ΑρχικήΆλλα νέαΗ χώρα με μηδέν κρούσματα κορωνοϊού

Η χώρα με μηδέν κρούσματα κορωνοϊού

Από

Ημερομηνία

Το Τουρκμενιστάν αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες επισήμως δεν έχει ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι βιώνει το τρίτο -ενδεχομένως και το τέταρτο- κύμα της πανδημίας. 

Για τις κρατικές αρχές, αν ένας ασθενής έχει όλα τα συμπτώματα της Covid-19, θεωρείται αυτομάτως ότι νοσεί από κάποιον άλλο ιό. Αλλά, σίγουρα όχι από τον κορωνοϊό. 

Έτσι, ένας ασθενής που εισάγεται στα δημόσια νοσοκομεία με Covid-19, εγγράφεται στο σύστημα ως ασθενής με πνευμονία (στην πλειονότητα των περιπτώσεων).  

Μέχρι σήμερα, το Τουρκμενιστάν δεν έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη κρουσμάτων της πανδημίας. Και ο λόγος απορρέει από την προσπάθεια βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας. 

Ο «ισόβιος» πρόεδρος, Gurbanguly Berdymukhammedov, επιθυμεί να προωθήσει την εικόνα ενός υγειούς έθνους, στο πλαίσιο της ισχυρής προπαγάνδας των κρατικών μέσων ενημέρωσης.  

Το να παραδεχθεί ότι η χώρα ήδη βιώνει το τρίτο ή το τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με υπονόμευση της διακυβέρνησής του.  

Κατά καιρούς, οι κρατικές αρχές υιοθετούν μια σειρά περιοριστικών μέτρων, χάρη στα οποία -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση- η χώρα παραμένει «Covid free». 

Άλλωστε, σε κανένα νοσοκομείο δεν θα ακούσεις τις λέξεις «κορωνοϊός» ή «πανδημία». Αντ’ αυτού, θα ακούσεις τη λέξεις «ιός» ή «ασθένεια».    

Πηγή:  moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Πρόσφατα άρθρα