Οι κέδροι της Χρυσής συνεχίζουν να ξηραίνονται
Χανιά: Έκλεψε σακίδιο και έκανε ανέπαφη συναλλαγή με κάρτα
Εκδήλωση επίδειξης μαχητικών αθλημάτων στην Ιεράπετρα
Αυτοψία στο Δικταίο Άντρο για τα έργα που αφορούν στο  αναβατόριο και την πλατεία Ευρώπης
Συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου σε συνάντηση εργασίας  για την προσβολή φοινίκων στο Βάι από το ρυγχοφόρο των φοινικοειδών
Μια σπουδαία διάκριση για τις Μινωικές Γραμμές στα TOURISM AWARDS 2024
Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων
Συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών – Κατασχέθηκαν περισσότερα από 220 γραμμάρια κάνναβης
Οι προσφορές της εβδομάδας στον ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ
Νεκρός βρέθηκε ο 50χρονος αγνοούμενος στο Ρέθυμνο

Τα μεγάλα… αγκάθια στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Μετά από 20 ημέρες όπου έχει ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έχουν εκκαθαριστεί μόλις 682.000 δηλώσεις, όταν πέρυσι την ίδια ημέρα είχαν εκκαθαριστεί πάνω από 4.093.000 δηλώσεις Ε1, Ε2 και Ε3.

Όλα δείχνουν ότι εάν δεν λυθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν προκύψει πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθεί η φετινή διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων εντός της προθεσμίας έως τις 27 Αυγούστου.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι εάν εξαντλήσει την προθεσμία θα πρέπει στο τέλος Αυγούστου, να πληρώσει δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, μια του Ιουλίου και μια του Αυγούστου.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε νέα παρέμβασή του παραθέτει τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, και επαναφέρει το αίτημα, ώστε η υποβολή να διαρκέσει τέσσερις μήνες. Τα προβλήματα που εντοπίζει είναι τα εξής:

Στο Ε1 (Δήλωση φορολογίας εισοδήματος) παρατηρείται ότι:

*Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών, δηλαδή πέραν της πρώτης και εμφανίζεται αντί της διεύθυνσης του ακινήτου ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.

*Στους κωδικούς 735 – 736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών), γίνεται αποδεκτό μόνον το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου) ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον Νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).

*Στους πληροφορικούς κωδικούς του Πίνακα 2 023-024 δεν δύναται να επιλεγούν κατηγορίες φορολογούμενων που με βάση τα ισχύοντα κριτήρια δεν υπάγονται στην κάλυψη των ηλεκτρονικών πληρωμών και των τεκμηρίων διαβίωσης, π.χ. πληττόμενοι.

Συνέπεια του προηγούμενου και της ανυπαρξίας ανάλογου κωδικού ή άλλης ένδειξης είναι η μη εξαίρεση αφενός από την επιπλέον φορολόγηση και κατά συνέπεια την μη απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης (άρθρο 36 Ν.4797/2021, παρ.70 αρθ.72 Ν.4172/2013, αποφ. ΑΑΔΕ Ε.2104/2021) και αφετέρου η μη εξαίρεση από την υποχρέωση της κάλυψης των ηλεκτρονικών πληρωμών ( άρθρο 37 Ν.4797/2021, περ. α παρ 71 αρθ.72 Ν.4172/2013,αποφ. ΑΑΔΕ Ε.2104/2021).

*Στους κωδικούς 049 – 050 δεν έχουν καταχωρηθεί σωστά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τις Τράπεζες, περιλαμβάνοντας ποσά που δεν αντιστοιχούν σε δαπάνες, αλλά π.χ. και σε τυχόν ηλεκτρονικές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του φορολογούμενου.

* Οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί θα αναρτηθούν στον κωδικό 781 ενώ αφορούν σε πραγματικό εισόδημα και για χρηστικούς λόγους πρέπει να καταχωρηθούν στον κωδικό 617.

* Δεν έχουν αναρτηθεί τα διάφορα Επιδόματα του ΕΦΚΑ (επιδόματα ασθενείας).

*Στο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) πρέπει να προσυμπληρωθεί σε ένα πεδίο το ποσό των αποζημιώσεων ιδιοκτητών ακινήτων λόγω COVID. Για την ορθή απεικόνιση των αποζημιώσεων ζητούμε το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας Μισθώσεων COVID για αρχικές δηλώσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις σύμφωνα με τη δέσμευσή σας.

*Στο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) στον υποπίνακα «Αφορολόγητα έσοδα» του πίνακα ΣΤ’ δεν έχουν προσυμπληρωθεί από τους αρμόδιους φορείς οι αποζημιώσεις και οι επιχορηγήσεις λόγω COVID, οι ενισχύσεις πληγέντων κ.λ.π..

* Ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμα αναρτήσει τις βεβαιώσεις εισφορών που είναι απαραίτητες στην υποβολή του Ε3.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist