ΑρχικήΚρήτηΡέθυμνοΗ υφυπουργός Τουρισμού ενημερώθηκε για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη

Η υφυπουργός Τουρισμού ενημερώθηκε για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη

Από

Ημερομηνία

Την ικανοποίησή της για το επιμορφωτικό πρόγραμμα για την προφύλαξη από την Covid – 19 και τα μέτρα πρόληψης στους εργαζομένους στον Τουρισμό εξέφρασε από το Ρέθυμνο η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Σε συνάντηση που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ρέθυμνο, η κ. Ζαχαράκη επικεντρώθηκε στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, καθώς και στην πορεία των εμβολιασμών, που όπως τονίστηκε, αναμένεται να έχουν καθοριστική σημασία σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του τουριστικού κλάδου και την οικονομία εν γένει. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση, στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της Covid-19, που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, για το οποίο μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν από την Περιφέρεια Κρήτης κονδύλια, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλοι ΚΑΔ στις επιχειρήσεις που δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση της μη επιστρεπτέας.

Η αναπληρωτής υπουργός πραγματοποίησε επαφές με εκπροσώπους και φορείς του τουρισμού, επικοινωνώντας μαζί τους την κρίσιμη, όπως χαρακτήρισε, περίοδο που θα είναι ο Αύγουστος, σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όταν μάλιστα οι εκτιμήσεις του υπουργείου κάνουν λόγο για αφίξεις που μπορεί να φτάσουν στο 50% των επιπέδων του 2019. Ζήτησε μάλιστα από τους εκπροσώπους του τουρισμού στο νομό, σήμερα που οι ροές τουριστών παρουσιάζουν αύξηση, να αναδείξουν και οι ίδιοι την αξία του εμβολιασμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα ασφάλειας σε επισκέπτες τουρίστες και εργαζόμενους στον κλάδο.

Επίσης, σε εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάστηκε η οικονομική προοπτική της Κρήτης με την κ. Ζαχαράκη να τονίζει πως «ως κυβέρνηση και υπουργείο δίνουμε τον τόνο αισιοδοξίας, συνεχίζουμε να παλεύουμε πόρτα-πόρτα για να κερδίσουμε το στοίχημα της απομείωσης των κρουσμάτων και συγχρόνως της αύξησης των ποσοστών του εμβολιασμού, μιας και μπαίνουμε σε ένα δύσκολο φθινόπωρο και πρέπει να μπουν προτεραιότητες ακόμη και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία μπορεί να φτάσει και μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Αλλά και για να δούμε την επαναφορά στην κανονικότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όσο και στις λοιπές δραστηριότητες της κοινωνίας».

Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι δεν αντέχει νέο lockdown η χώρα: «Δεν θα υπάρξει άλλο γενικευμένο lockdown και το έχει θέσει αυτό ο πρωθυπουργός με απόλυτο τρόπο. Και βέβαια πάντα μιλάμε για μέτρα και όχι για λογικές lockdown που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα».

Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της Κρήτης, η κ. Ζαχαράκη μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο μέλλον του τουρισμού στο νησί και στα αποτελέσματα μιας έρευνας που διενεργήθηκε και αφορά σε δραστηριότητες υπαίθρου και στην επαφή με τη φύση. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε κατά την περίοδο της καραντίνας σε ένα σημαντικό δείγμα ερωτηθέντων, το 70% δήλωσαν ότι θέλουν να έρθουν σε πιο έντονη σχέση με τη φύση μετά την πανδημία. «Θα έχει μεγάλη σημασία να μπορεί να αξιοποιήσει η Κρήτη μεταξύ άλλων, τον περιπατητικό τουρισμό, τα γεωπάρκα τα οποία έχουν και ειδική χρηματοδότηση μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος» παρατήρησε. Επίσης ανέφερε πως το υπουργείο Τουρισμού έχει υποβάλει πρόταση για 300 εκατ. ευρώ που αφορούν στον θαλάσσιο τουρισμό, καταφύγια, μαρίνες, μονοπάτια, τουριστικά καταφύγια σε ορεινούς όγκους, τουρισμό ευεξίας, πηγές, και ένα σημαντικό κομμάτι που έχει να κάνει με τον καταδυτικό τουρισμό. Σιγά-σιγά, όπως είπε η κυρία Ζαχαράκη, η τάση αυτή θα καταγράφεται «και όταν αξιοποιηθούν τα εργαλεία, θα αντιληφθούν όλοι και την μεγάλη αύξηση σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό».

Η κ. Ζαχαράκη επισκέφθηκε παραγωγικές επιχειρήσεις της ενδοχώρας, οι οποίες, με κυρίαρχο εργαλείο τον εκσυγχρονισμό τους, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το πλαίσιο για εξαγωγές, αλλά και να κατακτήσουν μέσω των ποιοτικών τους προϊόντων σημαντικά μερίδια αγοράς. Τέλος, με τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αρκαδίου όπου η αν. υπουργός ξεναγήθηκε στο εκσυγχρονισμένο μουσείο της ιστορικής Μονής στον τόπο όπου υπήρχε η πυριτιδαποθήκη, από όπου στάλθηκε το μήνυμα της Ελευθερίας μέσω της εθελοθυσίας των Κρητών.

Πρόσφατα άρθρα