Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΧαιρετισμός του δημάρχου Αγ. Νικολάου στη λήξη των εργασιών της 50ης Γενικής...

Χαιρετισμός του δημάρχου Αγ. Νικολάου στη λήξη των εργασιών της 50ης Γενικής Συνέλευσης της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 28/10, οι εργασίες της 50ης Γενικής Συνέλευσης της Διάσκεψης των Παράκτιων και Απομακρυσμένων Περιφερειών (CPMR) που φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο “Wyndham Grand Crete Mirabello Bay” στον Άγιο Νικόλαο.

Η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη, αποτέλεσε μια εβδομάδα συναντήσεων των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεματολογία. Τις εργασίες, παρακολούθησαν 22ο σύνεδροι από 150 περιφέρειες της Ευρώπης.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους προσκεκλημένους κατά την λήξη των εργασιών της Συνελεύσεως τόνισε: “Καλώς ορίσατε στον Άγιο Νικόλαο την μητρόπολη του τουρισμού στην Κρήτη. Εδώ κατασκευάστηκε το πρώτο VIP ξενοδοχείο στην Κρήτη που λειτούργησε το 1962 – το MINOS BEACH – με συνιδιοκτήτη τον Δήμο ο οποίος παραχώρησε την παραλιακή ιδιόκτητη έκτασή του στην περιοχή του ‘’Αμμουδιού’’ υλοποιώντας από τότε τον θεσμό των ΣΔΙΤ (την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) .

Την δεκαετία ’70 ξεκίνησε η ανάδειξη της Ελούντας που πήρε τα σκήπτρα της περιοχής  -και όχι μόνο – ως VIP προορισμός. Στην συνέχεια διαχύθηκε και στην υπόλοιπη Κρήτη, Μάλια/ Χερσόνησο, Ρέθυμνο, Χανιά. Έτσι, σήμερα, η Κρήτη αποτελεί την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού.

Ο σημερινός Δήμος Αγίου Νικολάου δεν είναι μόνο το παραλιακό του μέτωπο αλλά και όλη η ενδόχωρα μέχρι το βουνό του Δία, στο Οροπέδιο Λασιθίου, την Δίκτη. Εξαιρετικές ανεξερεύνη-τες γωνίες φυσικού κάλους και πολιτισμού δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να ανακαλύψει την πραγματική Κρήτη και όχι μόνο την ‘’πρόσοψή’’ της  . Το ξηρικό τοπίο του Πάνω Μεραμπέλλου – γνωστό και ώς Άγιο Όρος της Κρήτης λόγω των πολλών μονών και ναών που έχει – η ιστορική Κριτσά με την αρχαία Λατώ πατρίδα του Νέαρχου – του ναυάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου- και ο ανυπότακτος Κρούστας με την κρητική γαστρονομία του , η ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου – η Νεάπολη – με τα νεοκλασικά της κτίρια και την έδρα της Μητρόπολης Πέτρας και Χερονήσου, το ιστορικό Βραχάσι , η μαρτυρική Μίλατος και τόσα άλλα αφού εκτός από το αστικό κέντρο του Αγίου Νικολάου ο Δήμος συμπεριλαμβάνει 23 χωριά. Το πλέον προβεβλημένο μνημείο μας είναι η νησίδα της  Σπιναλόγκα, ενετικό φρούριο που κατασκευάστηκε πάνω σε κρητικές αρχαιότητες και χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ως χώρος απομόνωσης των λεπρών για 57 χρόνια με πάνω από 450.000 επισκέπτες ετησίως. Γίνεται δε προσπάθεια για την ένταξη του στον κατάλογο των προστατευομένων μνημείων της UNESCO ως μνημείο ανθρώπινου πόνου όπως και άλλοι χώροι εγκλεισμού ανά τον κόσμο.

Η θάλασσα ήταν η πηγή ζωής μας και πριν τον τουρισμό. Άρα η μπλέ οικονομία είναι κάτι που μας αφορά άμεσα γι’ αυτό και όταν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης αποφάσισαν η 50η σύνοδος των παράκτιων και απομεμακρισμένων περιοχών να συνέλθει στον Άγιο Νικόλαο δηλώσαμε παρόντες για την επιτυχή εξέλιξή της και τους ευχαριστώ από καρδιάς. Ελπίζω να απολαύσατε την παραμονή σας και οι εργασίες να ήταν εποικοδομητικές και καρποφόρες”.

 

 

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα