Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Περίπου κανονικός» ήταν ο φετινός Ιούνιος-Δεν είναι ικανοποιημένοι οι καταστηματάρχες στον Αγ....

«Περίπου κανονικός» ήταν ο φετινός Ιούνιος-Δεν είναι ικανοποιημένοι οι καταστηματάρχες στον Αγ. Νικόλαο

Από

Ημερομηνία

Ένας «περίπου κανονικός» ήταν ο φετινός Ιούνιος για το λιανεμπόριο του Αγίου Νικολάου, αλλά με όλους τους αστερίσκους και τις υποσημειώσεις που θέτουν στην εξίσωση η πανδημία, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις τιμών και το γενικότερο κύμα ακρίβειας που μέρα με τη μέρα «σκεπάζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτή είναι η αποτίμηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Μανόλη Πάγκαλου για τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού, που σιγά-σιγά μας αποχαιρετά χωρίς να αφήνει τους επαγγελματίες της περιοχής απογοητευμένους αλλά και χωρίς αισθήματα ανακούφισης ή ενθουσιασμού από την τουριστική και ντόπια κίνηση στα καταστήματά τους.

Αντίστοιχη είναι όπως μας έχουν μεταφέρει οι καταστηματάρχες η κατάσταση και στην εστίαση. Οι δύο αυτοί κλάδοι άλλωστε αποτελούν «συγκοινωνούντα δοχεία», αλλά και δείκτες της κινητικότητας στην πόλη.

Το γεγονός, όπως λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Πάγκαλος, ότι μέχρι στιγμής η κατηγορία του airbnb φαίνεται να απορροφά μεγάλο μερίδιο της «τουριστικής πίτας», ευνοεί την αύξηση της κίνησης και φέρνει μια ανταποδοτικότητα στην τοπική αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, ο φετινός Ιούνιος «κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτόν του 2019». Χωρίς ωστόσο τα δεδομένα και η βάση σύγκρισης να κινούνται στο ίδιο πλαίσιο, τόσο εξ αιτίας των δύο δύσκολων χρόνων (με λοκντάουν κλπ.) που έχουν για όλους μεσολαβήσει όσο και λόγω των συνθηκών στην αγορά, με τις ανατιμήσεις να έχουν στην κυριολεξία «πάρει φωτιά».

«Σε σχέση με το 2019 οι τιμές είναι σίγουρα αυξημένες μεσοσταθμικά σε ποσοστό περί το 20%. Μιλάμε για αυξήσεις εξωφρενικές σε πολλά προϊόντα, σε σημείο που πλέον δε μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Οι ανατιμήσεις όχι απλώς δεν έχουν σταματήσει, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα. Και αυτό βέβαια δεν συμφέρει ούτε τον επιχειρηματία, ούτε και τον καταναλωτή. Οπότε αν δει κάποιος έναν τζίρο μεμονωμένα ως ποσό, δεν μπορεί και να εξάγει κάποιο ακριβές ή ασφαλές συμπέρασμα», σημειώνει, λέγοντας πως ουσιαστικά οι τζίροι μετρώντας όλους αυτούς τους παράγοντες «μάλλον έχουν υποχωρήσει παρά έχουν ανέβει προς τα πάνω».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα