Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΑπό μία κλωστή κρέμονταν οι ανθρώπινες ζωές - Οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής...

Από μία κλωστή κρέμονταν οι ανθρώπινες ζωές – Οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για την τραγική κατάσταση που αντιμετώπισαν την 15η Οκτωβρίου

Από

Ημερομηνία

Δύο πολίτες, των οποίων ο ρόλος και ασφαλώς των υπηρεσιών που εκπροσωπούν -κατά κοινή ομολογία- ήταν καθοριστικός στην διαχείριση της κρίσης των πλημμυρών της 15ης Οκτωβρίου στην Σητεία αλλά και της κατάστασης που διαμορφώθηκε ακολούθως στην περιοχή η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Ο λόγος για τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας και του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας κ. Παύλο Καπετανάκη και Μανόλη Βουτυράκη.

Ο κ. Καπετανάκης έκανε λόγο για μία τραγική κατάσταση. Για μία δύσκολη διαχείριση ενός συμβάντος με ατελείωτες κλήσεις πολιτών και κατάρρευση των συστημάτων. Όπως ενημέρωσε επειδή τα τεκταινόμενα συμπεριλαμβάνονται σε φάκελο, ο οποίος θα παραδοθεί στην Εισαγγελία, έχουν ζητηθεί αντίγραφα από τηλεφωνικά αρχεία και δεδομένα του τηλεφωνικού κέντρου τους. Ενδεικτικά όπως ανέφερε, ο ίδιος εκείνη την ημέρα έλαβε 300 κλήσεις! εκ των οποίων το 50% έως τη μία και μισή το μεσημέρι. Το κέντρο της υπηρεσίας μέχρι να καταρρεύσει -πριν πέσει το ρεύμα- δέχθηκε περίπου 250 κλήσεις. Το 199 είχε περίπου 100, ενώ κι άλλες έδινε το 112.

Επειδή το πρώτο περιστατικό που δηλώθηκε εκείνη την ημέρα ήταν 10.02 το πρωί κι είχε να κάνει με πλημμύρα στην περιοχή της Μάχης Κρήτης, στη πάνω γειτονιά της Σητείας θεωρήθηκε ότι υπάρχουν περιστατικά αντλήσεων. Η πρώτη διάσωση ωστόσο ορίστηκε 10.20, λίγα λεπτά μετά κι αφορούσε ανθρώπους σε όχημα. Ακολούθησε πληθώρα τηλεφωνημάτων και ετέθη σε ισχύ το σχέδιο βάσει του οποίου ο κ. Καπετανάκης ήταν σε άμεση επαφή με το κέντρο της Πυροσβεστικής, το 112, τον Διοικητή του Α/Τ Σητείας κ. Βουτυράκη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Αϊλαμάκη.

Έμφαση και πρώτιστο ήταν η ανθρώπινη ζωή, όπως τόνισε ο κ. Καπετανάκης. Δεν έκρυψε μάλιστα το γεγονός ότι «με βάση τις περιγραφές και τα δεδομένα θεωρούσαμε ότι είχαμε νεκρούς, από τις 11.15 και μετά».

Οι επιβεβαιωμένες από την Πυροσβεστική διασώσεις είναι 48. «Η Πολιτική Προστασία και οι Εθελοντικές ομάδες -ΕΔΕΑΚ και Ερυθρός Σταυρός- κούμπωσαν στη δικιά μου δομή, οπότε έκαναν διασώσεις. Γνωρίζω ότι ήταν κι άλλες 40 περιπτώσεις που δυστυχώς δεν προλάβαμε να πάμε, πήγε η Αστυνομία, πήγαν πολίτες, ο Αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης σε μία περίπτωση, πήγε πολύς κόσμος. Ακόμα άλλοι που αυτοδιασώθηκαν. Και ίσως υπάρχουν κι άλλα περιστατικά που δε γνωρίζουμε», σημείωσε.

Αναφορικά με τα στατιστικά δεδομένα, προγραμματίζεται μετάβαση των αρμοδίων και στην Αθήνα προκειμένου να ληφθούν δορυφορικές απεικονίσεις στην κατεύθυνση των μετρήσεων.

Αναφορικά με την ακτίνα του φαινομένου όπως ανέφερε ο κ. Καπετανάκης ήταν η Ρούσα Εκκλησιά, ο Σταυρωμένος, το κομμάτι της Γκέλας και η πάνω πλευρά της πόλης, του αεροδρομίου. Το 2019 το φαινόμενο ξεκίνησε από κάποια δεδομένα 10-15 χιλιόμετρα νότια της Σητείας με έντονες βροχοπτώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν έξι οικοδομικά τετράγωνα. Καμία σχέση με τα τωρινά δεδομένα, όπως είπε.

Ο κ. Καπετανάκης δεν έκρυψε τη μεγάλη του λύπη και το «βάρος» για τις ζημίες που υπέστησαν στις περιουσίες τους πολίτες, όμως το πρώτιστο -όπως τόνισε αρχικά στην τοποθέτησή του- ήταν η προστασία της ζωής όλων των πολιτών και δη εκείνων που κινδύνευαν.

 

Πρωτίστως η ανθρώπινη ζωή

Αλλά και ο κ. Βουτυράκης στην συνέχεια ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι επετεύχθη ο στόχος δεδομένου ότι κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. «Το ότι δεν είχαμε ευτυχώς θύματα, είναι άλλο θέμα. Αυτό που με αφορά είναι ότι κινδύνευσαν ζωές, άνθρωποι όντας μέσα στα οχήματά τους. Για το λόγο αυτό δεν τοποθετήθηκα αρχικά -όπως μου ζητήθηκε από το προεδρείο- θέλοντας να ακούσω μέχρι το τέλος όλους τους ανθρώπους να μιλήσουν και να πουν πώς βίωσαν την κατάσταση. Και ιδιαίτερα στα συγκεκριμένα επίμαχα σημεία, ώστε να έχω εικόνα, δεδομένα, για το τί θα γίνει στο μέλλον σε μία παρόμοια κατάσταση, ίσως και χειρότερη.

Ήθελα να υπήρχε απόψε μεγαλύτερη παρουσία από ανθρώπους που έζησαν το συμβάν και να ακούσω τα παράπονα. Εγώ δεν ήρθα να ακούσω εύσημα, προσωπικά δεν τα δέχομαι. Τα εύσημα είναι για το προσωπικό της υπηρεσίας μου. Εγώ ήθελα να ακούσω το τί δεν πήγε καλά. Έπρεπε να γίνει η συζήτηση για να διορθωθούν πράγματα γιατί αλλιώς θα ήταν τώρα μία συζήτηση, αν είχαμε εδώ και συγγενείς ανθρώπων που θα είχαν χαθεί. Κι όντως ήταν θέμα τύχης. Γιατί ακόμα και αυτοί που έχαναν τις περιουσίες τους ήταν σε άμεσο κίνδυνο, να πάθουν κάτι. Είναι θέμα μίας κλωστής.

Σημασία για ‘μένα έχει ότι κινδύνευσαν άνθρωποι. Και θέλω να παρακαλέσω για δύο πράγματα όλους σας. Μην αφήνετε να υποστελεχώνονται, να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες, γιατί δυστυχώς το ζούμε διαχρονικά. Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπήρξαν προλήψεις, όσες τουλάχιστον ήταν οι συνταξιοδοτήσεις. Και για να μην φαίνονται τα κενά ακάλυπτα καταργούνται διαχρονικά οργανικές θέσεις από τις υπηρεσίες, ενώ έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις. Να στέκεστε δίπλα τους άσχετα αν τα πηγαίνετε καλά ή όχι με τους Διοικητές. Κάτι τέτοιο εδώ δεν ισχύει, έχουμε άριστη συνεργασία.

 

Εθελοντισμός

«Το δεύτερο πιο σημαντικό ίσως που θέλω να παρακαλέσω είναι να στηρίξετε τις διασωστικές ομάδες, της ΕΔΕΑΚ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Εστίασε στην προσφορά τους στην καθημερινή δραστηριότητα στον τόπο, αλλά και στην διαχείριση κρίσεων επισημαίνοντας ότι χωρίς την παρουσία τους δεν θα υπήρχε η επιθυμητή οργάνωση και καλό αποτέλεσμα. «Είναι παντού. Και κινδυνεύουν. Και εμένα είναι το καθήκον μου να κινδυνεύσω, αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν τις οικογένειες τους και δείχνουν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα στους συμπολίτες τους. Σταθείτε δίπλα τους, είναι το δεξί μας χέρι, είναι πολύ σημαντικό. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», τόνισε.

Τη 15η Οκτωβρίου, όπως τονίστηκε, τις ώρες που οι καιρικές συνθήκες σάρωναν την περιοχή, το ανθρώπινο δυναμικό των δύο υπηρεσιών βρισκόταν όπου ήταν δυνατό, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα κι όταν οι συνθήκες ήταν απίστευτα δύσκολες. Ζητούμενο -όπως αναφέρθηκε- είναι να αναβαθμιστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας σε Πυροσβεστικό Σταθμό -χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας- και ασφαλώς να ενδυναμωθεί η Υπηρεσία του Αστυνομικού Τμήματος με ανθρώπινο δυναμικό και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να υπάρξει συλλογική πίεση και διεκδίκηση όχι μόνο από την πλευρά του Δήμου με τη στήριξη της Περιφέρειας, αλλά συνολικά από την τοπική κοινωνία.

Στις εθελοντικές ομάδες της ΕΔΕΑΚ και του Περιφερειακού Τμήματος Σητείας του ΕΕΣ και σε όλους τους εθελοντές έγιναν πολλές αναφορές από το σύνολο των συμμετεχόντων, διότι είναι αλήθεια ότι η καταστροφή της 15ης Οκτωβρίου ανέδειξε πολύ την αξία του εθελοντισμού.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα