Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΨηφιακό το νέο σύστημα επιβολής προστίμων

Ψηφιακό το νέο σύστημα επιβολής προστίμων

Από

Ημερομηνία

Διαβάσαμε για νέο πλαίσιο οδικής ασφάλειας που σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για τις αλλαγές που θα φέρει στον ΚΟΚ και στην εφαρμογή του.

* Η ιδέα είναι ότι θα απομακρυνθούμε από τη λογική των υψηλών προστίμων. Αυτά θα είναι πιο χαμηλά, αλλά όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, με ψηφιακές διαδικασίες, για να εξασφαλίζεται ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται και εισπράττονται.

* Στο hellasdirect διαβάσαμε ένα υποθετικό σενάριο παράβασης: Οδηγούμε με το κινητό στο χέρι ή χωρίς ζώνη. Μας σταματάει η Τροχαία για παραβίαση του ΚΟΚ. Κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να μας επιβάλει το πρόστιμο και τις ποινές που αντιστοιχούν σε κάθε περίπτωση. Τώρα όμως δεν πρόκειται για ένα απλό «πέρασες με κόκκινο» ή «παραβίασες το όριο ταχύτητας». Το αρμόδιο όργανο θα μπορεί εκείνη τη στιγμή, επί τόπου, να δει πόσες φορές έχουμε περάσει με κόκκινο ή έχουμε παραβιάσει το όριο στο παρελθόν. Κι έτσι μπορεί το πρόστιμο να μεγαλώσει. Αφού μας κόψει το πρόστιμο, εμφανίζεται και SMS στο κινητό μας με ό,τι γράφει και το χαρτάκι που μας έδωσε μόλις η Τροχαία. Από εκείνη τη στιγμή έχει ανοίξει ηλεκτρονικά η υπόθεσή μας, η οποία θα κλείσει μόνο όταν πληρώσουμε το πρόστιμο.

¡ Το βάρος θα δοθεί στις συχνότερες και πιο επικίνδυνες παραβάσεις, όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβαίνοντες ενός οχήματος, η μη χρήση κράνους από αναβάτη και συνεπιβάτη μοτοσικλέτας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Επίσης, οι κυρώσεις θα διαχωρίζονται με κριτήριο την οδηγική συμπεριφορά και την κατάσταση του οχήματος.

¡ Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οδικών κανόνων, το όριο σε κατοικημένες περιοχές θα πέσει σε 30 χλμ./ώρα, κάτι που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αντί των 50 χλμ./ώρα που ισχύει τώρα.

¡ Τέλος, η κυκλοφοριακή αγωγή θα ενσωματωθεί ως υποχρεωτικό μάθημα στο πρόγραμμα σχολείων, μαζί με άλλα ζητήματα, όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η προστασία περιβάλλοντος.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα