Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠροσέφερε την πλούσια βιβλιοθήκη του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου

Προσέφερε την πλούσια βιβλιοθήκη του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο σπίτι του πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου (1993-1994) Στρατή Κουρουπάκη, με αφορμή την απόφασή του να δωρίσει την πλούσια βιβλιοθήκη του στην Κουνδούρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Με το ευγενές χαμόγελο και το πνεύμα φιλοξενίας που τον διακρίνουν, ο Στρατής Κουρουπάκης υποδέχθηκε  τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΝ Χάρη Αλεξάκη και άλλα μέλη του Δ.Σ. καθώς και το συνεργείο του Οργανισμού, που ανέλαβε να συσκευάσει τους εκατοντάδες τόμους που μεταφέρθηκαν με φορτηγό αυτοκίνητο. Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη που ο κ. Κουρουπάκης «έκτισε» επί δεκαετίες, ως αναζητητής της γνώσης και της πνευματικής καλλιέπειας, που πηγάζει από τη μελέτη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του τόπου μας.

Αν και ο ίδιος δεν άφησε να εκδηλωθούν η παλιά γνωριμία και συνεργασία που είχαμε επί χρόνια, τόσο στα δημοτικά δρώμενα όσο και στη διοίκηση του Λαογραφικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, μου επέτρεψε να διακρίνω πίσω από τη διακριτική προσπάθειά του να συγκρατήσει τη συγκίνηση, τα ανάμικτα συναισθήματα που τον διακατείχαν. Εκείνο, της χαράς που πηγάζει από τη χειρονομία της προσφοράς, αλλά και της οδύνης του αποχωρισμού της βιβλιοθήκης, κάθε βιβλίο της οποίας συνδέεται με στιγμές, εμπειρίες, μνήμες και πρόσωπα, αφού τα περισσότερα -ίσως και πιο σημαντικά και σπάνια- αποτελούν δώρα σημαντικών προσώπων, των ίδιων των συγγραφέων τους, κληρικών και πνευματικών ανθρώπων απ’ όλη την Κρήτη και πιο πέρα.

Ένα ολόκληρο δωμάτιο -οι τοίχοι του χώρου υποδοχής του σπιτιού του-  καλυμμένοι από ράφια βιβλιοθήκης, γεμάτα από τόμους βιβλίων, περιοδικών και φακέλους με πολύτιμα αρχεία. Κυρίαρχη θέση η πλήρης σειρά από τα τεύχη του περιοδικού «Αμάλθεια», εξαίρετη έκδοση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα έχοντας συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής. Ο Στρατής Κουρουπάκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού.

 

Τα αρχεία της Περιηγητικής Λέσχης

 

Πολύτιμα για τον ερευνητή του μέλλοντος τα αρχεία της Περιηγητικής Λέσχης Αγίου Νικολάου, της οποίας παραμένει ισόβιος πρόεδρος και στην κατοχή της οποίας ήταν η τεράστια λαογραφική συλλογή, η οποία στη συνέχεια στεγάστηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου. Εξ αυτού και η καταστατική πρόβλεψη για τη σύσταση του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Εταιρείας Ανατολικής Κρήτης (ΠΕΑΚ), που διαχειρίζεται το Λαογραφικό Μουσείο, για την «εξ οφίτσιο» α’ αντιπροεδρία, την οποία καταλαμβάνει ισοβίως ο Στρατής Κουρουπάκης.

Φάκελοι με ιστορικά έγγραφα, σημαντικά ντοκουμέντα τεκμηρίωσης της Ιστορίας της Κρήτης, τα οποία ο Στρατής Κουρουπάκης συνέλλεξε και φύλαξε επί δεκαετίες με ιερή αφοσίωση και το πάθος του συλλέκτη και του μελετητή και γενναιόφρονα παραχωρούσε σε μελετητές και συγγραφείς, μεταξύ αυτών και πρόσφατα στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο για την έκδοση ενός βιβλίου του.

Ο Στρατής Κουρουπάκης διετέλεσε και πρόεδρος της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Αγίου Νικολάου με ενεργό συμβολή στο γεγονός ότι ο Δήμος σήμερα διαθέτει δύο πολύτιμα «assets» που στηρίζουν την πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας, το «Ρεξ» και το σινεμά «Χριστίνα».

Απαντώντας στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ο κ. Κουρουπάκης υπολογίζει ότι η βιβλιοθήκη του αποτελείται από 1.000 και πλέον τόμους. Μάλιστα, δεν περιορίζεται στη δωρεά μόνο των βιβλίων, αλλά και των επίπλων της βιβλιοθήκης που ήταν τοποθετημένα.

Ολόκληρο το σπίτι τους στη συνοικία Μύλος, το οποίο δημιούργησαν και διακόσμησαν με την αγαπημένη σύζυγό του Κούλα, είναι διακοσμημένο με αυθεντικά αντικείμενα του τοπικού μας πολιτισμού, αλλά και με πολλά ενθυμήματα από μια ζωή, με πολλά ταξίδια και δράση του Στρατή Κουρουπάκη, με πλήθος τα αναμνηστικά και τιμητικά διπλώματα, που μαρτυρούν την παραγωγική προσφορά του στον τόπο και την αναγνώριση του έργου του.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα