Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΑθλητισμόςΤο μπάσκετ «ξαναγεννιέται» στον Άγιο Νικόλαο - Μετά από 14 χρόνια η...

Το μπάσκετ «ξαναγεννιέται» στον Άγιο Νικόλαο – Μετά από 14 χρόνια η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου έχει και πάλι εκπρόσωπο στο παγκρήτιο πρωτάθλημα ανδρών

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Αφιέρωμα στην ομάδα μπάσκετ του Αγίου Νικολάου κάνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης:

Την απόφαση να ξαναβάλουν στον μπασκετικό χάρτη της Κρήτης τον Άγιο Νικόλαο, έλαβε πριν από μερικούς μήνες μια παρέα ερασιτεχνών παραγόντων και φίλων του αθλητισμού. Επί 14 χρόνια, η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου ήταν η μοναδική μεγάλη πόλη του νησιού που δεν είχε εκπρόσωπο στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα μπάσκετ ανδρών, κάτι που έπρεπε να αλλάξει. Κι όπως αποδεικνύεται, το καλοκαίρι του 2022 ήταν το κατάλληλο timing, δύο χρόνια μετά την αλλαγή του καταστατικού, όταν η ομάδα αποκολλήθηκε ουσιαστικά από τον ποδοσφαιρικό ΑΟΑΝ και για πρακτικούς κυρίως λόγους, μετονομάστηκε σε Άγιος Νικόλαος Καλαθοσφαίριση.

Τα αδέρφια Μάνος και Γιάννης Γεροντής που ανέλαβαν φέτος τα διοικητικά ηνία του Αγ. Νικολάου, με τον ταμία και υπεύθυνο του γραφείου Τύπου, Θανάση Μπέρκοβιτς (στη μέση).

Τα αδέρφια Μάνος και Γιάννης Γεροντής που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον Άγιο Νικόλαο αλλά μέχρι πρότινος δεν είχαν ποτέ ασχοληθεί παραγοντικά με το μπάσκετ, με την παρότρυνση των προπονητών των τμημάτων υποδομής του σωματείου, έκαναν το βήμα που απαιτούνταν για να επιστρέψει η ομάδα στην κατηγορία των ανδρών και να ξαναγίνει έτσι η δεύτερη εκπρόσωπος του Νομού στην ΕΚΑΣΚ, μετά τον ΑΟΚ Ιεράπετρας.

«Το μπάσκετ πάντα μου άρεσε σαν άθλημα και μετά από μία συζήτηση που είχα με τον εκ των προπονητών της Ακαδημίας Ζαχαρία Πάγκαλο, αποφασίσαμε μαζί με τον αδερφό μου και μερικά άλλα άτομα, να στηρίξουμε την επιστροφή του ανδρικού που ήταν διαλυμένο για 14 χρόνια. Δε ξέραμε πως θα πάει όλη αυτή η προσπάθεια ωστόσο με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε από το πρώτο διάστημα, ότι ο κόσμος της πόλης έχει αγκαλιάσει την ομάδα. Είναι πολύ ζεστός από τα πρώτα ματς και μας δείχνει ότι πράξαμε σωστά», τονίζει ο πρόεδρος Μάνος Γεροντής που υπήρξε ποδοσφαιριστής στις καλές εποχές του Αγίου Νικολάου τη δεκαετία του ’90 ενώ αργότερα αγωνίστηκε στα εργασιακά πρωταθλήματα μπάσκετ.

Οι φίλαθλοι έχουν «αγκαλιάσει» την ομάδα στο νέο της ξεκίνημα.

«Βλέπουμε ότι ο κόσμος της περιοχής διαφοροποιεί τη στάση του όταν του μιλάς για μπάσκετ. Θέλει να συνδράμει αυτή την προσπάθεια, προφανώς γιατί έχει κουραστεί με τα ποδοσφαιρικά όλα αυτά τα χρόνια και διψάει να δει κάτι διαφορετικό», προσθέτει ο γενικός αρχηγός και συνιδιοκτήτης, Γιάννης Γεροντής.

 

Η ομάδα του Αγίου Νικολάου πρωτοεμφανίστηκε στο Κρητικό μπάσκετ την αγωνιστική περίοδο 1979-80 ως Αθλητικός Όμιλος Λασιθίου αρχικά. Για περίπου τρεις δεκαετίες είχε συνεχή παρουσία στις δύο κατηγορίες ανδρών της ΕΚΑΣΚ μέχρι και τη σεζόν 2007-08 που καταγράφεται η τελευταία της εμφάνιση.

Σε αθλητές αποκλειστικά από την πόλη στηρίζεται ο Άγιος Νικόλαος Καλαθοσφαίριση.

Τι συνέβη όμως εκείνο το καλοκαίρι και ξαφνικά έπαψε να υφίσταται;

«Εκείνη τη χρονιά είχε σχηματιστεί μια ομάδα με παίκτες σχεδόν αποκλειστικά από άλλες πόλεις, κυρίως το Ηράκλειο και την Ιεράπετρα. Το εγχείρημα όμως απέτυχε και αγωνιστικά και οικονομικά, κάτι που σκόρπισε απογοήτευση. Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν υποδομές για να συνεχίσει η ομάδα με δικά της παιδιά, ήταν επόμενο να διαλυθεί. Λίγα χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Ζαχαρία Πάγκαλου και του Διονύση Μουλιανιτάκη, ξεκίνησε η αναγέννηση της Ακαδημίας μας που σήμερα αριθμεί 150-200 παιδιά συν κάποια γυναικεία τμήματα. Είναι ένας εξαιρετικός αριθμός για μία πόλη 10-12.000 κατοίκων», υπογραμμίζει ο Μάνος Γεροντής και εξηγεί την αγωνιστική φιλοσοφία πάνω στην οποία «χτίστηκε» η επιστροφή του Αγίου Νικολάου:

«Θεωρήσαμε ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουμε προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτά τα παιδιά που ξεκίνησαν μαζί το μπάσκετ αλλά μετά το εφηβικό, δεν είχαν τη δυνατότητα να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο.

Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο στόχο στο φετινό πρωτάθλημα αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι που και οι 17 αθλητές που συγκροτούν το ρόστερ, είναι παιδιά της πόλης μας.

Το γεγονός αυτό ωθεί ακόμα πιο πολύ τους φιλάθλους να τα υποστηρίξουν. Με αυτό το σκεπτικό θέλουμε να προχωρήσουμε. Να στηρίζεται δηλαδή η ομάδα σε δικά της παιδιά, να επιστρέψουν και κάποιοι άλλοι ντόπιοι παίκτες που αγωνίζονται σε άλλες ομάδες και να μη ξαναγίνουν λάθη του παρελθόντος».

Ο Άγιος Νικόλαος της σεζόν 2006-07

Από τους βασικούς συνδετικούς κρίκους του «χθες» με το «σήμερα» του Λασιθιώτικου σωματείου, είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Αγαπητός που κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στην τωρινή διοίκηση και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος το 2020 της νεοσύστατης ομάδας Άγιος Νικόλαος Καλαθοσφαίριση. Στην τελευταία της εμφάνιση στα κρητικά γήπεδα (2007-08), ήταν βασικό της στέλεχος και τώρα από μια άλλη θέση την καμαρώνει.

«Είμαι γέννημα θρέμμα της ομάδας και γνωρίζω καλά πόσο ανάγκη είχε η πόλη να την ξαναδεί στην κατηγορία των ανδρών. Όλα αυτά τα χρόνια χωρίς ανδρικό τμήμα, διοργανώναμε εργασιακά πρωταθλήματα τα οποία απορροφούσαν το δυναμικό που υπήρχε. Ήταν απαραίτητο όμως και για τα παιδιά από τα τμήματα υποδομών ώστε να έχουν το κίνητρο να μείνουν στο μπάσκετ και ο σύλλογος να έχει μία συνέχεια. Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν να συμμετάσχω ενεργά στην επανίδρυση της ομάδας, συντάσσοντας μεταξύ άλλων και το καταστατικό της που έχει μία πρωτοτυπία. Είμαστε το μοναδικό σωματείο στη χώρα που εμπεριέχει τη λέξη καλαθοσφαίριση στην ονομασία του».

Ο νυν αντιπρόεδρος και παλιός παίκτης της ομάδας Δημήτρης Αγαπητός, σε φάση από ματς της σεζόν 2007-08.

Η δυναμική επιστροφή του Αγίου Νικολάου στο μπασκετικό γίγνεσθαι της Κρήτης, αποτελεί και μία προσωπική δικαίωση για τον Δημήτρη Αγαπητό. «Είναι όντως μία μεγάλη δικαίωση. Ευχαριστούμε τους χορηγούς και τον απλό κόσμο που είναι δίπλα μας. Το όνειρό μου είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί και να αναδεικνύουμε τους δικούς μας αθλητές, όπως έκανε επί χρόνια η Ιεράπετρα για παράδειγμα. Μπορεί στην αρχή τα αποτελέσματα να μην είναι τα καλύτερα αλλά δε θα αργήσει η στιγμή που οι αντίπαλοι θα έρχονται στην έδρα μας και θα δυσκολεύονται».

Κάθε παιχνίδι-γιορτή

Στα λίγα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι τώρα στο γήπεδό του ο Άγιος Νικόλαος, μπορεί να μην έχει πανηγυρίσει νίκη (κέρδισε βέβαια εκτός έδρας την Ιεράπετρα στο τοπικό ντέρμπι), δημιουργείται ωστόσο μια φανταστική ατμόσφαιρα που ευχαριστεί τους γηπεδούχους και τους αντιπάλους.

«Προσπαθούμε να χτίσουμε μία μπασκετική κουλτούρα στον κόσμο και με χαρά βλέπουμε ότι ανταποκρίνεται. Σε κάθε ματς το γήπεδο γεμίζει ασφυκτικά από 400-500 άτομα, είναι πλέον ένα γεγονός για την πόλη.

Η επιστροφή του κόσμου είναι η πρώτη νίκη της διοίκησης

Βλέπουν ότι με την ομάδα ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι που δεν έπεσαν ως κομήτες στο μπάσκετ και θέλουν να δημιουργήσουν κάτι στέρεο. Η ομάδα μας είναι άπειρη ακόμα, τα πιο πολλά παιδιά τα μαζέψαμε από τα μονά αλλά δε βιαζόμαστε να δούμε αποτελέσματα», επισημαίνει ο ταμίας της ομάδας και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, Θανάσης Μπέρκοβιτς.

Ο πιστός στρατιώτης Γιάννης Δεμέτζος

Ο Γιάννης Δεμέτζος έχει συνδέσει το όνομά του με το μπάσκετ του Αγίου Νικολάου, υπηρετώντας την ομάδα από πολλά πόστα. Διακεκριμένος της αθλητής επί σειρά ετών, αργότερα παίκτης-προπονητής (ο άνθρωπος που ουσιαστικά έστησε τις Ακαδημίες) και φυσικά τώρα στη νέα της εποχή, είναι ο ιθύνων νους από τον πάγκο: «Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως. Ξεκινήσαμε φέτος με μικρά βήματα και χωρίς μεγαλεπήβολους στόχους. Η πρώτη μας σεζόν είναι ουσιαστικά μια χρονιά επανένταξης στον μπασκετικό χάρτη της Κρήτης. Να ξαναβρούν τα παιδιά τη μπασκετική σκέψη και να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο για να δει παιχνίδια που του έλειψαν σχεδόν 15 χρόνια. Η πόλη διψάει για καλό μπάσκετ κι εμείς θα του προσφέρουμε αυτό που μπορούμε», δηλώνει ο έμπειρος κόουτς και πιστός στρατιώτης του σωματείου που ονειρεύεται ακόμα καλύτερες μέρες.

Ο προπονητής Γιάννης Δεμέτζος με τον συνεργάτη του Διονύση Μουλιανιτάκη.

«Η αλήθεια είναι ότι είχα νιώσει έναν κορεσμό το 2008 αλλά τώρα πια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η διοίκηση έχει πολλή όρεξη, τα παιδιά είναι μια οικογένεια και αγαπάνε αυτό που κάνουν και με τη δική μας συνδρομή, αισιοδοξούμε για το μέλλον. Ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθειά που γίνεται και μας δίνει κίνητρο. Ακόμα και στις μεγάλες ήττες, χειροκροτεί τα παιδιά και τα ενθαρρύνει».

Ο Διονύσης Μουλιανιτάκης βρίσκεται 22 χρόνια στον σύλλογο, καθοδηγώντας τα τμήματα υποδομής του και παράλληλα είναι ο άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Δεμέτζου. «Πάντα είχαμε συμμετοχή ως σωματείο στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Κρήτης. Και πριν έρθω εγώ στην ομάδα το 2000, υπήρχαν προπονητές που έκαναν σοβαρή δουλειά. Με την πάροδο των ετών, αυξήθηκαν τα παιδιά κυρίως Δημοτικού στην Ακαδημία μας και τώρα είμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Υπήρχε πάντα η κουβέντα για την επανίδρυση του ανδρικού τμήματος. Περιμέναμε κάποια παιδιά να επιστρέψουν στην πόλη και μαζί με τους αθλητές που ανδρώθηκαν στα δικά μας τμήματα, θεωρήσαμε φέτος ότι είμαστε έτοιμοι για αυτό το βήμα. Υπάρχει ένα ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα στην ομάδα και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά».

Του λόγου το αληθές των προπονητών, επιβεβαιώνουν με τις δηλώσεις τους ο 27χρονος Ιάσων Σκαλαίος και ο 24χρονος Αντώνης Νικητάκης, δύο παίκτες που άφησαν την Ιεράπετρα για να βοηθήσουν την ομάδα της γενέτειράς τους. «Γίνεται μία πολύ καλή προσπάθεια φέτος. Η διοίκηση είναι δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε και όλα τα παιδιά παλεύουμε για το καλύτερο, παρά την έλλειψη εμπειρίας. Ο κόσμος είναι ζεστός με την ομάδα, μας εμψυχώνουν διαρκώς κι εμείς προσπαθούμε να το ανταποδώσουμε.

Ο Αντώνης Νικητάκης και ο Ιάσων Σκαλαίος επέστρεψαν στην πόλη τους για να βοηθήσουν την ομάδα.

Φιλοδοξία μας είναι να μείνουμε μια παρέα όπως ξεκινήσαμε και με σκληρή δουλειά να φθάσουμε όπου μπορούμε», επισημαίνει ο Ιάσων Σκαλαίος.

«Είναι μία πολύ θετική αρχή, την οποία ζητούσαμε χρόνια όλα τα παιδιά που είμαστε από δω. Χαιρόμαστε που μας υποστηρίζει ο κόσμος και υπάρχουν άνθρωποι γύρω από την ομάδα να μας βοηθήσουν. Εμείς θα δώσουμε το 100% για να κάνουμε μία αξιοπρεπέστατη χρονιά. Με το πέρασμα του χρόνου, θα γινόμαστε καλύτεροι, σε ένα πρωτάθλημα που έχει πολλές δυνατές ομάδες», συμπληρώνει ο Αντώνης Νικητάκης.

Στο ντέρμπι με την Ιεράπετρα, πέτυχε ο Άγιος Νικόλαος την πρώτη του επίσημη νίκη μετά την επιστροφή του στο Παγκρήτιο πρωτάθλημα.

Η «απογείωση» με το νέο Κλειστό

Έδρα της ομάδας του Αγίου Νικολάου, είναι το ΔΑΚ της πόλης, ένα επί της ουσίας σχολικό κλειστό γυμναστήριο με περιορισμένες δυνατότητες. Ωστόσο υπάρχει η πρόβλεψη σε περίπου μία διετία, να γίνει η πολυπόθητη μετακόμιση σε ένα νέο Κλειστό (τύπου Τ10) εντός της πόλης (περιοχή Αμμούδα), το οποίο είναι βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για το σωματείο και την ανάπτυξη του μπάσκετ γενικότερα.

«Πρόκειται για ένα στοιχειωμένο Κλειστό που είχε προκηρυχθεί πριν περίπου 20 χρόνια για τους Ολυμπιακούς αλλά τώρα πια έχει γίνει αποθήκη και υπάρχει μόνο ο σκελετός. Ευτυχώς με πρωτοβουλία του κ. Αυγενάκη, εγκρίθηκε το κονδύλι για την κατασκευή του και βρισκόμαστε στη φάση των μελετών. Αισιοδοξούμε ότι σε περίπου δύο χρόνια θα είναι έτοιμο να μας φιλοξενήσει, γεγονός που θα συμβάλλει απίστευτα στην αναβάθμιση του τοπικού μπάσκετ. Το περιμένουμε πως και πως», τονίζει ο Γιάννης Γεροντής και φυσικά μαζί του συμφωνούν όλα τα στελέχη του Αγίου Νικολάου.

Μαρίνος Βασιλάκης

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα