Ξεκίνησε να «μεταμορφώνεται» το «Minos Beach Art Hotel» με στόχο να γιορτάσει τα 60 χρόνια λειτουργίας του με ένα «φρεσκαρισμένο» πρόσωπο
Ποδόσφαιρο-ΕΠΟ: «Στη δικαιοσύνη όσοι κατασκεύασαν ψευδείς ειδήσεις»
Εκτός Κρήτης διαιτητική τριάδα στο Επισκοπή-ΑΟΑΝ
Το Σαββατοκύριακο η τελική φάση της Σκακιστικής Πανεπιστημιάδας Κρήτης 2024
Διερευνάται καταγγελία για απόπειρα απαγωγής παιδιού στο Καλό Χωριό
Παρουσίαση της δράσης: «Γνωριμία και επαφή με τα χωριά του δήμου και ανίχνευση των δυνατοτήτων πρόσβασης, μετακίνησης και επικοινωνίας των κατοίκων εντός του χωριού αλλά και με την πόλη»
Στιγμές από το ΑΕ Λακωνίων-ΑΕ Νεάπολης
Ολοκληρώθηκε η 25η αγωνιστική της Α’ κατηγορίας ΕΠΣΛ
Στην τελική ευθεία η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του του Δήμου Ηρακλείου και της UNICEF
Από τον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησε η Ολυμπιακή Φλόγα το ταξίδι της στην Κρήτη (βίντεο, φωτογραφίες)

Θρίλερ με τον Nord Stream: Η Ευρώπη «βλέπει» δολιοφθορά – Θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση»

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, με τους διεθνείς αναλυτές να χαρακτηρίζουν κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες.

Μετά τα φερόμενα σαμποτάζ που οδήγησαν σε διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, ανοίγει ακόμη ένα μέτωπο στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Γερμανοί, Δανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι φαίνεται να συμφωνούν πως οι ύποπτες διαρροές που εντοπίστηκαν σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα είναι πιθανότατα αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

Την Τρίτη, μάλιστα, έσπασε εκ νέου το φράγμα των 200 ευρώ η μεγαβατώρα και κινήθηκε στα 208 ευρώ, με άνοδο σχεδόν 20%.

Η πιθανότητα σαμποτάζ δεν μπορεί να αποκλειστεί από κανέναν και ολοένα ως σενάριο αποκτά όλο και περισσότερες πιθανότητες, αλλά οι δράστες είναι άγνωστοι.

Αντίστοιχα το συγκεκριμένο σενάριο ενισχύουν και οι αναφορές για εκρήξεις κοντά στους αγωγούς. Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, είπε επίσης ότι η δολιοφθορά ήταν μια πιθανότητα και ότι οι διαρροές υπονόμευαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, μετέδωσε το Reuters.

Προειδοποίηση Φον ντερ Λάιεν πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Για «σκόπιμη ενέργεια» και όχι «ατύχημα» κάνει λόγο η Δανία

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε απόψε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.

Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.

Οι «ύποπτες» διαρροές

Την ίδια ώρα, η Νορβηγία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.

Μπλίνκεν: Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν δολιοφθορά

Επίσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι διαρροές στον αγωγό Nord Stream βρίσκονται υπό διερεύνηση και τόνισε πως οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

«Υπάρχουν αρχικές αναφορές που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα επίθεσης ή κάποιου είδους δολιοφθορά, αλλά αυτές είναι αρχικές αναφορές και δεν το έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη» είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, S. Jaishankar, στην Ουάσιγκτον.

«Οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης», είπε, επίσης, ο Μπλίνκεν.

Το Κίεβο, πάντως, κατηγόρησε τη Ρωσία για τις διαρροές φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις» που σχεδίασε η Μόσχα.

Ελάχιστος έως μηδενικός ο κίνδυνος για την υγεία

Οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα στο νησί Μπόρνχολμ της Βαλτικής έδειξαν ότι η διαρροή αερίου από τους αγωγούς Nord Stream συνιστά ασήμαντο έως και κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Δανίας.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist