Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΕμβολιασμένο το 85% του προσωπικού του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Εμβολιασμένο το 85% του προσωπικού του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Κατετέθη πριν από δυο ημέρες στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις κατηγορίες εργαζομένων: σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου και σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές) με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Βάσει της τροπολογίας, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αφορά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Παράλληλα, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο μη εμβολιασμένος εργαζόμενος τίθεται σε αναστολή, άνευ αποδοχών, ενώ θα μπορούν να γίνουν προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις, για αναπλήρωση.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα: Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. ή Βεβαίωση εμβολιασμού ή Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενώ σύμφωνα με την τροπολογία, η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31/12/2021.

Ποιοί εξαιρούνται

Δεν είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Οι λόγοι υγείας, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.

«Να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί,

αλλά εξαντλώντας πρώτα την προσπάθεια πειθούς»

Σε μια πρώτη «ανάγνωση» των παραπάνω ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικόλαου και Συντονιστής Διευθυντής της Μαιευτικής- Γυναικολογικής κλινικής Θεόδωρος Κατάσος, δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό πως ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό, όχι όμως με λογικές υποχρεωτικότητας, κοψίματος μισθών και όχι πριν εξαντληθούν, όπως σημειώνει, τα περιθώρια της πειθούς των εργαζομένων. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί, αλλά μέσω της πειθούς και της προσπάθειάς μας προς αυτή την κατεύθυνση, με διαδικασίες τέτοιες μέσα στα Νοσοκομεία και όχι κόβοντάς τους τον μισθό».

«Ήδη δουλεύουμε οριακά»

Τονίζει δε πως με την επιβολή της υποχρεωτικότητας και της προσωρινής εξόδου π.χ. προσωπικού από το Νοσοκομείο λόγω ενδεχόμενης μη επιθυμίας του να εμβολιαστεί, τότε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην λειτουργία κρίσιμων τμημάτων του ΓΝΑΝ θα χειροτερέψουν. Με υπαρκτή την πιθανότητα τμήματα να κινδυνεύουν να οδηγηθούν ακόμη και σε κλείσιμο. «Ήδη το τελευταίο διάστημα δουλεύουμε οριακά, λειτουργούμε ουσιαστικά βρισκόμενοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και αυτή η διαδικασία με εργαζομένους να πρέπει ενδεχόμενα να φύγουν εάν επιμείνουν να μην κάνουν το εμβόλιο, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι και αυτή μια παράμετρος σοβαρή, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», επισημαίνει.

«Εμβολιασμένο το 85%

του προσωπικού του ΓΝΑΝ»

Θετικό στοιχείο, πάντως, για το ΓΝΑΝ αποτελεί το ποσοστό του εμβολιασμένου προσωπικού της δομής, το οποίο και προσεγγίζει, σύμφωνα με τον κ. Κατάσο, το 85% (γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι, λοιπό προσωπικό).

Για το ποσοστό αυτό του προσωπικού που παραμένει ανεμβολίαστο, από τους Διευθυντές των κλινικών της δομής καταβάλλονται, όπως λέει, προσπάθειες και λαμβάνουν χώρα διαβουλεύσεις προκειμένου να πειστούν με επιστημονικά κριτήρια όσοι επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο.

Στο ποσοστό αυτό, ενυπάρχουν, τονίζει, και καταστάσεις «με προσωπικές εμπειρίες κάποιων συναδέλφων ή κάποιου νοσηλευτικού προσωπικού από άλλα εμβόλια σε παρελθόντα χρόνια, οι οποίες και τους έχουν αποτρέψει μέχρι τώρα από το να κάνουν το εμβόλιο».

Στην Μαιευτική Κλινική, πάντως, της οποίας προΐσταται ο κ. Κατάσος, εμβολιασμένο, όπως λέει, είναι όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ ανεμβολίαστος παραμένει μόνο ένας γιατρός, που κι αυτός έχει κλείσει ραντεβού για να το κάνει μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σημειώνεται σχετικά, πως βάσει και συγκεντρωθέντων στοιχείων που παρουσίασε χθες η «Καθημερινή», οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα σε ποσοστό που αγγίζει το 90% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό κοντά στο 70% – και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο και την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η χώρα μας έχει πολύ μικρή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού επί του ευρωπαϊκού μέσου όρου (3,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8,2/1.000 του μέσου όρου στην Ε.Ε.), την ίδια ώρα που η αναλογία των γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της είναι η μεγαλυτερη που καταγράφεται (6,1 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 3,8/1.000 του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Θετικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί, σύμφωνα με τον κ. Κατάσο, κάποιο περιστατικό με ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Πρόσφατα άρθρα