ΑρχικήΣητείαΠολιτισμός«Η αλφαβήτα της εφηβείας» - Από την Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου της...

«Η αλφαβήτα της εφηβείας» – Από την Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου της Σητείας

Από

Ημερομηνία

Το δικό της θεατρικό έργο με τίτλο «Η αλφαβήτα της εφηβείας» παρουσίασε η Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου της Σητείας την Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Ιουλίου στο άλσος Χλουβεράκη.

Τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο των θεατρικών ασκήσεων συζήτησαν όλα τα θέματα που τα απασχολούν από το Α (όπως άγχος ) ως το Ω (ωριμότητα). Κάθε γράμμα κι ένα θέμα που αφορά τα παιδιά και το επέλεξαν. Εξέφρασαν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς τους γι’ αυτά κι έγραψαν θαυμάσια κείμενα, στα οποία εναλλάσσονται οι αλήθειες τους, τα «αγκάθια» τους, αλλά και το εφηβικό χιούμορ που είναι κι ασπίδα τους. Τα κείμενά τους διανθίστηκαν με εικόνες, φωτογραφίες, μουσική και δημιουργήθηκε το θεατρικό έργο, που παρουσιάστηκε στο κοινό και απέσπασε δικαίως το πιο θερμό χειροκρότημα του.

Για μίαν εξαιρετική δράση και προσπάθεια έκανε λόγο η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου Σητείας κ. Φανή Σύρπου. Όπως εξήγησε, εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί και δημιουργεί η Παιδική Σκηνή, τα παιδιά της οποίας πλέον μεγάλωσαν κι έγιναν έφηβοι. Ως εκ τούτου η Παιδική Σκηνή έγινε Εφηβική.

«Αποφασίσαμε φέτος να δώσουμε χώρο και χρόνο στα παιδιά να γράψουν το δικό τους θεατρικό έργο. Και το έκαναν με πολύ μεγάλη χαρά. Είναι κάτι πρωτοποριακό. Δεν είναι συνηθισμένο τα παιδιά να γράφουν τα δικά τους κείμενα. Εμείς ασφαλώς τα στηρίζουμε. Ο δικός μας ρόλος ήταν στα παρασκήνια… », σημείωσε.

Στηρίχθηκαν ως προς την ιδέα, στο κείμενο της Μάγιας Δεληβοριά «Η αλφαβήτα της εφηβείας», ενώ τα κείμενα γράφηκαν εξ ολοκλήρου από τα παιδιά της Εφηβικής Σκηνής του Θεάτρου Σητείας. «Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που πέτυχαν τα παιδιά. Να έρχονται στο θέατρο κι όχι μόνο να ευχαριστιούνται το θέατρο και την κίνηση αλλά να γράφουν και τα δικά τους κείμενα», τόνισε.

Έτσι λοιπόν τα παιδιά δημιούργησαν μίαν εξαιρετική παράσταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά από το Α ως το Ω… Κόντρα στις δυσκολίες των συνθηκών της πανδημίας κι όποιες άλλες υπήρξαν, τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους εξαιρετικό θεατρικό έργο.

Αρκετός ο κόσμος που παρακολούθησε τις παραστάσεις, έφηβοι κι ενήλικοι. «Χαρήκαμε πάρα πολύ που άρεσε το έργο στον κόσμο. Είναι πολύ ωραίο να το βλέπουν όχι μόνο έφηβοι αλλά και γονείς, εκπαιδευτικοί και όλοι. Για να δούμε τελικά και να προβληματιστούμε πάνω σε αυτές τις αλήθειες των παιδιών. Γιατί υπάρχουν μερικά πράγματα που εμείς οι μεγάλοι δεν τα καταλαβαίνουμε. Οπότε είναι ευκαιρία να ακούσουμε τη δική τους αλήθεια και να προβληματιστούμε κι εμείς» επεσήμανε η κ. Σύρπου.

Στην παράσταση συμμετέχουν οκτώ παιδιά ηλικίας από 13 έως 16 ετών: Ζαχαριένα Αντωνάκη, Κωνσταντίνα Ασπροκουτελάκη, Μελίνα Δασκαλοπούλου, Ιωάννα Καρζή, Εύα Μιχελάκη, Κωνσταντίνα Πουλακάκη, Άρτεμη Σφενδουράκη και Δημήτρης Φωτεινάκης. Στα παρασκήνια: Φανή Σύρπου, Μαρία Μαντζίλα.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Φωτο: Derek Boyd

Πρόσφατα άρθρα