ΑρχικήΚρήτηΡέθυμνοΟλοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ενίσχυση των πληγέντων από τις φωτιές στο...

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ενίσχυση των πληγέντων από τις φωτιές στο δήμο Αγίου Βασιλείου

Από

Ημερομηνία

Η εξέλιξη των διαδικασιών σχετικά με τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πληγέντες από τις φωτιές στο δήμο Αγίου Βασιλείου, από τον μόνιμο μηχανισμό Κρατικής Αρωγής και αφορούν τον πρωτογενή τομέα, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης με τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο αρμόδιο σε θέματα κρατικής αρωγής. Σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με την υπογραφή των Υπουργικών αποφάσεων και την δημοσίευση τους σε ΦΕΚ και όπως τόνισε ο κ. Ταταράκης, υπήρξε ανταπόκριση για άμεση επούλωση των πληγών της πυρκαγιάς.

Στο μεταξύ, δημοτική αρχή και φορείς στο Ρέθυμνο συνεργάζονται για τη λήψη άμεσων μέτρων συντήρησης του φουγάρου στην περιοχή του Κουμπέ, πλησίον της Αγίας Φωτεινής, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο της βιομηχανικής περιόδου της πόλης και πρέπει να προστατευθεί και να διασωθεί. Δεδομένου του νομικού καθεστώς που διέπει τη συγκεκριμένη περίπτωση και προβλημάτων που άπτονται της πολυνομίας αλλά και από το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς του φουγάρου που, κατά άλλους, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία Ρεθύμνου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και κατά άλλους , αποκλειστικός ιδιοκτήτης είναι τα κράτος, αποφασίστηκε να γίνουν άμεσες ενέργειες και λόγω της επικινδυνότητας που χαρακτηρίζει τη στατικότητα του. Επίσης εξαιτίας του υψηλού κόστους και της μη χρηματοδότησης από το κράτος των αρμοδίων υπηρεσιών για την επίλυση του θέματος, δημοτική αρχή και εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν, «η αποκατάσταση του μνημείου του φουγάρου να εξελιχθεί σε δύο στάδια, σε πρώτη φάση, θα γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις για την άρση της επικινδυνότητας του και σε δεύτερη φάση θα εκπονηθεί η οριστική μελέτη για την μόνιμη και οριστική αποκατάσταση και ανάδειξη του».

 

 

Την υλοποίηση των άμεσων εργασιών συντήρησης, θα εκτελέσει ο δήμος Ρεθύμνης, με δική του δαπάνη και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Νεότερων Μνημείων. Όπως δε αναφέρει ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμος θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίδει η Νομοθεσία, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση και τη δαπάνη των απαιτούμενων εργασιών, και σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία το κόστος συντήρησης του φουγάρου θα καταλογιστεί εν συνεχεία στον ή στους ιδιοκτήτες του.

Πρόσφατα άρθρα