Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ λευκός κρητικός έβενος του Καλού Χωριού

Ο λευκός κρητικός έβενος του Καλού Χωριού

Από

Ημερομηνία

Την περασμένη εβδομάδα αναφερθήκαμε στον κρητικό έβενο, το κουρμουτσούλι, τα όμορφα άνθη του οποίου έχουν γεμίσει τις πλαγιές πριν και μετά το Καλό Χωριό. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού (https://politistikos-syllogos-kalou-choriou.com) μας ενημέρωσε ότι ενώ το χαρακτηριστικό ροζ-μωβ χρώμα τραβά το βλέμμα περαστικών, η φύση επέλεξε να κάνει μια μικρή εξαίρεση. Στο Καλό Χωριό υπάρχουν έβενοι που έχουν και κατάλευκα άνθη αντί των συνηθισμένων! Μάλιστα έχουν εντοπιστεί μόλις 4 τέτοια φυτά, ευτυχώς σε δύσβατη περιοχή και επισημαίνουν ότι τα λευκά κουρμουτσούλια δεν τα πειράζουμε, δεν τα κόβουμε!

* Για τη χρήση του ροζ-μωβ φυτού μας λέγουν ότι «οι φρέσκοι βλαστοί μέχρι και σήμερα αποτελούν την καλύτερη τροφή για τα κουνέλια. Οι δυνατές ρίζες του θάμνου προστατεύουν το έδαφος. Τα άνθη τους είναι τόσο απαλά που μοιάζουν με πούπουλα και γι’ αυτό παλιά τα χρησιμοποιούσαν για τα μαξιλάρια τους. Θα μαζέψουμε και εμείς τον Ιούνιο, όταν πια σχεδόν θα έχουν ξεραθεί τα ανθάκια πάνω στα φυτά και θα είναι έτοιμα να πέσουν για να φτιάξουμε ένα δικό μας μαξιλάρι».

* «Το φυτό αυτό το λένε και πλουμί και σηματοδοτεί την έναρξη της μελισσοκομικής περιόδου, όσον αφορά στη μετακίνηση των μελισσών για να βρουν θυμάρι. Αμέσως μετά την άνθισή του ξεκινάει η ανθοφορία του θυμαριού!», μας ενημέρωσε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Μαυροειδής.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα