Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΕικόνες της εποχής… από το Οροπέδιο Λασιθίου

Εικόνες της εποχής… από το Οροπέδιο Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Αυτή η φωτογραφία από το οροπέδιο Λασιθίου έδειχνε αμέτρητα μήλα πεσμένα στο έδαφος, κάτω από μια μηλιά. Ωραία εικόνα μόνο για… φωτογραφία, που τράβηξε ο φίλος Χρήστος. Διανύουμε την εποχή που τα μήλα είναι έτοιμα για μάζεμα, αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά δεν μαζεύονται πια, οπότε το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν στη γη. Τέτοιες πολλές εικόνες βλέπουμε και στα δύο οροπέδια, του Λασιθίου και του Καθαρού.

* Και δεν είναι μόνο τα μήλα. Είναι τα αχλάδια, τα κυδώνια, τα κεράσια. Ενθυμούμαι επίσκεψή μου στο Λασίθι να μαζεύω πεσμένα στη γη εκατοντάδες κυδώνια, από τα οποία βγήκε μια θαυμάσια μαρμελάδα. Μιαν άλλη εποχή θυμάμαι τα αμέτρητα κεράσια πάνω σε πανύψηλες κερασιές.

* Η άλλη φωτογραφία, πάντα από το οροπέδιο Λασιθίου, δείχνει τεράστιες κολοκύθες στη σειρά και πίσω ο φίλος Γιώργος να σχολιάζει: «Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι διάσημο για την πλούσια αγροτική παραγωγή, τους ανεμόμυλους και τα ιστορικά του σπήλαια Περισσότερο απ’ όλα όμως εκπλήσσουν η αυτονομία και η εκπληκτική ηρεμία του. Η εύφορη γη του προμηθεύει με όλα τα καλά τις λαϊκές του νησιού… πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, φασόλια, ρεβίθια, μήλα, αχλάδια, καρπούζια!».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα