Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις σε ρεύμα και πρώτες ύλες και για τους...

«Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις σε ρεύμα και πρώτες ύλες και για τους επαγγελματίες της Νεάπολης

Από

Ημερομηνία

Υποτονική είναι τις τελευταίες εβδομάδες η κίνηση και στην τοπική αγορά της Νεάπολης, με τις χειμερινές εκπτώσεις -που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου- να μην έχουν μπορέσει να δώσουν ακόμη «ανάσα» στους πιεσμένους από την πανδημία εμπόρους.

Οι καταναλωτές, άλλωστε, πέραν του φόβου από την συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων, έχουν να αντιμετωπίσουν, ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, ένα κύμα ανατιμήσεων από το ρεύμα και την ενέργεια μέχρι και βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης, που έχουν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη ταλαιπωρημένο πορτοφόλι τους.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα στα καταστήματα καφέ-εστίασης της πόλης, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νεάπολης Νίκο Γιαλελάκη να δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ πως από τα μέσα του Δεκεμβρίου μέχρι και τώρα η πτώση που έχει σημειωθεί στον τζίρο των επιχειρήσεων ξεπερνά ακόμη και το 60%.

Και και στα εμπορικά καταστήματα της Νεάπολης, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γιαλελάκη, υπάρχουν προσφορές στα προϊόντα λιανικής πώλησης (ένδυση, υπόδηση), για όποιον μπορεί και επιθυμεί να πραγματοποιήσει αγορές.

Στις τιμές λιανικής πώλησης των εμπορικών καταστημάτων, ο κ. Γιαλελάκης αναφέρει πως η συνολική εικόνα παρουσιάζει μια γενική σταθερότητα, αντιθέτως όμως αυξήσεις παρατηρούνται στην τιμή του καφέ σε καταστήματα εστίασης όπως και στις τιμές βασικών ειδών, όπως το αλεύρι, ζυμαρικά, κ.ά.

Στη δική του επιχείρηση, ενδεικτικά, ο ίδιος αναγκάστηκε, όπως λέει, να αυξήσει την τιμή στον takeaway (πακέτο) καφέ κατά 0,50 ευρώ, από 1,80 σε 2,30 ευρώ (πέραν δηλαδή της αύξησης κατά 10 λεπτά λόγω των περιβαλλοντικών τελών από 1/1/2022), μην μπορώντας να ανταπεξέλθει τόσο στην αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες εδώ και 4-5 μήνες, όσο και στις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Ήδη οι λογαριασμοί ρεύματος που μού έρχονται είναι κατά 30% ανεβασμένοι και περιμένουμε να δούμε εάν όλο αυτό έχει και συνέχεια…», σημειώνει, μεταφέροντας αντίστοιχα τον προβληματισμό και πολλών συναδέλφων του.

Εξάλλου, ο Εμπορικός Σύλλογος Νεάπολης τον τελευταίο 1,5 με 2 μήνες, με την επιδημιολογική εικόνα και τα αυξημένα κρούσματα που υπάρχουν και στην ευρύτερη περιοχή, αναγκαστικά και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πραγματοποιήσει συνελεύσεις.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα