Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑνατιμήσεις σε υλικά και αποστελέχωση υπηρεσιών κρατούν πίσω εργολαβίες και παρεμβάσεις σε...

Ανατιμήσεις σε υλικά και αποστελέχωση υπηρεσιών κρατούν πίσω εργολαβίες και παρεμβάσεις σε οδικά δίκτυα

Από

Ημερομηνία

Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι πολυδιάστατες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το συνεπαγόμενο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν αναπόφευκτα συμπαρασύρει και τα οικοδομικά υλικά. Με τη σειρά της έχει εδώ και μήνες αρχίσει να επηρεάζεται και η εξέλιξη πολλών δημοσίων έργων και στη χώρα μας. Πολλοί εργολάβοι είτε κάνουν πίσω από εργολαβίες που έχουν παραλάβει, είτε  «τρενάρουν» την εξέλιξη εργασιών που έχουν ξεκινήσει προχωρώντας σε επαναδιαπραγματεύσεις με υπεργολάβους (π.χ. μπετατζήδες κά.) για συμφωνίες που είχαν π.χ. ξεκινήσει προ ετών λόγω των μεγάλων προβλημάτων ρευστότητας αλλά και της κατακόρυφης αύξησης των τιμών σε πολλά υλικά (τσιμέντα, κουφώματα, πλακίδια, σκυροδέματα κά.) που είχε ξεκινήσει ήδη από το περασμένο φθινόπωρο και στην παρούσα συγκυρία επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Από τα παραπάνω δεδομένα δεν ξέφυγαν ούτε εργολαβίες για έργα οδικής ασφάλειας στο νομό Λασιθίου, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν δρόμους στο Επάνω Μεραμπέλλο.

Άσχημη η εικόνα αρκετών δρόμων

Το τελευταίο διάστημα, έχουν πληθύνει τα παράπονα ντόπιων και περαστικών για την κακή έως τραγική εικόνα που παρουσιάζει το οδόστρωμα σε κάποια σημεία. Όπως στον δρόμο που οδηγεί από τη Νεάπολη και την έξοδο από την πλευρά του ΕΠΑΛ προς την Κοινότητα Λατσίδας -με μεγάλα «βαθουλώματα» ή λακούβες (εικόνα που παραπέμπει σε μικρή καθίζηση) που ειδικά τις βραδινές ώρες δεν γίνονται λόγω του περιορισμένου φωτισμού ορατά από τους οδηγούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος είτε τραυματισμού, είτε ζημιάς σε οχήματα.

Όπως δηλώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η εντεταλμένη σύμβουλος Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Μαρία Χανιωτάκη-Μυλωνάκη, η εργολαβία οδικής ασφάλειας (ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις, κλπ.) των 7,34 εκατομ. ευρώ περίπου που αντιστοιχεί στην Π.Ε. Λασιθίου από τη συνολική εργολαβία των 43 εκατομ. ευρώ περίπου για όλη την Κρήτη και η οποία ξεκίνησε να εκτελείται από πέρυσι, εξ αιτίας της προαναφερθείσας κατάστασης και λόγω των καθυστερήσεων του ανάδοχου εργολάβου έχει καθυστερήσει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Έχει πέσει ασφαλτοτάπητας, αλλά σε κάποια σημεία δεν υπάρχει πλαστικό στις ενώσεις ή δεν έχουν γίνει διαγραμμίσεις. Βρίσκεται τούτη την ώρα σε ποσοστό ολοκλήρωσης περί το 70%.

Για παράδειγμα, αναφέρει, στο τμήμα Νεάπολη-Νικηθιανός σε ορισμένα σημεία δεν έχει γίνει διαγράμμιση -εκεί θα πέσει νέα στρώση ασφαλτοτάπητα.

Αφ’ ότου αυτό γίνει και όταν τα μηχανήματα βρίσκονται κοντά στα προαναφερθέντα σημεία, η κ. Χανιωτάκη σημειώνει ότι θα πραγματοποιηθεί επιτόπια αυτοψία-έρευνα μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη και με αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης -στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το εν λόγω παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί πού οφείλεται το πρόβλημα, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει επιβαρυνθεί.

Στη συνέχεια να γίνει προσπάθεια να συμπεριληφθούν αυτές οι κακοτεχνίες στην εν λόγω εργολαβία των 7,34 εκατομ.

Στο πλαίσιο της εργολαβίας αυτής, έργα ασφαλτοστρώσεων έχουν γίνει στο κομμάτι Νεάπολη-Βρύσσες και προς Ποτάμους, στο παλαιό οδικό δίκτυο από Λίμνες προς Άγιο Νικόλαο, στο κομμάτι Λατσίδα προς Βραχάσι. Στην εργολαβία δεν είχε συμπεριληφθεί ένα μεγάλο κομμάτι από Νικηθιανό προς Λίμνες, κάτι που τελικά έγινε με παρέμβαση της κ. Χανιωτάκη.

Από Κουρούνες προς Φινοκαλιά

Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης και βελτίωσης του οδοστρώματος λίγο μετά από τις Κουρούνες προς τον Φινοκαλιά, τμήμα για το οποίο εκφράζονται από τους κατοίκους της περιοχής έντονα παράπονα, η κ. Χανιωτάκη αναφέρει ότι αν και αναζητήθηκαν τρόποι, εντούτοις ακόμη δεν έχει βρεθεί επί του πρακτέου λύση από την Περιφέρεια Κρήτης. Η υποστελέχωση στην υπηρεσία των συγκοινωνιακών έργων δεν επιτρέπει άμεσες εξελίξεις και κρατά το έργο αυτό πιο πίσω από άλλα βάσει της σχετικής ιεράρχησης που έχει γίνει από την Περιφέρεια αναλογικά με δυσκολία εκτέλεσης, αριθμό εξυπηρετούμενων οχημάτων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο δήμος είχε αποστείλει προς την Περιφέρεια σχετικό έγγραφο όπου και ζητά να προχωρήσουν στην εκτέλεση του έργου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, από τη στιγμή που για τους Δήμους συνεχίζει να υφίσταται το γνωστό πρόβλημα της αποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Ήδη από πέρυσι η Κοινότητα Νεάπολης έχει ζητήσει, μετά από σχετική απόφαση του τοπικού συμβουλίου, να προχωρήσουν παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης στο κομμάτι από Νοφαλιά προς Αγία Σοφία, που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διέλευση και των ντόπιων κατοίκων και των αρκετών μαθητών που πηγαινοέρχονται στα σχολεία τους, αλλά και των πολλών τουριστών.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι ένα κομμάτι του συγκεκριμένου δρόμου είναι επαρχιακή οδός και ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης και ένα άλλο ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Αγίου Νικολάου περιέπλεξε τα πράγματα, καθυστερώντας τις εξελίξεις. Παρ’ ότι για το εν λόγω τμήμα από το 2019 είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 30 χιλιάδων €, που τροποποιήθηκαν και είχαν μπει στο περιφερειακό συμβούλιο για να είναι τελικά διαθέσιμο για το έργο το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, το γνωστό πρόβλημα αποστελέχωσης των υπηρεσιών και δη των τεχνικών των Δήμων δεν επέτρεψε να προχωρήσουν γρήγορα και να «τρέξουν» προγραμματικές ή άλλου είδους συμβάσεις για την εκτέλεση έργων- κάτι που δε διαφαίνεται να γίνεται ούτε τώρα.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Χανιωτάκη ήδη έχει ξεκινήσει να εκτελείται η εργολαβία ασφαλτοστρώσεων στο επαρχιακό δίκτυο από Πινές, Φουρνή, Καστέλι, προς Νικηθιανό (ύψους περίπου 1,5 εκατομ.), η οποία είχε «κολλήσει» και μετά από παρέμβασή της δόθηκαν οι εγκρίσεις και περατώθηκαν απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να προχωρήσει.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα