Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΚαθηγητής της Ψυχιατρικής μιλάει στην «ΑΝΑΤΟΛΗ» για τις δολοφονίες γυναικών

Καθηγητής της Ψυχιατρικής μιλάει στην «ΑΝΑΤΟΛΗ» για τις δολοφονίες γυναικών

Από

Ημερομηνία

«Όσο οι γυναίκες γίνονται αντικείμενα εκτόνωσης της ανδρικής βίας, χωρίς να απαγκιστρώνονται, θα συμβαίνουν τέτοια περιστατικά…»-

«Στα τρία εκατομμύρια των ανδρών της ηλικίας άνω των 18 στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 100 -150 φόνοι ετησίως, εκ των οποίων την τελευταία 20ετία οι 20-45 είναι με θύματα γυναίκες. Η στατιστική τουλάχιστον δεν επιβεβαιώνει, το πρόβλημα όπως παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης και μεγεθύνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Στις δολοφονίες, τα θύματα των δολοφονιών, κατά τα ¾ είναι άνδρες. Οι δολοφόνοι ανδρών είναι σχεδόν στο σύνολό τους άνδρες.»

Αυτό είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ πανεπιστημιακός από το χώρο της Ψυχιατρικής, στον οποίο θέσαμε το ερώτημα, τι συμβαίνει και τελευταία καταγράφονται τόσα περιστατικά νέων ζευγαριών που οι άνδρες εξοντώνουν με βίαιο τρόπο συζύγους ή συντρόφους τους, αφαιρώντας μια ανθρώπινη ζωή… δι’ ασήμαντον αφορμήν!

Επεσήμανε ότι η πραγματικότητα αποτυπώνεται με καταστάσεις που δεν είναι ευχάριστο να τις ακούει το ευρύ κοινό και ακόμη πιο δύσκολο να τις συνειδητοποιήσει και κατανοήσει ο κοινός νους.

 

Από τη φύση τους βίαια άτομα

«Οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις είναι από τη φύση και το χαρακτήρα τους βίαια άτομα. Πιθανόν κάποιοι να θυμούνται από τα μαθητικά τους χρόνια κάποιους συμμαθητές τους, που εκδήλωναν βίαιη συμπεριφορά εις βάρος συμμαθητών τους… Ενας τέτοιος άνθρωπος συνάπτει σχέση κάποια στιγμή της ζωής του με μια νεαρή κοπέλα, την οποία κακομεταχειρίζεται, ασκώντας βία πάνω της, χωρίς εκείνη να τον εγκαταλείπει. Πιθανόν και να προχωρούν σε γάμο και να κάνουν παιδιά. Η συμβουλή της οικογένειας είναι «να κάτσει με τον άντρα και τα παιδιά της και κάποια στιγμή θα «στρώσουν» τα πράγματα…». Αλλά αντ’ αυτού, κάποια στιγμή «συμβαίνει» και τη σκοτώνει…

Μια τέτοια εξέλιξη δεν προλαμβάνεται, παρά μόνο όταν οι φίλες ή σύζυγοι που υφίστανται τη βίαιη συμπεριφορά και κακοποίηση από πλευράς του συντρόφου τους, πάψουν να ανέχονται τέτοιου είδους συμπεριφορές, οριζόντια, είπε με απλά λόγια ο καθηγητής.

 

Η γυναίκα να μην ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές

«Έτσι έχει η ιστορία. Ούτε πολιτισμικό είναι το πρόβλημα, ούτε το πώς τους ανέθρεψαν οι μάνες τους φταίει κλπ. Ένας στους 10.000 άνδρες, είναι πολύ βίαιος, όπως δείχνουν οι στατιστικές. Καλό είναι, σε όποια τύχει τέτοιος τύπος στο διάβα της, να σηκωθεί να φύγει, μόλις το αντιληφθεί… Δυστυχώς, όμως, πολλές παραμένουν σε μια τέτοια σχέση, με αποτέλεσμα κάποιες να το πληρώνουν με τη ζωή τους», τόνισε.

Στην ερώτηση, ποιο ρόλο διαδραματίζουν στην προβολή και αν κάποια μέσα ενημέρωσης εστιάζουν σε τέτοια περιστατικά μεγεθύνοντάς τα, παραδέχθηκε τον μεγεθυντικό ρόλο των «μίντια», σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του δεν υπάρχει πραγματική αύξηση στα εγκληματικά περιστατικά, όπως τα δύο τελευταία που καταγράφηκαν και υπερπροβάλλονται από την επικαιρότητα.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση σε περιστατικά, τα ποσοστά είναι μικρά. Η Ελλάδα έχει από τους χαμηλούς δείκτες ανθρωποκτονίας – αν δεν κάνω λάθος είναι 150 ετησίως και αυτού του τύπου φόνοι είναι καμιά δεκαριά. Δεν υπάρχει βία ανδρική εκτός Ελλάδας; Tέτοια περιστατικά είναι έκφραση τμήματος της ανδρικής βιαιότητας, που εκδηλώνεται είτε στα γήπεδα, στα μπαρ – παντού –και μέσα στην οικογένεια… Οσο οι γυναίκες υπομένουν αυτή τη συμπεριφορά και γίνονται αντικείμενα εκτόνωσης της ανδρικής βίας, χωρίς να απαγκιστρώνονται, θα συμβαίνουν τέτοια περιστατικά… Τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα εστιάζουν με ένταση στις κοινωνικές  και ψυχο – συναισθηματικές παραμέτρους, ερεθίζοντας το συγκινησιακό παράγοντα του θεατή – ακροατή, για προφανείς λόγους», εξηγεί ο καθηγητής.

Τον ρωτήσαμε, γιατί κάποιες από τις γυναίκες που εμπλέκονται σε μια τέτοια αδυσώπητη σχέση, δεν αποκολλώνται από τον βίαιο σύντροφο, με αποτέλεσμα, τελικά, να χάνουν και τη ζωή της. Είναι άτομα που διακατέχονται από την ψυχολογία του θύματος ή αδυνατούν να διακρίνουν την εγκληματική φύση του ανθρώπου που ερωτεύτηκαν, αγάπησαν και ποτέ δεν θα σκέφτονταν ότι θα έφθανε ως το φόνο με θύμα εκείνες… «Σίγουρα είναι όλα αυτά. Αν δείτε, τις τελευταίες υποθέσεις, όλες τους είναι γυναίκες μικρής ηλικίας… Η περίπτωση της Καρολάιν, είναι ενδεικτική. Μια νεαρή κοπέλα που γοητεύτηκε από κάποιον, ο οποίος είχε εμφανώς πρόβλημα. Ακόμη και για τους γονείς της, όλα έβαιναν «φυσιολογικά». Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο πιο σύνθετη και διαφορετική, απ’ ό,τι παρουσιάζεται. Γιατί, παρουσιάζεται ως στοιχείο «δικαιωματισμού» έναντι των γυναικών. Στην πραγματικότητα είναι εγγενές κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Αν δεν μάθουν οι γυναίκες να αποφεύγουν άτομα με «μαγκιά», που συνήθως τις γοητεύουν παρασύροντάς τις, θα υπάρχει πρόβλημα. Πόσοι από μας δεν γνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις γυναικών, που ταλαιπωρούνται μια ζωή από τέτοιου προφίλ άνδρες κι όμως δεν χωρίζουν… Η γυναικεία ψυχολογία έχει τέτοια χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αυτοπροστατευτούν επαρκώς», σχολίασε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η τάση αυτή γιατί έχει βαθιές ρίζες στη φύση του ανθρώπου. Όταν ο άλλος είναι ψυχωτικός, αλκοολικός, βίαιος… αυτά δε θα αλλάξουν. Ας προσέξουν οι γυναίκες περισσότερο τα σημάδια, ας μη μένουν σε μια τέτοια σχέση, γιατί, στο τέλος αυτό το πληρώνουν ακριβά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις βιώνοντας μια ζωή γεμάτη οδύνη και ταπεινώσεις, σε άλλες, λιγότερες, με το κόψιμο του νήματος της ζωής τους…», λέει χαρακτηριστικά ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πρόσφατα άρθρα