Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΣχολική στέγη στο Οροπέδιο Λασιθίου, ύδρευση, μελέτες και κόμβος Μαλλίων - Τι...

Σχολική στέγη στο Οροπέδιο Λασιθίου, ύδρευση, μελέτες και κόμβος Μαλλίων – Τι συζήτησε ο Δήμαρχος Γ. Στεφανάκης με τον Υπουργό Γ. Πλακιωτάκη

Από

Ημερομηνία

Ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας αλλά και υποδομές που έχει ανάγκη ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου τέθηκαν κατά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, όπως μετέφερε ο ίδιος στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Πλευράκη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Τζιράκη και τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής του Δήμου Θεοχάρη Κοντογιάννη, ο κ. Στεφανάκης βρέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό και βουλευτή Λασιθίου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη. Παρών ήταν και ο Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου ζήτησε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις-αποκαταστάσεις που έχουν ζητηθεί τόσο στο κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου στο Τζερμιάδω όσο και στο πρώην Τεχνικό Λύκειο στον Άγιο Γεώργιο.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, παρότι ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει εδώ και μήνες (Ιούνιος 2021) υποβάλλει στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σχετικές μελέτες για προσεισμικό έλεγχο σχολικών μονάδων και δημοτικών κτιρίων, ακόμη δεν έχει λάβει κάποια ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτος.

Υπενθυμίζεται πως λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου Γυμνασίου-Λυκείου Τζερμιάδων, τα μαθήματα είχε αποφασιστεί, σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Β’μιας Λασιθίου, να μεταφερθούν στο παλαιό κτίριο του ΤΕΕ στον Άγιο Γεώργιο, ωστόσο επειδή δεν έχει εγκριθεί το αίτημα χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης ούτε γι’ αυτό το κτίριο, τα μαθήματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται στο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου στο Τζερμιάδων, μαζί με την παλιά πτέρυγα του Γυμνασίου που δεν έχει κριθεί ως ακατάλληλη.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε, όπως μας μετέφερε ο κ. Στεφανάκης, ότι θα συνομιλήσει σχετικά με τον αναπλ. υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, προκειμένου να δοθεί και για αυτό αλλά και για τις χρηματοδοτήσεις για τη σχολική στέγη, και την έκτακτη χρηματοδότηση, προτεραιότητα στους σεισμόπληκτους Δήμους.

Αναφορά έγινε και στις μελέτες ωρίμανσης έργων: ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων και σχολείων, ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών λυμάτων οικισμών, βελτίωσης συνθηκών Ύδρευσης οικισμών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

 

Αίτημα για επιπλέον μοριοδότηση για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου

Επίσης, ο Δήμαρχος υπέβαλλε αίτημα στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να υπάρξει επιπλέον μοριοδότηση για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου λόγω του σεισμόπληκτου χαρακτήρα της περιοχής, όπως κάτι αντίστοιχο να γίνει με τους μαθητές και άλλων περιοχών της Κρήτης που έχουν πληγεί από σεισμούς (σ.σ. ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης μετά τον μεγάλο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου).

Ο κ. Στεφανάκης ζήτησε, μάλιστα, όπως είπε, την παρέμβαση και του κ. Πλακιωτάκη για το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας ότι «πολλά παιδιά έχουν φύγει από το φυσικό τους χώρο, δεν έχουν εργαστήρια, δεν έχουν συνθήκες ιδανικές αλλά απλώς τις άκρως απαραίτητες. Οφείλει το υπουργείο Παιδείας να λάβει ειδική μέριμνα  για τους σεισμόπληκτους μαθητές μας, ώστε να ενισχυθούν αφού έχουν να συναγωνιστούν μαθητές από όλη τη χώρα που κάνουν μάθημα σε πολύ καλύτερες συνθήκες».

 

Ο κόμβος των Μαλλίων

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και το θέμα του κόμβου των Μαλλίων και της πρόσβασης προς το Οροπέδιο Λασιθίου.

Ο Δήμαρχος ζήτησε την παρέμβαση του κ. Πλακιωτάκη προκειμένου το εν λόγω έργο να ενταχθεί στην πρώτη φάση της δημοπράτησης του ΒΟΑΚ.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα