ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΈκθεση για τα Γεωπάρκα –θα προβληθεί η περιοχή της Σητείας

Έκθεση για τα Γεωπάρκα –θα προβληθεί η περιοχή της Σητείας

Από

Ημερομηνία

Το Γεωπάρκο και συνολικά η περιοχή της Σητείας θα προβληθούν εκ νέου στην έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco Ελλάδας -Κύπρου», που παρουσιάζεται από τις 16 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Η έκθεση», ανέφερε ο Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας κ. Βαγγέλης Περάκης, «αποτελεί για τους επισκέπτες της ένα ανεπανάληπτο ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλαδή: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο-Αώο, τον Χελμό- Βουραϊκό, την Σητεία και την περιοχή Γρεβενών Κοζάνης στην Ελλάδα καθώς και το Όρος Τρόοδος στην Κύπρο.

Η έκθεση είχε φιλοξενηθεί και στη Σητεία, το καλοκαίρι του 2019 στο Πολύκεντρο σημειώνοντας επιτυχία δεδομένης της μεγάλης επισκεψιμότητας πολιτών, ντόπιων και επισκεπτών καθώς και σχολείων της περιοχής. Αντίστοιχη είναι και η “υποδοχή” της έκθεσης σε όσες περιοχές έχει ως τώρα φιλοξενηθεί, όπως το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τη Λέσβο, την Αθήνα. Κάθε χρόνο σκοπός είναι να ταξιδεύει σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και κάποια στιγμή να μεταφερθεί και στο εξωτερικό

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσα από την έκθεση, αναδεικνύονται και προβάλλονται τόσο τα Γεωπάρκα, όσο και ευρύτερα οι περιοχές τους, που σημαίνει ότι και στην προκειμένη περίπτωση μέσα από την έκθεση θα προβληθεί το Γεωπάρκο, αλλά και συνολικά η περιοχή της Σητείας».

 

Εκπαιδευτικός χαρακτήρας

Η έκθεση «Μνήμες Γαίας» παρουσιάζει μέσα από εκθέματα, φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό, τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου. Εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα, προσκαλούν τους πολίτες να ανακαλύψουν την ιστορία της γης, αλλά και την ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η έκθεση πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα κι ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνει καθημερινά ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και επιστημονικές ενημερωτικές δράσεις προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά ταξίδια.»

 

Μνημεία

«Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωολογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Αναδεικνύουν παράλληλα την σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν τη νεότερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την Unesco, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και στην Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μία στην Κύπρο.

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 πέρασαν την διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία κι έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα Unesco οι περιοχές: η Νήσος Λέσβος (2000, 2012), το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001), το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραικού (2009), η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου (2010), το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015), η περιοχή Τροόδους -Κύπρο (2015) και η περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης (2021)», κατέληξε ο κ. Περάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πρόσφατα άρθρα