Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜέχρι μέσα Οκτωβρίου η δημοπράτηση της μεγάλης εργολαβίας για ασφαλτοστρώσεις στον Αγ....

Μέχρι μέσα Οκτωβρίου η δημοπράτηση της μεγάλης εργολαβίας για ασφαλτοστρώσεις στον Αγ. Νικόλαο

Από

Ημερομηνία

Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι πολυδιάστατες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το συνεπαγόμενο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών λόγω της ενεργειακής κρίσης έχουν αναπόφευκτα συμπαρασύρει και τα οικοδομικά υλικά. Με τη σειρά της έχει εδώ και μήνες αρχίσει να επηρεάζεται και η εξέλιξη πολλών δημοσίων έργων και στη χώρα μας. Πολλοί εργολάβοι είτε κάνουν πίσω από εργολαβίες που έχουν παραλάβει, είτε  «τρενάρουν» την εξέλιξη εργασιών που έχουν ξεκινήσει προχωρώντας σε επαναδιαπραγματεύσεις με υπεργολάβους (π.χ. μπετατζήδες κά.) για συμφωνίες που είχαν π.χ. ξεκινήσει προ ετών λόγω των μεγάλων προβλημάτων ρευστότητας αλλά και της κατακόρυφης αύξησης των τιμών σε πολλά υλικά (τσιμέντα, κουφώματα, πλακίδια, σκυροδέματα κά.) που είχε ξεκινήσει ήδη από το περασμένο φθινόπωρο και στην παρούσα συγκυρία επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Από τα παραπάνω δεδομένα δεν ξέφυγαν ούτε εργολαβίες για έργα οδικής ασφάλειας στο νομό Λασιθίου.

Για τους δρόμους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου Αγίου Νικολάου –με τα παράπονα να είναι επίσης αρκετά για κακή εικόνα οδικών δικτύων σε πολλά σημεία-  όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αντιδήμαρχος Κωστής Καστελλιανάκης μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχει δημοπρατηθεί η μεγάλη εργολαβία (ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, πλακοστρώσεις) βάσει όλων των τεχνικών προγραμμάτων που έχει κατατεθεί από τις Κοινότητες (ύψους περίπου 5 εκατομ. €). Η εργολαβία θα εκτελεστεί σύμφωνα με την προτεραιοποίηση των αναγκών όπως αυτές έχουν υποδειχθεί από τις Κοινότητες προς τον Δήμο.

Ερωτώμενος εάν το ζήτημα των ανατιμήσεων και αυξήσεων των τιμών στα υλικά, επηρεάσει και αυτή ή και άλλες αντίστοιχες εργολαβίες, ο κ. Καστελλιανάκης, χωρίς να αποκλείει ενδεχόμενες καθυστερήσεις κλπ., απαντά πως οι τιμές που έχουν συμπεριληφθεί τουλάχιστον σε αυτή την εργολαβία είναι νέες.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

Πρόσφατα άρθρα