Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι βεντούζες του παλιού καιρού, μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος

Οι βεντούζες του παλιού καιρού, μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος

Από

Ημερομηνία

Η κουβέντα στην παρέα ήταν για τις βεντούζες, μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδο που τα νέα παιδιά αγνοούν και σίγουρα θα παραξενευτούν αν διαβάσουν πώς γινόταν.

Οι βεντούζες, ως θεραπευτική μέθοδος, βασίζονται στην εφαρμογή ποτηριών με θερμότητα στο δέρμα. Οι πρώτες αναφορές στη συγκεκριμένη μέθοδο υπάρχουν στα κείμενα του Ιπποκράτη. Τον 19ο αι. οι βεντούζες δέχτηκαν σκληρή κριτική από την ιατρική κοινότητα, τις τελευταίες δεκαετίες όμως έχουν ξαναανακαλυφθεί οι θεραπευτικές τους ιδιότητες. Στην Ελλάδα ήταν αρκετά διαδεδομένες, ειδικά στα χωριά ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος και της γρίπης.

* Ο κλασικός τρόπος που εφαρμόζονται οι βεντούζες είναι με μικρά ή μεγάλα ποτήρια, τα οποία θερμαίνονται με ένα φλεγόμενο πιρούνι στο οποίο έχει τοποθετηθεί βαμβάκι με οινόπνευμα. Αμέσως τοποθετούνται πάνω στο δέρμα, συνήθως στην πλάτη, με αποτέλεσμα το δέρμα να φουσκώνει. Αφού μείνουν για λίγα δευτερόλεπτα, αφαιρούνται και στη συνέχεια γίνεται μασάζ με οινόπνευμα. Η αναρρόφηση που γίνεται με τα ποτήρια διεγείρει τη ροή, κυρίως του αίματος, στην περιοχή όπου εφαρμόζεται.

Στα αυτιά μου ακόμα ηχούν οι… ήχοι των βεντουζών όταν η γιαγιά Κατίνα ξεκολλούσε τις βεντούζες από το σώμα!

* Με τον τρόπο αυτό κινητοποιείται το αίμα και οι μυϊκοί ιστοί στην περιοχή εφαρμογής της βεντούζας. Το αποτέλεσμα; Βελτιώνουν την ελεύθερη ροή του αίματος, της αιμάτωσης των τοπικών ιστών και της χαλάρωσης των καταπονημένων μυών. Ανακουφίζουν από ρευματικούς ή αρθριτικούς πόνους, ανακουφίζουν το αναπνευστικό, ειδικά όταν υπάρχει βήχας, άσθμα και κρύωμα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα