Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤεράστια παραμένει η αναμονή για την απονομή συντάξεων στην Ανατ. Κρήτη

Τεράστια παραμένει η αναμονή για την απονομή συντάξεων στην Ανατ. Κρήτη

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

«Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η Νο 1 προτεραιότητά μου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων το καλοκαίρι του 2021.

Δεν μαθαίνουμε πότε θα εκκαθαριστούν οι συντάξεις και πότε θα εκδοθούν αλλά και στην Ανατολική Κρήτη το πρόβλημα παραμένει με αναμονή τεράστια και με πολλά προβλήματα. «Ο κ. Βρούτσης έλεγε το Δεκέμβριο 2020 πως όλα θα είχαν λυθεί. Τώρα; αλλάζει κάτι; Θα πρέπει να ξέρουμε με χρονοδιάγραμμα τι ακριβώς θα γίνει. Οι θεωρητικές προσεγγίσεις δεν βοηθούν, χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε τον ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό που δεν υπάρχει», σημειώνει το μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.

Λίγο νωρίτερα το 2017, στο Εργατικό κέντρο Ηρακλείου, με αρμόδιο Υφυπουργό τον κ. Πετρόπουλο του Σύριζα, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου έφτανε σε μεγάλη αντιπαράθεση, διότι ο υπουργός διεκδικούσε από τους παριστάμενους συνδικαλιστές να αποδεχθούν την δέσμευσή του και να πειστούν πως στον χρονικό ορίζοντα του εξαμήνου θα υπήρχε ουσιαστική πρόοδος. Μάλιστα, ο Λασιθιώτης εκπρόσωπος των εργαζομένων στοιχημάτιζε δημόσια τότε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού. Ωστόσο δικαιώθηκε, όπως και σε όσες «προσπάθειες» ακολούθησαν που απέβησαν άκαρπες και οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν την σύνταξη τους, παρά μετά από πολλά χρόνια. Χθες, ο Πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς οδήγησε την υπόθεση στον Εισαγγελέα Ηρακλείου. Θα δοθεί λύση; Προφανώς όχι. Όμως το πρόβλημα επανέρχεται στη δημοσιότητα και αφορά τόσο το Ηράκλειο όσο και το Λασίθι. Πολυετής αναμονή για να εκδοθεί η σύνταξη.

«Δεν είναι σαφές γιατί το αποδεκατισμένο ΙΚΑ δεν στηρίζεται με προσωπικό για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Αν το κάνει αυτό ως επιλογή ο εκάστοτε Υπουργός, ασφαλώς θα είναι θετικό και το επιζητούμε. Αν όχι δεν βλέπουμε τον τρόπο που μπορούν να εκδοθούν χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία των συνταξιούχων. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε ακόμα την έγκαιρη έκδοσή τους αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ακόμα και η επιλογή των δικηγόρων δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», επισημαίνει ο κ. Πεπόνης.

Να σημειωθεί πάντως πως η σοβαρότητα του θέματος των εκκρεμών συντάξεων είναι μεγάλη. Όταν στις συνθήκες που επικρατούν συνταξιούχοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη που ανέρχεται σε μέρος των αποδοχών τους, τη στιγμή που σε άλλες κατηγορίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι κανονική σύνταξη, είναι μεγάλο πρόβλημα.

Την ίδια ώρα τα ρεπορτάζ σε κεντρικό επίπεδο αναφέρουν πως η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της Κομισιόν για εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων (δηλαδή με αναμονή άνω των τριών μηνών) εκκρεμών κύριων συντάξεων έως τα τέλη του (περασμένου) Αυγούστου έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί (κατακτώντας ρεκόρ εξαμήνου στις απονομές στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022) με μόνη εξαίρεση εκείνων του δημοσίου. Αυτές εκτιμάται ότι θα εκμηδενιστούν έως το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Η παραπάνω δέσμευση (δηλαδή εκμηδενισμού των εκκρεμών συντάξεων) αφορούσε μόνο τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για ένα ταμείο ασφάλισης (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα) και όχι τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις διαδοχικής και παράλληλης κύριας ασφάλισης. Για τις αιτήσεις αυτές, ο διακηρυγμένος στόχος του e- ΕΦΚΑ είναι να απονεμηθούν έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2022. Όσον αφορά τις διεθνείς συντάξεις, δεν έχει δοθεί κάποιο επίσημο χρονοδιάγραμμα, αλλά η απονομή τους “τρέχει” πιο γρήγορα από τον Ιούλιο του 2021, όταν έγινε η ένταξη του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) στο ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών EESSI. Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις (ο εκμηδενισμός των οποίων δεν αποτελούσε μεταμνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας), ο e-ΕΦΚΑ, μεταξύ άλλων, υλοποιεί σχέδιο fast track έκδοσης (όμοιο με εκείνο για τις κύριες), με στόχο την απονομή όλων εντός του 2023.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα