ΑρχικήVideoΗ ανάπλαση του παραλιακού - δείτε την οριστική μελέτη (βίντεο)

Η ανάπλαση του παραλιακού – δείτε την οριστική μελέτη (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Η οριστική μελέτη ανάπλασης του παραλιακού δρόμου του Αγίου Νικολάου από την γέφυρα (Λίμνη) μέχρι το Αμμούδι παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ από την Αρχιτέκτονα και συντάκτρια της Μελέτης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών Μαρία Πρατσινάκη και μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Όπως τόνισε στον πρόλογό του ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, αυτό είναι το τρίτο μεγάλο έργο που σχεδιάζει η Υπηρεσία, μετά την αναμόρφωση στο Σταυρό και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό κάτω από το Θεραπευτήριο, με στόχο, όπως είπε, μέσα από μια καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χώρου και οι διαμένοντες και οι επισκέπτες να μπορούν να χαρούν περισσότερο το φυσικό τοπίο. «Φιλοδοξούμε ο Άγιος Νικόλαος να ξαναπάρει την εικόνα που είχε και να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της πόλης, προτείνοντας μία σχετικά ήπια λύση αντάξια του Αγίου Νικολάου».

 Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια δουλειά που αφορά μήκος 1 περίπου χλμ με προϋπολογισμό πάνω από 8 εκ. ευρώ.

Όσο για τη χρηματοδότηση εξήγησε ότι αναμένεται η προκήρυξη από την Περιφέρεια των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων (ο Δήμος Αγ. Νικολάου έχει μερίδιο περί τα 12-13 εκ. – χωρίς εκπτώσεις) ενώ υπάρχει πάντα η υπόσχεση από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ότι μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα «Νέαρχος» που διαχειρίζεται το υπουργείο του.

Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό στον παραλιακό, ο Δήμαρχος είπε ότι η εφαρμοζόμενη τώρα κυκλοφοριακή λύση με τη φορά της κίνησης κλπ είχε δοθεί από τον μελετητή του Δήμου Αγιου Νικολάου που είναι ο ίδιος από το 1989. Ο κ. Ζερβός στάθηκε πολλάκις στις αναφορές του και στην ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας των ντόπιων πολιτών και επιχειρηματιών.

Ευχαρίστησε παράλληλα και δήλωσε περήφανος για όλη την Τεχνική Υπηρεσία και το προσωπικό του Δήμου, για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν στις συνεχιζόμενες συνθήκες αποστελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Μονοδρόμηση- στάθμευση

Ακολούθησε διάλογος με δημοτικούς συμβούλους, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολίτες και επιχειρηματίες. Πολλές ήταν οι ερωτήσεις και οι διαφωνίες που εκφράστηκαν σχετικά με το θέμα της μονοδρόμησης και της φοράς της κίνησης του δρόμου αλλά και οι προβληματισμοί σχετικά με τα ζητήματα της στάθμευσης, της φορτοεκφόρτωσης αλλά και για το τι θα προβλέπεται σχετικά με τα προβλεπόμενα σκίαστρα – πέργκολες (όπως ειπώθηκε ο σχεδιασμός είναι κοινός για όλα τα λειτουργούντα καταστήματα στον προβλεπόμενο χώρο όπου τοποθετούνται τα πεζοδρόμια των 4,5 μ. – οι εν λόγω χώροι θα αναρτηθούν αναλυτικά και στο σάιτ του Δήμου) και τον φωτισμό για τους παρακείμενους επαγγελματίες. Τέθηκε επίσης το θέμα της αστικής συγκοινωνίας και εάν προβλέπεται αυτή να λειτουργήσει συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, κλπ.

Για το θέμα της στάθμευσης, η κ. Πρατσινάκη είπε,μεταξύ άλλων, ότι ήδη από το 2019 με την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη αλλά και βάσει των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), έχει αποφασιστεί οι χώροι της στάθμευσης να είναι μειωμένοι στην κατεύθυνση τού να αποδοθεί χώρος στον πεζό.

Ο Δήμαρχος πολλάκις αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας των ντόπιων ώστε να αποδεσμευθούν από τη συνεχή χρήση του αυτοκινήτου αλλά και της ανάγκης επίδειξης σεβασμού στο δημόσιο χώρο αποφεύγοντας διπλοπαρκαρίσματα, κλπ.

Ερωτώμενος για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο Δήμαρχος είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί σαφής απάντηση,λαμβάνοντας υπόψη – τουλάχιστον με τα παρόντα δεδομένα – τις διαφορετικές τιμές που διαμορφώνονται για τους εργολάβους που μετά το γενικότερο κλίμα γεωπολιτικής αστάθειας, ακρίβειας και οικονομικής κρίσης που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στην αγορά και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία – διστάζουν πλέον να υπογράψουν συμφωνηθέντα με άλλους οικονομικούς όρους έργα – αλλά παίρνοντας υπόψη και τις ανατιμήσεις των υλικών (σίδερο, κ.ά.).

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

Πρόσφατα άρθρα