ΦΕΚ, τα μέτρα έχουν χρονική ισχύ από χθες, Δευτέρα, 5 Απριλίου μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, τα εμπορικά καταστήματα και στο Νομό Λασιθίου από χθες λειτουργούν με την αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) στον πενταψήφιο αριθμό 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών για τις αγορές και την επιστροφή στο σπίτι.

Η λειτουργία των καταστημάτων γίνεται με click away και click in shop, με τον περιορισμό του ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. και με μέγιστο αριθμό τους 20 πελάτες. Οι καταναλωτές θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα προκειμένου να ψωνίσουν είτε εντός, είτε εκτός του καταστήματος. Το ραντεβού κλείνεται τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με το κατάστημα και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν λάβει τη σχετική επιβεβαίωση.

Προκειμένου να μεταβεί ένας καταναλωτής σε κάποιο κατάστημα, θα πρέπει να έχει το απαντητικό μήνυμα από το 13032, το αποδεικτικό του ραντεβού με την επιχείρηση σε email ή σε SMS, όπως και ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032, ή να έχουν γραπτή βεβαίωση. Επιτρέπεται η αποστολή ενός μόνο SMS την ημέρα, καθώς σε δεύτερη προσπάθεια θα υπάρχει αρνητική απάντηση, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Επίσης, στην περίπτωση των αγορών με click away, η πληρωμή γίνεται με κάρτα και όχι με μετρητά.

Ως προς το click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία:

– Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης.

– Χρονικό διάστημα παραλαβής (που δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 3 ώρες).

– Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο.

– Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

– Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή.  Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής ορίζεται στα 10 λεπτά.

Ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Η αναλογία είναι ένα άτομα ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος τα 20 άτομα.   Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.  Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 έως τις 20.30, από Δευτέρα έως Σάββατο, ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) λειτουργούν από τις 7:00 έως τις 20:30.

Τι αλλάζει με τα σούπερ μάρκετ

Επίσης, το άνοιγμα στο λιανεμπόριο φέρνει αλλαγές και στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, καθώς από χθες βγήκαν οι κορδέλες από τα ράφια όπου απαγορεύονταν να γίνονται πωλήσεις λόγω του κλειστού λιανεμπορίου. Έτσι, στα σούπερ μάρκετ θα μπορούν πλέον να πωλούνται όλα τα προϊόντα που διαθέτουν – όπως ρουχισμό, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία και άλλα είδη εκτός τροφίμων.

Σημειώνεται πως οι αγορές στα σούπερ μάρκετ και στα άλλα καταστήματα τροφίμων εξακολουθούν να γίνονται με την ίδια διαδικασία: οι καταναλωτές θα πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 και με τον κωδικό 2 θα μπορούν να πηγαίνουν για τις αγορές τους.

Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων. Συγκεκριμένα, για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα τροφίμων, οι πολίτες πρέπει να ψωνίζουν εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Επιπλέον, από το περασμένο Σάββατο 3 Απριλίου επιτρέπονται και οι μετακινήσεις  για άσκηση (με SMS τον κωδικό 6 στο 13033) και εκτός του Δήμου κατοικίας με τη χρήση οχήματος, σε υπαίθριο χώρο,για μέχρι 3 άτομα ή για μία οικογένεια.

Επίσης, βάσει του ΦΕΚ, επιτρέπονται καθημερινά οι διαδημοτικές μετακινήσεις για κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων κλπ, συνεργεία αυτοκινήτων, ΚΤΕΟ και πλέον και για τα καταστήματα λιανεμπορίου, με τους πολίτες να πρέπει, βεβαίως, να φέρουν μαζί τους και τα απαιτούμενα έγγραφα μετακίνησης.

«Να επιδείξουμε όλοι ευσυνειδησία»

Μιλώντας σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Μανόλης Καζαμίας υπογραμμίζει τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας από όλους τους πολίτες.

«Πρέπει να φοράμε όλοι τη μάσκα μας, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό, εν ολίγοις να επιδεικνύουμε όλοι μας ευσυνειδησία. Οι εμβολιασμοί προχωρούν, φτάνουμε όλο και πιο κοντά στην άκρη του τούνελ, πρέπει όλοι να προσέχουμε, ώστε να μπορέσει έτσι στη συνέχεια να ανοίξει και η οικονομία, ο τουρισμός».

Οι έλεγχοι των Αρχών για την τήρηση των μέτρων συνεχίζουν, όπως αναφέρει ο κ. Καζαμίας, να διενεργούνται σε τακτικό βαθμό και στο Νομό Λασιθίου, με 10-15 παραβάσεις περίπου να βεβαιώνονται καθημερινά κατά μέσο όρο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα