Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣτον Άγ. Νικόλαο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας-Παρουσίαση του Ιατρείου...

Στον Άγ. Νικόλαο Πανελλήνιο Συνέδριο Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας-Παρουσίαση του Ιατρείου Πόνου του ΓΝΑΝ

Από

Ημερομηνία

Με βασικούς άξονες την καταγραφή των μέχρι τώρα διδαχών από την πανδημία, την αποτύπωση όλων των εξελίξεων-σύγχρονων μεθόδων για τις παρεμβατικές τεχνικές, την παρηγορική φροντίδα και την περιοχική αναισθησία στον χρόνιο πόνο και την αναφορά και τη συζήτηση γύρω από τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για τους εν λόγω τομείς, θα διεξαχθεί στoν Άγιο Νικόλαο, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Crete Mirabello Bay, από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου, το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας.

Η διοργάνωση γίνεται από την Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) μαζί με την ESRA HELLAS και την Α’ Αναισθησιολογική Κλινική και Κέντρο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο και υπό την αιγίδα της European League Against Pain (EuLAP).

Το Συνέδριο, που θα γίνει με φυσική παρουσία τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση (live streaming), περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες ομιλίες-διαλέξεις από αξιόλογους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με βάση τους προαναφερθέντες άξονες, οι οποίοι και θα «απλώνονται» ακόμη και μέχρι την χρήση και τη θέση που μπορεί να κατέχει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική στην Περιοχική Αναισθησία.

 

Το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του ΓΝΑΝ

Την Πέμπτη, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, η υπεύθυνη ιατρός του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου Σοφία Παπαντωνάκη, Επιμελήτρια Α΄ Αναισθησιολογίας και μέλος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. και της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, θα κάνει, μαζί με την προϊσταμένη νοσηλεύτρια του Αναισθησιολογικού του ΓΝΑΝ Ευαγγελία Γαβριλάκη, μια πρώτη αποτίμηση της δουλειάς που γίνεται στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, που ξεκίνησε να επαναλειτουργεί από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου. Στο Ιατρείο, δεκτοί γίνονται ασθενείς με πόνο άνω των 3 μηνών (είτε πρόκειται για καρκινοπαθείς, είτε αυτός ο πόνος οφείλεται σε ρευματολογικές ασθένειες, ινομυλαγίες, ημικρανίες, πόνο μετά από έρπητα ζωστήρα) και πέραν της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται στον ασθενή που υποφέρει από τέτοιες ασθένειες, εφαρμόζονται και κάποιες επεμβατικές τεχνικές, όπως ενδοαρθρικές εγχύσεις φαρμάκου, επισκληρίδια χορήγηση φαρμάκου, διηθήσεις, κεντρικοί περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί, εναλλακτικές θεραπείες όπως βελονισμός και ρεφλεξολογία, κ.ά.

Η σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας ενός τέτοιου ιατρείου αποδεικνύεται, όπως έχει δηλώσει ήδη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Παπαντωνάκη, και από το ότι «ο χρόνιος πόνος είναι η δεύτερη αιτία ανικανότητας και γενικώς το ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο πόνο είναι πολύ μεγάλο».

Επίσης, το πρωί της Παρασκευής 17/9 οι Σοφία Παπαντωνάκη, Αικατερίνη Λάππα και Ευαγγελία Γαβριλάκη από το Αναισθησιολογικό Τμήμα του ΓΝΑΝ θα κάνουν παρουσίαση με θέμα «Ρινικός αποκλεισμός σφηνοϋπερώριου γαγγλίου για την αντιμετώπιση ημικρανίας».

Το πρωί του Σαββάτου 18/9, θα πραγματοποιηθεί άσκηση στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου με θέμα την Διαχείριση του Πόνου και Παρηγορική Φροντίδα σε ασθενείς με COVID 19, με ζωντανή προσομοίωση από το υγειονομικό προσωπικό της δομής. Συντονιστές θα είναι η Σ. Παπαντωνάκη: μαζί με τους: Μ. Κοκολάκη, Ι. Χρονάκη, Δ. Μαυροειδή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο ΓΝΑΝ την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου αντιμετώπιση ορισμένων πιο δύσκολων και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον περιστατικών.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης 16/9 θα λάβει χώρα, στο ξενοδοχείο Mirabello,η τελετή έναρξης, με χαιρετισμούς από το προεδρείο του Συνεδρίου, με εναρκτήρια ομιλία για την «Παρηγορητική φροντίδα με όρους 21ου αιώνα», από τον Α. Τσουρό.

Τιμώμενο πρόσωπο στην τελετή θα είναι ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, για την μεγάλη βοήθεια και αρωγή του στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

 

Τα θέματα του συνεδρίου

Τα κυριότερα θέματα του Συνεδρίου συνοψίζονται στα εξής:

 • Τι μας δίδαξε η Πανδημία COVID – 19
 • Το ταξίδι του ασθενούς με Νευροπαθητικό Πόνο
 • Αυτοδιαχείριση των Μυοσκελετικών Συνδρόμων
 • Νέος Αλγόριθμος για τον Σπλαχνικό Πόνο
 • Κανναβινοειδή: λύση στον πόνο ή η επόμενη επιδημία;
 • Παρεμβατικές Tεχνικές και Χρόνιος Πόνος. Πότε και πόσο αποδίδουν;
 • Γενετικά Καθοδηγούμενες Θεραπείες στο Χρόνιο Πόνο
 • Η Παρηγορική Φροντίδα απέναντι στο Σύμπτωμα
 • Ιατρείο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας: το καταφύγιο του καρκινοπαθούς ασθενούς;
 • Ογκολογικά Επείγοντα: η Παρηγορική Φροντίδα στο ΤΕΠ
 • Ασθενείς με Σπάνια Νοσήματα και Παρηγορική Φροντίδα
 • Θρόμβωση στον Ογκολογικό Ασθενή: τί πρέπει να γνωρίζει ο Αναισθησιολόγος
 • Σύγχρονη Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική και Χρόνιος Μετεγχειρητικός Πόνος
 • Π.Ο.Υ.: Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Χρόνιου Πόνου στο Παιδί και στον Έφηβο
 • Νευροπάθειες Παγίδευσης Νεύρου
 • Οι πολλά υποσχόμενοι νεώτεροι περιφερικοί νευρικοί αποκλεισμοί και οι εφαρμογές τους στον παιδιατρικό ασθενή
 • VGF: Βιοδείκτης και Δυνητικός Στόχος για τη Θεραπεία του ΝΠ
 • Επαναπροσδιορισμός της θέσης της Περιοχικής Αναισθησίας στον 21ο Αιώνα
 • Επεμβάσεις Ημερήσιας Νοσηλείας: Προκλήσεις και Δυσεπίλυτα ζητήματα
 • Επιλογή του Ιδανικού Περιφερικού Νευρικού Αποκλεισμού σε Χειρουργικές Επεμβάσεις Γόνατος: Κατευθυντήριες Οδηγίες και Συστάσεις

Στον ευρύτερο χώρο του Συνεδρίου θα λειτουργεί Έκθεση φαρμακευτικών προϊόντων όπως και Έκθεση ιατρικών εκδόσεων.

Το Συνέδριο θα λάβει Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD) σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Τα πιστοποιητικά παρακολούθησης θα σταλούν ηλεκτρονικά μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, με την προϋπόθεση παρακολούθησης του 60% των συνολικών ωρών του επιστημονικού προγράμματος, σύμφωνα με την τρέχουσα εγκύκλιο του ΕΟΦ, και της ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής αξιολόγησης.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα