Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤα στάδια των αρετών που ο Άγιος Ιωάννης της «Κλίμακος» μας διδάσκει...

Τα στάδια των αρετών που ο Άγιος Ιωάννης της «Κλίμακος» μας διδάσκει να αναπτύξουμε είναι ο πνευματικός μας οδοδείκτης στο δρόμο προς την Βασιλεία των Ουρανών

Από

Ημερομηνία

Την Κυριακή 11 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βουλισμένης.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο στο ευσεβές εκκλησίασμα, ομιλώντας περί της μεγάλης ασκητικής μορφής του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, του συγγραφέως της «Κλίμακος» που η Εκκλησία προβάλλει την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών. Ιδιαιτέρως υπεγράμμισε τις αρετές της πνευματικής ασκήσεως που ο κάθε χριστιανός καλείται να βιώσει βήμα-βήμα ώστε να ανέλθει την πνευματική κλίμακα προς την Βασιλεία των Ουρανών.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε πρώτο στάδιο ο Άγιος Ιωάννης επισημαίνει την αποβολή του κοσμικού φρονήματος· μας παρακινεί δηλαδή να αποστραφούμε κάθε κακό και πονηρό λογισμό και να αποκτήσουμε νουν Χριστού. Στα επόμενα στάδια περιγράφει τον αγώνα της ασκήσεως των χριστιανών και τους αφυπνίζει, παρακινώντας τους να αναπτύξουν κυρίως τις αρετές της μετανοίας, της νηστείας, της προσευχής, αλλά και της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος. Ο Άγιος Ιωάννης επίσης προτάσσει την εγκράτεια, την ταπείνωση και την εμπιστοσύνη στο Θέλημα του Θεού απέναντι στα αισθήματα απογνώσεως και απελπισίας που κυριεύουν συχνά τον σημερινό άνθρωπο και πηγάζουν από το πλήθος των αμαρτιών –τον εγωισμό, την έπαρση και την ικανοποίηση παθών και φιλοδοξιών– που τραυματίζουν την ψυχή του».

 

 

Κατανυκτικός Εσπερινός Ε΄ Εβδομάδος Νηστειών

Το εσπέρας της Κυριακής 11 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Παραθρονίου στην Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Ε΄ Εβδομάδος Νηστειών, που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη στη σοφή διδαχή του μεγάλου Οσίου Ιωάννου της «Κλίμακος» ο οποίος μας διδάσκει με πρακτικό τρόπο πώς να επιζητούμε την βοήθεια και το έλεος του Χριστού τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τους δικούς μας ανθρώπους. Επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ο Όσιος Ιωάννης μας διδάσκει ότι η εκζήτηση του θείου ελέους γίνεται μέσα από μια πορεία προς το Χριστό. Γι’ αυτό τρέχουμε προς την αγάπη του Θεού με ελπίδα και προσμονή. Κι αυτή η διαδρομή προς τη θεϊκή παρηγοριά αποτελεί τον ασκητικό αγώνα του κάθε ανθρώπου, διότι χωρίς ασκητική προσπάθεια δεν επιτυγχάνεται η συνάντηση με το Θεό.

Η ασκητική διαδρομή του πιστού δηλώνει την πρόθεσή του να συναντήσει τον Κύριο. Για να ξεκινήσει όμως κάποιος αυτή τη διαδρομή χρειάζεται πίστη. Και ο Χριστός μας δείχνει τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχύσουμε την πίστη μας· με τη νηστεία και την προσευχή. Με αυτά τα πνευματικά αγωνίσματα ενισχύεται η πίστη. Γίνεται πιο καθαρή, πιο σταθερή, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική. Διότι η πίστη είναι εκείνη που προκαλεί το θαύμα, την επέμβαση του Θεού, την αλλαγή στη ζωή μας, την Ανάσταση από τον πνευματικό θάνατο».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Ας παρακαλούμε πάντοτε τον Χριστό, λέγοντας «Πιστεύω, Κύριε, βοήθησέ με στην απιστία μου», που σημαίνει, έχω την στοιχειώδη πίστη να αναγνωρίσω την θεότητά Σου και την δύναμή Σου να μεταμορφώσεις τα πάντα γύρω μου προς το καλύτερο· που σημαίνει, αναγνωρίζω παράλληλα και την δική μου ανεπάρκεια. Ενίσχυσέ με, αύξησε την πίστη μου, διώξε τον πειρασμό, δώσε μου την ειρήνη Σου, ανάστησέ με από τα πάθη που νεκρώνουν την ψυχή μου. Αυτή ας είναι και η δική μας προσευχή, όχι μόνο τούτη την περίοδο της εντονότερης νηστείας και προσευχής, αλλά και κάθε ημέρα της ζωής μας». 

Πρόσφατα άρθρα