Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ Άγιος Νικόλαος είναι η ιδανική πόλη για περπάτημα

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η ιδανική πόλη για περπάτημα

Από

Ημερομηνία

Οι λύσεις που προτείνει η Διεθνής Αρχή Ενέργειας (ΙΕΑ), προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση καυσίμων πολλές και διάφορες, εφαρμόσιμες και μη! Προτείνεται η μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων μας, η εργασία στο σπίτι τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, ο περιορισμός πρόσβασης των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων, ενώ τις Κυριακές οι πόλεις να είναι χωρίς αυτοκίνητα. Παράλληλα ενθαρρύνεται το περπάτημα και η χρήση ποδηλάτου.

* Εμείς εδώ στον Άγιο Νικόλαο μπορούμε άνετα να μειώσουμε την κατανάλωση βενζίνης, αν περιορίσουμε την χρήση του αυτοκίνητου εντός της πόλεως, κάτι που δεν είναι καθόλου δύσκολο. Όπως ανέφερα πρόσφατα, το περπάτημα από τη μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη (από τον Παραλιακό μέχρι τη γέφυρα του Ξεροπόταμου) δεν ξεπερνά τα 12 λεπτά.

* Για παράδειγμα, αρκετοί που συνοδεύουν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο, μπορούν να το κάνουν με τα πόδια, αν ξεκινήσουν λίγα λεπτά νωρίτερα. Τις ημέρες που τα παιδιά έχουν σχολείο, τα πρωινά που τα πηγαίνουν και τα μεσημέρια που τα παίρνουν γίνεται χαμός από το κυκλοφοριακό και την κατανάλωση βενζίνης. Τα ίδιο ισχύει και τις απογευματινές ώρες που τα παιδιά πηγαίνουν στις άλλες δραστηριότητές τους (φροντιστήρια, χορός, μουσική, κολυμβητήριο κ.ά.) Στα δικά μου παιδικά χρόνια, άλλες εποχές βέβαια, όλα τα παιδιά με τα πόδια πηγαίναμε στο σχολείο! Παραπατάμε λοιπόν πριν μας πει ο… γιατρός ότι πρέπει να το κάνουμε!

* Όσο για το ποδήλατο, μια καλή λύση για την πόλη μας είναι το ηλεκτρικό γιατί οι ανηφόρες είναι πολλές, αλλά αυτή είναι και μια από τις ομορφιές της. Βέβαια, με λίγη προπόνηση, ακόμα και το απλό ποδήλατο μπορεί να μπει στην καθημερινή ζωή μας… και το έχουν κάνει αρκετοί συμπολίτες μας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα