Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜεγάλες ανατιμήσεις σε πολλά βασικά είδη - ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου...

Μεγάλες ανατιμήσεις σε πολλά βασικά είδη – ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγ. Νικολάου μιλά για αισχροκέρδεια και «τρικ» από πολλές εταιρίες

Από

Ημερομηνία

Οι μεγάλες ανατιμήσεις σε πολλά βασικά είδη διατροφής που ειδικά τον τελευταίο μήνα αγγίζουν ή ξεπερνούν ακόμη και το 30%, η αισχροκέρδεια και τα «τρικ» μεγάλων εταιριών τροφίμων και άλλων ειδών που μειώνουν τις συσκευασίες διατηρώντας ωστόσο σταθερές ή και λίγο πάνω τις τιμές και οι συνεχιζόμενες εδώ και έναν χρόνο αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα κ.ά., συνθέτουν, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λασιθίου, ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» ακρίβειας, μειώνοντας δραστικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως λέει ο κ. Πάγκαλος, άνθρωπος που γνωρίζει καλά την αγορά έχοντας καθημερινά να διαχειριστεί χιλιάδες κωδικούς, οι προμήθειες τους σε συνδυασμό με τις κατακόρυφες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τις πάγιες υποχρεώσεις, δημιουργούν ισχυρό «πονοκέφαλο» και θα οδηγήσουν πολλές επιχειρήσεις ακόμη και στο κλείσιμο.

Περιγράφοντας δε τις αυξήσεις στο ρεύμα, αναφέρει ότι ο ίδιος καλείται να πληρώσει για το κατάστημά του ποσά που φτάνουν μηνιαίως ακόμη και στις 4 χιλιάδες ευρώ!

Μονοπώλια, αισχροκέρδεια και «τρικ»

«Η επιχειρηματικότητα με αυτά τα δεδομένα στενάζει και δεν μπορεί να συνεχίσει – και η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Το κράτος επιδοτεί όσους αισχροκερδούν, δίνοντάς τους και έξτρα χρήματα, παίρνοντάς τα από εμάς», διαμαρτύρεται.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, πάνω σε αυτό έχουν βρει «πάτημα» πολλές μεγάλες εταιρίες δημιουργώντας μονοπώλια, στέλνοντας τιμές στα σούπερ μάρκετ που ανά μήνα συνεχώς αυξομειώνονται.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, μεγάλες εταιρίες επιλέγουν, όπως λέει ο κ. Πάγκαλος, να διατηρήσουν τις τιμές ή να επιβάλλουν μικρή αύξηση, μειώνοντας ωστόσο την ποσότητα (σε γραμμάρια) του προϊόντος.  Με ελάχιστες εξαιρέσεις εταιριών (και κυρίως ελληνικών) που διατηρούν την αρχική ποσότητα, χωρίς καμία αύξηση τιμής.

 

Αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα

Όσο για τις αυξήσεις στα ράφια αυτές – σε βάθος του τελευταίου εξαμήνου/επταμήνου – αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό στα γαλακτομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτια, βούτυρο-κοντά στο 20% πάνω) και στα αυγά, στα ζυμαρικά (20% πάνω), στο ελαιόλαδο και στο ηλιέλαιο, σε ψωμί και δημητριακά, στα είδη χαρτιού (χαρτιά υγείας, κλπ-ακόμη και κατά 50% πάνω), ενώ αυξημένες είναι οι τιμές και στα προϊόντα κρέατος, στον καφέ, στα σαμπουάν (20%) αλλά και στα απορρυπαντικά.

Ενδεικτικά, μια μέση τιμή για ένα μπουκάλι υψηλής παστερίωσης ακουμπά τα 2 ευρώ (πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή ήταν στα 1,15-1,20).

Αναφερόμενος μάλιστα σε γάλα, τυρί, κλπ, ο κ. Πάγκαλος εκτιμά ότι οι ελλείψεις που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους θα κλιμακωθούν και άλλο το επόμενο διάστημα, δεδομένου και του υψηλού κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς.

Ο τελευταίος μήνας ήταν ίσως ο χειρότερος από την άποψη των ανατιμήσεων ακόμη και σε βασικά είδη κατανάλωσης.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα