Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑπαιτείται η πιο πλήρης εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού

Απαιτείται η πιο πλήρης εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Στα ράφια των φαρμακείων βρίσκονται ήδη από τα τέλη του Σεπτεμβρίου τα αντιγριπικά εμβόλια, που αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης της εποχικής γρίπης.

Τα εμβόλια διατίθενται από τα φαρμακεία και συνταγογραφούνται από τους θεράποντες ιατρούς μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Καλδής, το αντιγριπικό εμβόλιο -του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- ξεκίνησε να χορηγείται στα Φαρμακεία από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, με τον τρέχοντα και τον επόμενο να θεωρούνται και οι ιδανικότεροι μήνες για να γίνουν οι εμβολιασμοί.

Ιδιαίτερα κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, που ο ιός της γρίπης θα συνυπάρξει με τον κορονοϊό, απαιτείται, η πιο πλήρης εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Με στόχο τη μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και τη μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Και ο κ. Καλδής συστήνει από την πλευρά του στους πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο προκειμένου να είναι θωρακισμένοι στο «κύμα» γρίπης, που φέτος αναμένεται να απλωθεί (σ.σ. πέρυσι ήταν σχεδόν μηδαμινό λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού και την μειωμένη κινητικότητα), «όντας έτσι τουλάχιστον σίγουροι ότι εφόσον αρρωστήσουμε με κάτι που π.χ. μοιάζει με γρίπη -δεν θα είναι γρίπη, αφού θα είμαστε εμβολιασμένοι».

 

Υπάρχουν παρενέργειες;

Στο ερώτημα εάν το αντιγριπικό εμβόλιο έχει παρενέργειες, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου απαντά ότι «δεν υπάρχει καμία παρενέργεια. Σε ένα περίπου 10% του πληθυσμού παγκοσμίως παρουσιάζεται ένα τοπικό οίδημα-κοκκινίλα, που, όπως έρχεται, φεύγει».

 

Συστάσεις εμβολιασμού

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχ. ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις ήπατος, νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down
  3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες
  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κά.)
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης
  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  9. Άστεγοι
  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

 

Τα διπλά self test που ανιχνεύουν κορονοϊό και γρίπη

Εξάλλου, για τα διπλά self test για κορονοϊό και γρίπη, τα οποία κυκλοφορούν  από την προηγούμενη εβδομάδα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλδής λέει πως δεν έχει ακόμη σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το εάν αυτό πωλείται στα φαρμακεία του νομού – χωρίς πάντως να αποκλείει ορισμένα μεμονωμένα φαρμακεία να έχουν προμηθευτεί και να διαθέτουν το εν λόγω διπλό τεστ.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα