Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ τουρισμός είναι όλο και πιο ελεγχόμενος από το εξωτερικό - Το...

Ο τουρισμός είναι όλο και πιο ελεγχόμενος από το εξωτερικό – Το μεταφορικό έργο καθορίζει την τουριστική κίνηση σε μεγάλα νησιά

Από

Ημερομηνία

Σε μια χρονική περίοδο που ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση στην Κρήτη για χειμερινό τουρισμό, με τις αντιπαραθέσεις στη Δυτική Κρήτη να εστιάζουν στο αν θα φτάσει στο νησί με πιο ενεργό ρόλο η Ryanair, που έχει αντιταχθεί ευθέως στην γερμανική κυριαρχία του τουρισμού στην Ελλάδα, η Fraport ανακοίνωσε και πάλι  πως ήταν αυξημένη κατά 9,4% η επιβατική κίνηση στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον Αύγουστο του 2022 σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019, με την αύξηση έναντι του 2021 να διαμορφώνεται στο +34,2%.

Μάλιστα έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα που αναφέρουν πως το σύνολο των επιβατών τον Αύγουστο του 2022 άγγιξε σχεδόν τα 6 εκατομ. έναντι 5,5 εκατομ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και 4,4 εκατομ. το 2021. Η μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης έναντι του 2019 σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, η οποία προσέγγισε το +40%, ενώ μεγάλη αύξηση καταγράφηκε – σε ποσοτικούς όρους – και στα αεροδρόμια της Κέρκυρας (+20,2%), των Χανίων (+16,9%) και Μυκόνου (+13,7%). Τη μεγαλύτερη αύξηση έναντι του 2021 παρουσίασε το αεροδρόμιο Κεφαλονιάς (+91,6%). Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση έναντι του 2019 ακόμα και κατά το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος, η οποία διαμορφώνεται στο +2,2% (22,2 εκατομ. έναντι 21,7 εκατομ. το 2019). Η αύξηση έναντι του 2021 είναι της τάξης του 111.8%, όταν η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 10,5 εκατομ. επιβάτες.

 Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν τον έλεγχο του τουρισμού

«Είναι ο πόλεμος των αεροπορικών εταιρειών αυτός, οι οποίες πλέον έχουν όλο τον έλεγχο του τουρισμού», αναφέρει στην ΑΝΑΤΟΛΗ, παράγοντας του τουρισμού, που για προφανείς λόγους επιλέγει να κρατήσει την ανωνυμία του. Όπως εξηγεί, είναι πλέον ανοικτή η ρήξη και τα συμφέροντα συγκεκριμένα με επιχειρηματίες και κάποιους εκπροσώπους τους να αντιδρούν ανάλογα με τις πληροφορίες που διαχέονται στον Τύπο. Το σίγουρο είναι, σε κάθε περίπτωση, πως ο τουρισμός είναι όλο και πιο ελεγχόμενος από το εξωτερικό, ειδικά τώρα που το μεταφορικό έργο είναι απολύτως ελεγχόμενο και καθορίζει την τουριστική κίνηση σε μεγάλα νησιά -προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη ή η Κύπρος κά.

 

Η επιστολή

Το θέμα προβληματίζει και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς. Δημοσιεύθηκε και ανάλογου περιεχομένου επιστολή της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων, που κοινοποιείται στους Βουλευτές, τους Δημάρχους της Π.Ε. Χανίων, το Επιμελητήριο Χανίων και το Οικονομικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης. Σύμφωνα με την επιστολή και με αφορμή τις προτάσεις Ryanair, αλλά και τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει για δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου, «τα μέλη μας αναρωτιούνται: ενδιαφέρεται η Περιφέρεια Κρήτης για τον τουρισμό στο νησί αυτό; Το να συγκεντρωνόμαστε μεταξύ μας και να εκφράζουμε τη βούληση ότι προτιθέμεθα να κρατήσουμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας, ή ανοίξαμε και σας περιμένουμε, δεν έχει κανένα νόημα. Τουρίστες τον Νοέμβριο ή τον  Δεκέμβριο δεν πρόκειται να έλθουν οδικώς. Χωρίς να δούμε τις προθέσεις των αεροπορικών εταιρειών, εάν είναι  διατεθειμένες να αναλάβουν μαζί μας αυτή την προσπάθεια joint venture και με ποιους όρους είναι διατεθειμένες να ρισκάρουν δρομολογώντας αεροπλάνα τους, επέκταση της περιόδου δεν πρόκειται να υπάρξει. Το να στέκεται θεατής η Περιφέρεια σε ένα θέμα που αφορά 4.000 επιχειρηματίες στην περιοχή Χανίων, άμεσα  εμπλεκόμενους με τον τουρισμό και κάποιες άλλες χιλιάδες έμμεσα, είναι σαν να αδιαφορεί για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου».

 

Η απάντηση

Ακολούθησε απάντηση που απέστειλε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των Τουριστικών Γραφείων, που υποστηρίζει την Περιφέρεια και τον ρόλο του Περιφερειάρχη. «Σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου με αιχμές, για το εάν ενδιαφέρεται η Περιφέρεια για τον Τουρισμό της Κρήτης, ο Σύνδεσμος Τουριστικών & ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, οι Ενώσεις Ξενοδόχων, οι Ομοσπονδίες Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου, επιθυμούν να επισημάνουν ότι ο Πρωταθλητισμός της Κρήτης σαν Τουριστικός προορισμός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, εκτός από την ιδιωτική πρωτοβουλία , στην υποστήριξη προσωπικά του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη για τον Τουρισμό Κυριάκου Κώτσογλου και στα άξια στελέχη του τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας».

Όπως σχολίαζε ο ίδιος πολύπειρος τουριστικός παράγοντας, «όλα τα παραπάνω αποτελούν δείγματα μιας αντιπαράθεσης που δεν μπορεί να έχει καμία αιτιολογία σε μια τουριστική σεζόν που συνεχίζεται και έχει καταγράψει τεράστια τουριστική κίνηση. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή διαχείριση και προσοχή», αναφέρει.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα