Δύο πλάτανοι, δύο ιστορίες αισιοδοξίας
Στην υπηρεσία του δημότη πολυμηχάνημα αποψίλωσης των πρανών των οδών στο δήμο Σητείας
Στην Εθνική ομάδα σκοποβολής ο Φ. Σηφάκης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα I.P.S.C. ραβδωτού τυφεκίου Rifle
Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων
4η Σύνοδο Φόρουμ Κυκλικών Πόλεων στο Ηράκλειο
Στην Κρήτη το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστημονικής Κατάδυσης
Βραβεύτηκε το St Nicolas Bay Resort Hotel & Villas
Ευπρεπίζεται ο παραλιακός δρόμος του Αγίου Νικολάου βάφονται τα κάγκελα, αλλάζουν οι λάμπες φωτισμού
Με Λασιθιώτικες πρωτιές και διακρίσεις τα «Καζαντζάκεια»
Διαπρέπει διεθνώς το ηλεκτρονικό σχήμα Teknovore – Δημιουργός του ο Γ. Κλώντζας (βίντεο)
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραλαβής από το Δήμο του ημιτελούς έργου κατασκευής του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίου Νικολάου

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Συστάσεις στις τράπεζες για τρείς παρεμβάσεις εν όψει των stress test

Περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενίσχυση εσόδων απο προμήθειες και ψηφιακός μετασχηματισμός οι συστάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παρουσίασε το πρώτο Δελτίο (Bulletin) με τίτλο «Αποτελέσματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα στα πλαίσια της Πανευρωπαϊκής ‘Ασκησης Προσομοίωσης Καταστάσεων Κρίσης (Stress Test) 2021».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σηματοδοτεί την έναρξη παρουσίασης συνοπτικών τεχνικών άρθρων, τα οποία συντάσσονται κατά κύριο λόγο από στελέχη του Ταμείου, κάποιες φορές σε συνεργασία και με τρίτους φορείς, με στόχο την παρουσίαση και ανάλυση θεμάτων που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, το ΤΧΣ επιδιώκει να ενισχύσει την διαφάνεια στην αγορά, να προάγει τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και να προωθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, λειτουργώντας ως κέντρο αριστείας για την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών.

Βασικά συμπεράσματα του πρώτου Δελτίου (Bulletin)

* Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην Πανευρωπαϊκή ‘Ασκηση Stress Test 2021 διαπιστώνεται σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ασκήσεις, 2018 και 2015. Οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερες προβλέψεις, καθώς τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2015 όταν σημειώθηκε το υψηλότερό τους σημείο και σε μικρότερη επίδραση του δυσμενούς σεναρίου στα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιτίας της ευνοϊκής σύνθεσης του ισολογισμού, του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της βελτιωμένης μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών. Επίσης οφείλεται και στα χαμηλότερα διοικητικά έξοδα, καθώς οι τράπεζες έχουν περιορίσει και εξορθολογήσει τις δραστηριότητές τους.

* Για πρώτη φορά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μείωσε το χάσμα σε όρους κεφαλαιακής επίπτωσης σε σχέση με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, που παρατηρούνταν στις προηγούμενες ασκήσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σχετικά λιγότερο κεφαλαιοποιημένες συγκρινόμενες με τις ευρωπαϊκές στο τέλος του χρονικού ορίζοντα της ‘Ασκησης Stress Test (2023), όπως συνέβη και στο σημείο εκκίνησης της άσκησης.

* Εν όψει της Πανευρωπαϊκής ‘Ασκησης Stress Test του 2023 και καθώς η κεφαλαιακή επίπτωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό το δυσμενές σενάριο εξακολουθεί να υπερβαίνει την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει:

(α) να μειώσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΑ τους, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, παρακολουθώντας στενά τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 και διασφαλίζοντας προσαρμοσμένα έναντι του κινδύνου πιστοδοτικά κριτήρια, στα πλαίσια της προβλεπόμενης σημαντικής πιστωτικής τους επέκτασης,

(β) να ενισχύσουν και να διαφοροποιήσουν γεωγραφικά τα συνολικά τους έσοδα εστιάζοντας στα έσοδα από προμήθειες, στον απόηχο των καθοδικών πιέσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της σημαντικής απομόχλευσης από την πώληση των ΜΕΑ, και

(γ) να διερευνήσουν πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού για την περαιτέρω ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων τους και τη βελτίωση της λειτουργικής τους αποτελεσματικότητας.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist