Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΚων. Φουντουλάκης: «Οι θεωρίες συνωμοσίας άσκησαν επιρροή σε ευάλωτους ανθρώπους»

Κων. Φουντουλάκης: «Οι θεωρίες συνωμοσίας άσκησαν επιρροή σε ευάλωτους ανθρώπους»

Από

Ημερομηνία

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1 μίλησε ο Αγιονικολιώτης καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Φουντουλάκης. Όπως είπε:

Το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεγαλύτερο του αναμενόμενου, πάσχει από κλινική κατάθλιψη και στρες, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την πανδημία. Στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο Έλληνες μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη.

Αυτοί που είχαν προηγούμενο ιστορικό ψυχικής νόσου υποτροπίασαν σε υψηλότερο βαθμό από τον αναμενόμενο. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν πολλά νέα περιστατικά κατάθλιψης, χωρίς να υπάρχει προηγούμενο ιστορικό και αυτό θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον, μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μια επιβάρυνση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, μια αυξημένη ανάγκη για παροχή νέων τέτοιων υπηρεσιών.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα πιστεύω άσκησαν επιρροή σε ευάλωτους ανθρώπους. Κάποιες από αυτές τις θεωρίες είναι οι απειλητικές, ότι δηλαδή έφτιαξαν τον ιό επίτηδες για να προκαλέσουν την πανδημία και να μειώσουν τον πληθυσμό. Υπάρχουν και οι λεγόμενες ανακουφιστικές θεωρίες, ότι δηλαδή οι νεκροί δεν είναι τόσοι όσοι λένε οι ειδήσεις και ότι οι κυβερνήσεις κάνουν τρομοκρατική πολιτική. Υπάρχουν και οι παράλογες θεωρίες όπως αυτή του 5G.

Οι θεωρίες αυτές σε πρώτη φάση λειτουργούν προστατευτικά, δηλαδή μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. Όταν όμως αυτό αποτύχει, γιατί παρατείνεται η πίεση, τότε οδηγούν σε μια απελπισία και κατάθλιψη, προστατεύουν όμως ενδεχομένως από την αυτοκτονικότητα.

Η θεωρία συνωμοσίας είναι ένας «φυσιολογικός» μηχανισμός του ανθρώπινου ψυχισμού για να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις υψηλού και εκτός ελέγχου στρες. Αυτοί που πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας είναι ψυχικά υγιείς, αλλά οδηγούν σε προβλήματα.

Πριν την πανδημία οι άνθρωποι που ελάμβαναν κάποια φαρμακολογική συνταγογράφηση στην Ελλάδα ήταν περίπου ένα εκατομμύριο. Τώρα με την πανδημία, αυτό το νούμερο έχει αυξηθεί, λόγω αυξημένης κατάθλιψης και σίγουρα αφορά πάνω από το 10% του πληθυσμού. Γι’ αυτό το σύστημα υγείας μπορεί να δεχθεί μεγαλύτερη πίεση τους επόμενους μήνες.

Χρειάζεται να περάσουμε στα σχολεία μας μαθήματα συμπεριφορών υγείας τα οποία όμως να μην είναι υποτυπώδη, υπό μορφή διάλεξης. Χρειάζεται ένα βασικό απόθεμα γνώσης το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, ο πληθυσμός μας δεν το έχει. Υπάρχει μια κατάρρευση παγκοσμίως στο απόθεμα γνώσης».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα