Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΛιποθυμία- άρθρο του παιδιάτρου Τάσου Αναστασάκη

Λιποθυμία- άρθρο του παιδιάτρου Τάσου Αναστασάκη

Από

Ημερομηνία

Γενικά λιποθυμία είναι μια παροδική ξαφνική αδιαθεσία που συνοδεύεται από ελάττωση της παροχής της ροής αίματος στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί ανοξία και συνοδεύεται συχνά από πτώση και απώλεια επαφής με το περιβάλλον. Ο έφηβος θα αισθανθεί μια ζάλη, πιθανώς τάση προς εμετό, μπορεί να κρυώνει και αν δεν το καταλάβει, να ξαπλώσει ή δεν τον βοηθήσει κανείς θα πέσει κάτω και θα χάσει για λίγο τις αισθήσεις του.

Πέφτοντας ή ξαπλώνοντας το αίμα θα κυκλοφορήσει ξανά, ο εγκέφαλος θα οξυγονωθεί, θα συνέλθει. Θα έχει δηλαδή επαφή με το περιβάλλον και θα θυμάται τι έγινε.

Αυτό που γνωρίζομε όλοι και πιθανώς να έχομε αντιμετωπίσει, είναι παιδιά ή έφηβοι στην εκκλησία ή κατά τη διάρκεια ορθοστασίας στις παρελάσεις να έχουν λιποθυμικές τάσεις ή να λιποθυμούν. Εκτός από την ορθοστατική υπόταση ένας έφηβος μπορεί να λιποθυμήσει από φόβο, stress, πείνα, ζέστη, οσμές, θέα αίματος.

Τι κάνομε σε περίπτωση λιποθυμίας;

Ξαπλώνομε τον έφηβο, ανυψώνουμε τα πόδια του, ξεχαλαρώνουμε τα ρούχα του, βεβαιωνόμαστε ότι αναπνέει. Δεν υπάρχει λόγος να του ρίχνουμε νερό στο πρόσωπο. Μένει ξαπλωμένος ή καθιστός για 5-10 λεπτά και τον βοηθούμε να σηκωθεί. Τον εξετάζει παιδίατρος, ελέγχει το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό σύστημα, βεβαιώνεται ότι το επεισόδιο δεν ήταν σπασμοί. Πιθανώς να ζητήσει εργαστηριακό έλεγχο, ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα ή να τον παραπέμψει για περισσότερο έλεγχο.

Επαναλαμβανόμενα λιποθυμικά επεισόδια στην έφηβο συνοδευόμενα από ναυτία, ανησυχία, απόσυρση, μπορεί να σημαίνουν εγκυμοσύνη.

Ένας έφηβος που αισθάνεται κουρασμένος, εξουθενωμένος, χλωμός, με τάση προς λιποθυμία μπορεί να έχει αναιμία ή κάτι πιο σοβαρό. Ένας άλλος που έχει παροξυντικό βήχα που διαρκεί και λιποθυμά μπορεί να έχει άσθμα. Αυτός που έχει λιποθυμικά επεισόδια και παραπονιέται για ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό μπορεί να έχει καρδιολογικό πρόβλημα.

Καλούμε για άμεση βοήθεια το 166:

— Εάν καταλάβομε ότι δεν υπάρχουν αναπνευστικές κινήσεις.

— Εάν το χρώμα του εφήβου παίρνει μπλε απόχρωση.

— Εάν κάνει σπασμούς.

— Εάν δεν συνέρχεται σε 2 λεπτά.

— Εάν ξαφνικά χάνει τις αισθήσεις του, παρουσιάσει οίδημα ή αναπνευστική δυσχέρεια, μετά από φαγητό, τσίμπημα από έντομο, μέλισσα, σφήγκα, λήψη φαρμάκου, μπορεί να έχει αναφυλαξία (έντονα αλλεργική αντίδραση).

— Μέχρι να καταφθάσει βοήθεια και εφόσον ο έφηβος δεν αντιδρά και είναι αναίσθητος, κάνομε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (τεχνητή αναπνοή).

ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα