Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΈνας ΕΕΕΕΚλεκτός απολογισμός!

Ένας ΕΕΕΕΚλεκτός απολογισμός!

Από

Ημερομηνία

Μια δύσκολη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της, με ό,τι μπορεί να άφησε πίσω της. Το μόνο σίγουρο είναι, πως έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο, αφού χάρισε στο μικρό μας σχολείο Δέκα (10) – ναι καλά διαβάσατε, δέκα (10) – πρώτα βραβεία. Βραβεία που ήρθαν μέσα από Συμπράξεις και συνεργασία σχολείων, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο!

Η αρχή έγινε στις 18 Μαΐου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Εθνικού Διαγωνισμού: “Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον”. Στην κατηγορία Βίντεο Καμπάνια, με το έργο «Metamorphosis», το σχολείο μας απέσπασε το 1ο Βραβείο. Οι συμμετοχές που διακρίθηκαν, προωθήθηκαν ανά κατηγορία στο Διεθνή Διαγωνισμό, του οποίου τα αποτελέσματα αναμένονται το Σεπτέμβριο του 2021. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μαυροειδής, Ελένη Πλεξουσάκη, Ζήνα Δεμέτζου, Στέλλα Πλεξουσάκη και Ζωή Πανέ. Οι συμμετοχές των σχολείων αξιολογήθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου, ακολουθώντας τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης με εκείνα του Διεθνούς Διαγωνισμού, που προκηρύσσεται κάθε χρόνο από τον Διεθνή Συντονιστή του Δικτύου. Τα κριτήρια αξιολόγησης αφορούσαν  κυρίως στη μορφή, στη δομή και στην ποιότητα της συμμετοχής, στο αν εστίαζαν σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό θέμα, στην έρευνα με συνεντεύξεις και τη διάχυση της πληροφορίας στην τοπική κοινωνία.

Την Παρασκευή 11 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Διαγωνισμού: «ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ». Ένας ιδιαίτερα απαιτητικός και ταυτόχρονα συναισθηματικός διαγωνισμός, αφού στόχος του ήταν να αναδειχτεί ο Ποντιακός Ελληνισμός μέσα από τα μάτια των μαθητών. Ενδεικτικά, τα κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών έργων αφορούσαν: στη συνάφεια με το θέμα του διαγωνισμού των μαθητικών δημιουργιών, στην αρτιότητα των μαθητικών έργων, στα μηνύματα των δημιουργών, στην ποιότητα του υποβληθέντος έργου: εικαστική (για τα εικαστικά έργα) ή φιλολογική (για τα λογοτεχνικά έργα) ή οπτικοακουστική (για τις ταινίες, τις μουσικές συνθέσεις και τις ψηφιακές δημιουργίες). Το σχολείο μας, συμπράττοντας με άλλα σχολεία, συμμετείχε σε τρεις κατηγορίες του διαγωνισμού, αποσπώντας το 1ο βραβείο!

Στην κατηγορία Σχολική Εφημερίδα, με τίτλο: «Διάλογοι: Περίρρυτος Πόντος», απέσπασε το 1ο βραβείο, συμπράττοντας και δημιουργώντας κοινή σχολική εφημερίδα με το Γυμνάσιο Νεάπολης και το ΕΕΕΕΚ Νάουσας. Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί: Μαυροειδής Γιώργος, Θεουλάκη Ραφαηλία, Πλεξουσάκη Ελένη και Δεμέτζου Ζηνοβία (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου),  Κατερίνα Γαλανάκη (Γυμνάσιο Νεάπολης),  Παυλίδου Όλγα, Φραγγοπούλου Σμαρώ και Μητσιάνης Σωτήρης (ΕΕΕΕΚ Νάουσας).

Στην κατηγορία Διήγημα, με τίτλο: «Η κούκλα, το Νινόπον», το σχολείο μας απέσπασε το 1ο βραβείο, συμπράττοντας πάλι με το ΕΕΕΕΚ Νάουσας και το Γυμνάσιο Νεάπολης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαυροειδής Γεώργιος και Οικονόμου Αγορίτσα (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου), Κατερίνα Γαλανάκη (Γυμνάσιο Νεάπολης), Παυλίδου Όλγα και Φραγγοπούλου Σμαρώ (ΕΕΕΕΚ Νάουσας).

Στην κατηγορία Παραμύθι, με τίτλο: «Της πίκρας το μαντήλι», το σχολείο μας απέσπασε το 1ο βραβείο, συμπράττοντας με το Γυμνάσιο Σκύδρας Έδεσσας. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαυροειδής Γεώργιος και Οικονόμου Αγορίτσα (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου), Θεοδωρίδου Σοφία, Γατουρτζίδης Στέφανος και Καραβίτης Σταύρος (Γυμνάσιο Σκύδρας).

Οι διακρίσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού: Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες. Ένας πολύ δύσκολος διαγωνισμός, αφού στο συγκεκριμένο διαγωνισμό συμμετείχαν σχολεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια. Στόχος του διαγωνισμού, ήταν να αναδειχτεί το νησί της Κύπρου, η Ιστορία του και το Κυπριακό πρόβλημα με σκοπό να δημιουργηθούν εκπαιδευτικές γέφυρες μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών έργων ήταν ίδια μ’ αυτά του διαγωνισμού: «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και Όνειρα».

Στόχος των εργασιών μας ήταν να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικές γέφυρες ανάμεσα στην Κρήτη και στην Κύπρο, μιας και την Κρήτη και συγκεκριμένα την περιοχή μας, τη συνδέουν ισχυροί δεσμοί με το νησί της Κύπρου.

Σ’ αυτό το διαγωνισμό, το σχολείο μας με διάφορες συμπράξεις, διακρίθηκε σε πέντε κατηγορίες. Συγκεκριμένα:

Στην κατηγορία Σχολική Εφημερίδα με τίτλο: «Κρήτην ευρείην Κύπρον αριπρεπέα», το σχολείο μας απέσπασε το 1ο βραβείο, συμπράττοντας με το Γενικό Λύκειο Νεάπολης και το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου της Πάφου. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαυροειδής Γιώργος, Ραφαέλα Θεουλάκη, Δεμέτζου Ζήνα, Παπαχρήστου Στέλλα και Πανέ Ζωή (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου): Μαρία Κωστάκη και Αντωνία Κυπριωτάκη (Γενικό Λύκειο Νεάπολης), Γιάγκος Γιάγκου, Αρετή Μάρκου και Δέσποινα Φυσέντζου (Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου Πάφου).

Στην κατηγορία Project με τίτλο: «Κυπρίων πλους: Με χρώματα κι αρώματα της Κρήτης και της Κύπρου», το σχολείο μας απέσπασε το 1ο βραβείο, συμπράττοντας με το 2ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων Αθήνας και το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν: Γιώργος Μαυροειδής και Ελένη Πλεξουσάκη (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου),  Σοφία Μίχου και Νικόλαος Ανεμουδουριώτης (2ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων Αθήνας), Γιώργος Κωνσταντίνου, Μαρία Στάθη και Χριστίνα Γεωργάκη (Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου).

Στην κατηγορία Παραμύθι, με τον τίτλο: «Η ψυσιή εν σπόρος» – ένα σπονδυλωτό παραμύθι αφού γράφτηκε από τρία σχολεία – το σχολείο μας απέσπασε το 1ο βραβείο, συμπράττοντας με το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσώκκου και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν: Γιώργος Μαυροειδής και Ελένη Πλεξουσάκη (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου), Ειρήνη Γεωργαντωνάκη, Μερόπη Κατσούλη και Λουκέρη Αναστασία (4ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου), Γιώργος Κωνσταντίνου, Μαρία Στάθη και Χριστίνα Γεωργάκη (Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου).

Στην κατηγορία: Τρισδιάστατη κατασκευή με το έργο: «Metamorphosis» το σχολείο μας απέσπασε το 1ο βραβείο, συμπράττοντας με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν: Μαυροειδής Γιώργος, Ζωή Πανέ, Παπαδάκη Ανδριανή και Ζηνοβία Δεμέτζου (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου), Λιανά Κρυσταλλένια, Σγουρός Δημήτρης, Παζάρα Καλλιόπη, Ζάχος Κωνσταντίνος και Κουτσάκης Κωνσταντίνος (1ο Δημ. Σχολείο Αγίου Νικολάου).

Στην κατηγορία: Τηλεοπτικό Σπότ, με το έργο: «Άδεια Θρανία: 200 χρόνια Ελευθερίας, 65 χρόνια Μνήμης», το σχολείο μας απέσπασε το 1ο βραβείο, συμπράττοντας με τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Εμμ. Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν οι: Μαυροειδής Γεώργιος και Ραφαέλα Θεουλάκη (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου), Χατζάκης Δημήτριος και Αθανασία Φραγκίδου (Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη).

Οι διακρίσεις συνεχίστηκαν την Τρίτη 15 Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 11ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους, όπου το σχολείο μας απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Μυθοπλασίες, συμπράττοντας με το 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν οι: Δεμέτζου Ζηνοβία και Μαυροειδής Γεώργιος, ( Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου), Γκίκα Αναστασία και Παπαδοπούλου Άννα  (2ο Δημ. Σχολείο Αγίου Νικολάου), Μπατζάκη Ευανθία, Πανταζοπούλου Σταματία, Αρσένου Βάϊα (1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου).

Όλα αυτά όμως, δεν θα είχαν επιτευχτεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, τη συνεργασία και την μεταξύ μας εμπιστοσύνη, όπως επίσης και την πίστη για ένα θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχει άλλωστε, ένας υπέροχος μυστικός κανόνας στη κοινωνία μας, που ορίζει πως τα τρία πράγματα που ποθούμε περισσότερο στη ζωή μας ως εκπαιδευτικοί, είναι η δημιουργική διδασκαλία, η βιωματική προσέγγιση μιας διδακτικής ενότητας και η πνευματική γαλήνη που σου προσφέρει η επίτευξη των διδακτικών στόχων, τα οποία τα αποκτούμε πάντα, αφού πρώτα πιστέψουμε σ’ αυτό που καλούμαστε να κάνουμε!

Ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι βοήθησαν έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να ακολουθήσουν οι επιτυχίες:  Τις οργανωτικές επιτροπές των διαγωνισμών και ιδιαίτερα, την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Σερρών και τον Υπεύθυνο του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της κ. Ιωάννη Πούλιο, το BioAroma και τους κ.κ. Μανούσο και Κάλια Πεδιαδίτη για τη βοήθεια και την παραχώρηση υλικών για την εκπόνηση του project, την Εμμανουέλα Φούσκη για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιέρωσε για τον σχεδιασμό της ψηφιακής εφημερίδας στο διαγωνισμό της Κύπρου, το ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ και την κ. Ράνια Πολυχρονάκη για το σχεδιασμό της ψηφιακής εφημερίδας στο διαγωνισμό του Πόντου.  Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους  Διευθυντές των Διευθύνσεων – Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης –  και των Σχολείων για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους στην όλη προσπάθειά μας καθώς και τους Συναδέλφους και Μαθητές των σχολικών μονάδων, που δέχτηκαν τη σύμπραξη-συνεργασία και πίστεψαν σ’ αυτήν.

Σε όλους τους μαθητές και συναδέλφους εκπαιδευτικούς, ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι και μία ακόμα πιο δημιουργική νέα σχολική χρονιά!

Ραντεβού το Σεπτέμβριο!

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου

 

 

Σημ.: Τα χαρακτικά – φωτογραφίες, είναι έργα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείο Πάφου Ζ, Αγίου Κενδέα!

 

Πρόσφατα άρθρα