Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΚάποιες επιχειρήσεις υπολειτουργούν κάποιες δεν έχουν μπορέσει ακόμα - Δύσκολη η...

Κάποιες επιχειρήσεις υπολειτουργούν κάποιες δεν έχουν μπορέσει ακόμα – Δύσκολη η κατάσταση για την αγορά της Σητείας

Από

Ημερομηνία

Σε δυσμενή κατάσταση παραμένει η αγορά της Σητείας παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και τις πρώτες ενέργειες στήριξης. Η τοπική οικονομία είναι βαρύτατα τραυματισμένη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου, εξέλιξη που σαφώς επηρεάζει και την τοπική αγορά, «η οποία δε λειτουργεί κανονικά», όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας Μάρω Νικητάκη.

Στα θετικά των τελευταίων ημερών είναι η έναρξη της χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως πρώτης αρωγής, η οποία καταβάλλεται ωστόσο τμηματικά. Λειτουργεί μεν ως μία πολύ μικρή ανάσα για τον εμπορικό κόσμο όμως το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η κρατική επιχορήγηση όσο το δυνατόν συντομότερα για την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πολλές και το εύρος των ζημιών σημαντικό.

«Το κλίμα αυτήν τη στιγμή δεν είναι καλό. Υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες ακόμα δε μπορούν να ανασυσταθούν κι αυτές που έχουν σηκώσει λίγο κεφάλι, υπολειτουργούν. Ακόμα βγάζουν λάσπες μέσα από τα καταστήματά τους, έχουν μαστόρους. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Η ψυχολογία είναι πολύ κακή. Όχι μόνο για τους επαγγελματίες, αλλά και τους συμπολίτες μας. Τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές είναι γύρω στα 250. Τα οχήματα γύρω στα 280. Όλα αυτά δημιουργούν μία πολύ αρνητική κατάσταση στην τοπική οικονομία και επηρεάζουν αρνητικά την επισκεψιμότητα στην αγορά», τόνισε η κ. Νικητάκη

Ζητούμενο είναι η κρατική στήριξη. «Ευχόμαστε», συνέχισε, να υπάρξει, να είναι ουσιαστική. Ήδη έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα από την αρωγή η οποία δίδεται τμηματικά. Ελπίζουμε να συνεχιστεί η διαδικασία το δυνατόν συντομότερα και να δοθούν και οι υπόλοιπες αποζημιώσεις ώστε να μπορέσουμε σιγά -σιγά να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα γιατί πραγματικά η κατάσταση στην αγορά της Σητείας δεν είναι καλή. Χρειάζεται η υποστήριξη της πολιτείας. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε».

 

Οι αφυγραντήρες

Η κ. Νικητάκη ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν όχι μόνο τον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής, αλλά και συνολικά την πληγείσα τοπική κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η προσφορά ιδιωτικής εταιρείας προς τον Εμπορικό Σύλλογο 70 αφυγραντήρων, οι οποίοι προσφέρονται σε καταστήματα που έχουν πληγεί. Εφ’ όσον υπάρξει διαθεσιμότητα θα δοθούν κάποιοι και σε ιδιώτες των οποίων οι οικίες έχουν υποστεί ζημιές και η οικονομική κατάσταση τους είναι ιδιαίτερα δυσχερής. Η διαδικασία θα διεξαχθεί με την βοήθεια και των καταστάσεων των πληγέντων που έχουν κατατεθεί στο Δήμο.
«Είχαμε μία σημαντική προσφορά από την εταιρεία inventor με 70 αφυγραντήρες, οι οποίοι έχουν δοθεί ήδη σε καταστήματα που έχουν πληγεί από την πλημμύρα. Εφ’ όσον καλυφθούν οι συνάδελφοι που είναι προτεραιότητά μας, το απόθεμα θα προσφερθεί και σε σπίτια, τα οποία επίσης έχουν πλημμυρίσει και πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να αγοράσουν αφυγραντήρες.

Μας εξέπληξε η κίνηση αυτή της εταιρείας και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την συμπολίτισσα μας κ. Ρέα Λεθιωτάκη που κατάγεται από την Σητεία κι εργάζεται στην εταιρεία. Βλέποντας όλη αυτή την καταστροφή που έγινε στην πόλη μας επικοινώνησε μαζί μου. Εξέφρασαν κι έδειξαν την συμπαράστασή τους για την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Σητεία, όλοι μας.

Η προσφορά έγινε αποδεκτή, αφορά τρεις παλέτες -εκ των οποίων ήδη έχουμε προσφέρει τις δύο. Μένει μία, η οποία θα δοθεί και σε σπίτια. Ευχαριστούμε πολύ και την κ. Μαρία Γιατζάκη εργαζόμενη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμο για την συμβολή της σε όλη αυτή την διαδικασία της διανομής καθώς και την Περιηγητική Λέσχη Σητείας για την παραχώρηση του χώρου, για την φιλοξενία του όγκου των πραγμάτων λόγω του οποίου δεν υπήρχε η δυνατότητα να μεταφερθούν κάπου αλλού, ενώ ο συγκεκριμένος ήταν κατάλληλος.

Η κ. Γιατζάκη με μεγάλη χαρά συμμετείχε στην διανομή κατόπιν και συνεννόησης με τον Εμπορικό Σύλλογο και την ευχαριστούμε για τη βοήθεια της στην διανομή.

Οι αφυγραντήρες δίνονται εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Ευχαριστούμε πολύ την εταιρεία για την ευαισθησία της. Εύχομαι πραγματικά να μην ξανασυμβεί ένα τέτοιο συμβάν, αυτή η καταστροφή που έχει φέρει τους συμπολίτες μας, τους συναδέλφους, τον τόπο μας σε αυτή τη δεινή θέση» κατέληξε η κ. Νικητάκη.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα