Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠροσφορά μελέτης για παράκαμψη της Πλάκας

Προσφορά μελέτης για παράκαμψη της Πλάκας

Από

Ημερομηνία

Αποδεκτή έκανε πρόσφατα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγίου Νικολάου, την πρόταση ιδιώτη επιχειρηματία της περιοχής Πλάκας  να εκπονήσει με δική του δαπάνη και να προσφέρει δωρεάν στο Δήμο μελέτη για τη «Βελτίωση οδικού δικτύου περιοχών Τσιφλικίου – Πλάκας», που αφορά ουσιαστικά την προσπάθεια παράκαμψης του οικισμού της Πλάκας.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός είπε ότι μια τέτοια μελέτη «θα αποσκοπεί στη διαμόρφωση δρόμου από το Τσιφλίκι μέχρι πίσω από την Πλάκα, ώστε να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή». Εξήγησε ότι «μια τέτοια προσπάθεια είχε γίνει και στο παρελθόν, όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε απορρίψει τη μελέτη, η οποία αφορούσε έργο μεγάλης κλίμακας, με πάρα πολλές απαλλοτριώσεις». Έχουμε, όπως τόνισε ο δήμαρχος, ένα αντίστοιχο έργο στην περιοχή – «την παράκαμψη της Ελούντας – που είναι ένα εξαιρετικό έργο το οποίο θα συμβάλει στην ηρεμία της πολυσύχναστης περιοχής του Σχίσματος. Αντίστοιχα θα λειτουργήσει και ο δρόμος από το Τσιφλίκι ως την Πλάκα με τη νέα χάραξη. Καλό θα ήταν να υπάρχει λύση για μονόδρομο από το Σχίσμα μέχρι πίσω από την Πλάκα, που θα έδινε τη δυνατότητα για ποδηλατόδρομο κ.α. σημαντικές παρεμβάσεις τέτοιου είδους».

Ο κ. Ζερβός είπε ότι μετά την απόρριψη της προηγούμενης μελέτης, αναζητήθηκε εναλλακτικός τρόπος υλοποίησης ενός τέτοιου έργου, με σεβασμό στα παλιά μονοπάτια της περιοχής. Και όπως για το δρόμο στην περιοχή «Πηγαϊδάκια» με τα μεγάλα ξενοδοχεία ζητήσαμε βοήθεια από τους ξενοδόχους της περιοχής, ανάλογα απευθυνθήκαμε και στην περίπτωση της Πλάκας, για να πληρώσουν επιχειρηματίες της γύρω περιοχής τη μελέτη αυτή.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η μελέτη του νέου δρόμου θα γίνει με τις προδιαγραφές του υφιστάμενου δημοτικού δρόμου. Ο λόγος που επιλέγεται η μέθοδος συνδρομής από ιδιώτες για τη σύνταξη της μελέτης, είναι για να γίνει πιο γρήγορη εκπόνηση των μελετών και παράλληλα για να αναλάβουν οι ξενοδόχοι μέρος του κόστους των έργων υποδομής που χρειάζεται η περιοχή αυτή, τόνισε ο κ. Ζερβός.  Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, θα σταλεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να ελεγχθεί, διευκρίνισε.

Επιφυλακτικός δήλωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Γιάννης Ανδριώτης, ο οποίος μειοψήφησε, δηλώνοντας ότι «οι ιδιώτες επιχειρηματίες μπορεί να έχουν όλες τις καλές προθέσεις, αλλά αν ήθελαν να βοηθήσουν, θα μπορούσαν να κάνουν μια δωρεά στο Δήμο και όχι μελέτη, γιατί ίσως να υπάρχει κάποιος λόγος που αναλαμβάνουν να την κάνουν. Εξ άλλου είδαμε σε άλλη περίπτωση μελέτης που εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε με δαπάνη ιδιώτη ξενοδοχειακού επιχειρηματία, ότι δεν πήγε και πολύ καλά…».

Θετικά ψήφισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης.

 

Οι Υπηρεσίες

Υπενθυμίζομε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δρόμου, όπως είχε σχεδιαστεί πριν λίγα χρόνια, είχε απορριφθεί και από την Περιφέρεια Κρήτης και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης το 2017.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Λασιθίου είχε εισηγηθεί αρνητικά για την υλοποίηση του έργου, που εν πολλοίς συνέπιπτε και με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Θεωρούσε ότι ο παρακαμπτήριος δρόμος θα έπρεπε να είχε μελετηθεί σε ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο  που θα αποτελεί μέρος ολοκληρωμένης μελέτης, όπου θα εξετάζεται συνολικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε όλο το μέτωπο Ελούντας – Πλάκας. Υπό αυτή την έννοια έκρινε το έργο ως αποσπασματικό  και μάλλον ελάχιστα ανταποδοτικό, όπως ανέφερε στη γνωμοδότησή του. «Θα πρέπει να εξετασθεί η εκπόνηση ενός συνολικού διαχειριστικού σχεδίου της ευρύτερης περιοχής Ελούντας – Πλάκας, στο οποίο να εντάσσεται και η προοπτική άμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος με πρόταση ενιαίας κυκλοφοριακής μελέτης και όχι αποσπασματικής χάραξης, που να εναρμονίζεται επαρκώς στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του τοπίου, το οποίο δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίζεται από αλόγιστες επεμβάσεις», ανέφερε.

Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης εξέτασε τη ΜΠΕ του έργου και την απέρριψε για ανεπαρκή τεκμηρίωση σκοπιμότητας αφού δεν τεκμηρίωνε επαρκώς την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου για «Αποσυμφόρηση του οικισμού Πλάκας», για ελλιπή περιγραφή και αντίστοιχα ανεπαρκή εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, για ανεπαρκή τεκμηρίωση συμβατότητας του έργου με θεσμοθετημένες χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις και ειδικότερα με το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αγ. Νικολάου, για ελλιπή εξέταση εναλλακτικών λύσεων και για ανεπαρκή εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

 

 

Πρόσφατα άρθρα