Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΘέλουν να υποβαθμίσουν ελαιόλαδο, τυριά και μέλι ως προς τα θρεπτικά συστατικά...

Θέλουν να υποβαθμίσουν ελαιόλαδο, τυριά και μέλι ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους

Από

Ημερομηνία

Το θέμα με την πρωτοβουλία NutriScore επανήλθε στην επικαιρότητα. Το NutriScore θέλει να καθιερώνει συστήματα διατροφικής ετικέτας στη συσκευασία τροφίμων, με τη χρήση βαθμολογικής κλίμακας που αναπαρίσταται με χρώματα. Ο κίνδυνος είναι ότι με αυτήν την χρωματική κατάταξη το ελαιόλαδο, τα τυριά και το μέλι, τρία από τα βασικότερα προϊόντα της χώρας μας θα έπαιρναν κακή βαθμολογία (κόκκινο χρώμα που τρομάζει!) γιατί είναι αποκλειστικά κάτι λιπαρό. Τα εξομοιώνει ή ακόμη και τα υποβαθμίζει ως προς τα θρεπτικά τους συστατικά και τη συμβολή τους στην προαγωγή της υγείας, με τρόφιμα τα οποία είναι λιγότερο υγιεινά.

¡Ευτυχώς, η Ελλάδα -μαζί με την Ιταλία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία- αντιτάχθηκε σε αυτό το μοντέλο και πέτυχε τροπολογία στην Ευρωβουλή να εξαιρεθεί το ελαιόλαδο και τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ από τη βαθμολογία του Nutri-Score, μέχρι την οριστική απόφαση της Κομισιόν. Αν δεν άλλαζε η απόφαση, το Nutri-Score θα τιμωρούσε ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, υποδεικνύοντας στους ευρωπαίους καταναλωτές, ως προτιμότερες επιλογές, το κραμβέλαιο ή το λάδι καρύδας ή ακόμα και ανθρακούχα ποτά χωρίς ζάχαρη.

¡Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) θα πρέπει να εκδώσει γνωμοδότηση στην Κομισιόν μέχρι τον Μάρτιο του 2022, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με κοινωνικούς, κρατικούς και επιστημονικούς φορείς και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα