ΑρχικήVideoΧαβάνια: Από τη Μινωική μέχρι τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή (βίντεο)

Χαβάνια: Από τη Μινωική μέχρι τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Ολοκληρώθηκαν οι επιφανειακές αρχαιολογικές έρευνες στα Χαβάνια. Τις έρευνες διενεργεί το Καναδικό Ινστιτούτο και, σε πρώτη φάση μελετάται η μικρή χερσόνησος που ονομάζουμε «κεφάλι του Σαρακηνού», μεταξύ των παραλιών Χαβάνια και Μεραμπέλλο.

Πρόσφατα επισκέφθηκα τα Χαβάνια και συνάντησα τους αρχαιολόγους Rodney Fitzsimons, Matt Buell και Σοφιάννα Δρακάκη. Τους ζήτησα μια ενημέρωση για τα μέχρι σήμερα ευρήματά τους:

«Η περιοχή έχει διαχρονική παρουσία ανθρώπου. Στο πιο ψηλό σημείο της χερσονήσου υπάρχουν στοιχεία, όπως κεραμική, της μινωικής περιόδου, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τη χρήση τους, αν δηλαδή ήταν οικίες ή δημόσια κτήρια. Πιο χαμηλά επί της παραλίας, υπάρχουν στοιχεία από τη Ρωμαϊκή αλλά και τη Βυζαντινή περίοδο. Η έρευνά μας είναι επιφανειακή, κυρίως καθαρισμοί και ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε κανονικό ανασκαφικό έργο. Λόγω της πανδημίας δεν είχαμε μεγάλη συμμετοχή εθελοντών. Όμως, για έργο τριών εβδομάδων,  προχωρήσαμε αρκετά».

 

 

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού μας ενημέρωσε ότι «η Καναδική ομάδα έχει πάρει άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για επιφανειακές έρευνες που θα διαρκέσουν ένα μήνα. Έχουμε κάποιες ενδείξεις και θέλουμε να μελετήσουμε την ύπαρξη ενός μινωικού οικισμού και τις πιθανές εγκαταστάσεις του».
ΛΕΩΝ.Κ.

Πρόσφατα άρθρα