Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου για παράταση της προθεσμίας της...

Αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου για παράταση της προθεσμίας της ανάρτησης των κτηματολογικών εγγραφών

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου για παράταση της προθεσμίας της ανάρτησης των κτηματολογικών εγγραφών πέραν της 4ης/11/2022, προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακκάκη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο με κοινοποίηση στους: 1) Ν.Π.Δ.Δ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», 2) Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, 3) Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υπουργό, Βουλευτή Λασιθίου, 4) Εμμανουήλ Θραψανιώτη, Βουλευτή Λασιθίου, 5) Ιωάννη Ανδρουλάκη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λασιθίου και 6) τους Δημάρχους Νομού Λασιθίου.

Αξιότιμοι κύριοι

Στην ιστοσελίδα ktimalasithi.gr με έντονη γραμματοσειρά και έγχρωμο πλαίσιο τονίζεται ο τίτλος «ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΛΗΞΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022 (ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ)», η τροποποίηση του οποίου, με χρόνο λήξης της προθεσμίας τουλάχιστον μέχρι την 30-12-2022, είναι ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ για τους παρακάτω λόγους:

  1. Διότι σε μεγάλο αριθμό ακινήτων δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διορθώσεις λόγω, δυσλειτουργίας του υποκαταστήματος του Κτηματολογίου στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και της αδυναμίας λειτουργίας του Αρχειοφυλακείου Νεάπολης, το οποίο ανοίγει για λίγες ώρες, μία ημέρα την εβδομάδα, η οποία μάλιστα μας γνωστοποιείται σε διάφορους χρόνους ακόμη και κατά την εκάστοτετρέχουσα εβδομάδα.
  2. Στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε το σοβαρότατο πρόβλημα της μη λειτουργίας της Διεύθυνσης Δασών, μεταξύ άλλων, και λόγω αφενός μη συγκρότησης της Υπηρεσιακής Επιτροπής για την κρίση των ενστάσεων επί των πρόδηλα εσφαλμένων δασικών εκτάσεων και αφετέρου μη συγκρότησης των επιτροπών επί των αντιρρήσεων, με συνέπεια χιλιάδες στρέμματα να βρίσκονται σε ομηρεία λόγω της πλημμελούς λειτουργίας της Διεύθυνσης Δασών .
  3. Εκτός από τις παραπάνω δυσλειτουργίες των σχετικών υπηρεσιών για τις οποίες ουδόλως ευθύνονται, ο καθημερινά ταλαιπωρούμενος πολίτης, αλλά και ο εμπλεκόμενος δικηγόρος και μηχανικός που, υπό τις συνθήκες αυτές, αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις σχετικές εργασίες, προστέθηκαν και τα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες) που έπληξαν ιδιαίτερα τον Νομό μας, και ήδη οι Δήμοι Σητείας και Αγίου Νικολάου, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης με τις υπ΄ αριθμ. Α2011/17-10-2022 και Α2029/19-10-2022, αντίστοιχα, αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών, δηλαδή μέχρι 17-04-2023, καθώς και άλλες επιμέρους Δημοτικές Κοινότητες του Νομού. Εξαιτίας επομένως των, γνωστών σε όλους, και για τον λόγο αυτό, προβλημάτων δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν υπό κανονικούς ρυθμούς οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες και προφανώς οι υπηρεσίες την παρούσα χρονική περίοδο.

Όπως Σας είναι γνωστό, η ανάρτηση είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τη διασφάλιση της περιουσίας των ιδιοκτητών. Σε αυτό δε το στάδιο η συμμετοχή των ιδιοκτητών είναι κομβικής σημασίας, καθώς είναι το τελευταίο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο κτηματολόγιο, αφού δίνεται η δυνατότητα να γίνει διόρθωση και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία σε χρόνο και χρήμα στο μέλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σε αυτή τη φάση της ανάρτησης, γιατί μετά την ολοκλήρωσή της, που περιλαμβάνει την υποβολή και την εξέταση αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, διαμορφώνονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία, που είναι οι αρχικές εγγραφές του κτηματολογίου και αρχίζει να λειτουργεί το κτηματολογικό γραφείο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Ενόψει τούτων, λόγω του θεσμικού μας ρόλου και του ως εκ τούτου χρέους μας προς τους πολίτες του Νομού μας να γνωστοποιήσουμε τα παραπάνω, είμαστε υποχρεωμένοι να Σας επισημάνουμε την αναγκαιότητα, ΑΜΕΣΗΣ αντιμετώπισης της διαμορφωθείσας ως άνω κατάστασης και να ζητήσουμε την παράταση του χρόνου λήξεως της σχετικής προθεσμίας ελέγχου και διόρθωσης των σχετικών κτηματολογικών εγγραφών τουλάχιστον μέχρις 31-12-2022, λαμβάνοντας προς τούτο υπόψη και ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, (αγροτικών περιοχών) δεν έχει δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών με συνέπεια και την ως εκ τούτου περαιτέρω επιβάρυνση αλλά και ταλαιπωρία τους στις, υπό τις ως άνω συνθήκες λειτουργούσες, αρμόδιες υπηρεσίες .

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου

ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα