Αρχική_Τοπικά νέαΑντίδραση του Κοινωνικού Χώρου "Πυρόβολος" για την εκδήλωση της Σχολής Γονέων της...

Αντίδραση του Κοινωνικού Χώρου “Πυρόβολος” για την εκδήλωση της Σχολής Γονέων της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου για τις αμβλώσεις

Από

Ημερομηνία

Το παρακάτω είναι ένα κείμενο απάντησης που απέστειλε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Κοινωνικός Χώρος “Πυρόβολος” στον Άγιο Νικόλαο σχετικά με την εκδήλωση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου για τις αμβλώσεις που έλαβε χώρα χθες στη Νεάπολη:

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, έγινε μια ομιλία εκ μέρους της εκκλησίας, ενάντια στις αμβλώσεις. Βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο όσες, όσοι και όσα θελήσαμε να ταχθούμε υπέρ των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης του σώματός των ανθρώπων που έχουν μήτρα.

Βρεθήκαμε εκεί για να υψώσουμε την μόνη φωνή που χρειάζεται να ακουστεί: Υποστηρίζουμε το δικαίωμα ενός ατόμου να κάνει άμβλωση όσο και το δικαίωμα να κάνει ένα παιδί. Δεν ωθουμε στην άμβλωση, υποστηρίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή. Η εκκλησία δείχνει για μια ακόμα φορά τις απόψεις της. Έτσι κι αλλιώς ξεκίνησε δυναμικά την σεζόν από τον Σεπτέμβριο με την Ιερά Σύνοδο να εκδίδει εγκύκλιο ενάντια στις αμβλώσεις.

Η προσπάθεια να θεωρηθεί έγκλημα η ελευθερία επιλογής και το δικαίωμα των ατόμων με μήτρα στην άμβλωση εκτός από την εργαλειοποίηση του σώματος ως μηχανές αναπαραγωγής, την μητρότητα ως τον μοναδικό προορισμό και την κοινωνική απαξίωση όσων επιλέγουν να μη γίνουν (βιολογικά) μητέρες, παραβλέπει επίσης, ισχύοντες νόμους, διεθνείς συνθήκες, διακηρύξεις και οδηγίες θεσμικών φορέων, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, που ορίζουν τα σεξουαλικά δικαιώματα ως διεθνώς αναγνωρισμένα και νομικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρεμβάσεις, με ερωτήσεις που η εκκλησία έκοψε από την μαγνητοσκόπηση, παρόλο που θέλησε να δείξει δεκτική στην συζήτησή τους.

Έξω από την αίθουσα υπήρξε εκδήλωση διαμαρτυρίας με πανό και φυλλάδια που μοιράστηκαν σε όλον τον κόσμο.

Το παρακάτω κείμενο διαβάστηκε και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία όλων, το οποίο φυσικά και έκοψαν από την μαγνητοσκόπηση:

“Μάστιγα είναι η φτώχεια, ο αποκλεισμός, ο αναλφαβητισμος, οι γυναικοκτονιες, οι βιασμοί, οι παιδοβιασμοι, το trafficking, η έμφυλη βία. Μάστιγα δεν είναι το δικαίωμα στον άμβλωση. Η συζήτηση για τις αμβλώσεις έληξε στη χώρα μας από το 1986, με το νόμο 1609/1986. Αυτός ο νόμος δεν χαρίστηκε στις γυναίκες, κατοχυρώθηκε μετά από αγώνες δεκαετιών.

Έκτοτε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος δεν τέθηκε ξανά επί τάπητος.

Γιατί η εκκλησία το αντιμάχεται; Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος αποτελεί οπισθοδρόμηση. Σε χώρες που αυτό το αφήγημα βρήκε γόνιμο έδαφος, ουσιαστικά όταν απαγορεύτηκαν οι νόμιμες αμβλώσεις, την ίδια μέρα ξεκίνησαν οι παράνομες. Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα παγκοσμίως καταγράφονται 47.000 θάνατοι γυναικών που λόγω οικονομικών και νομικών εμποδίων καταφεύγουν σε παράνομες και μη ασφαλείς για την υγεία τους αμβλώσεις.

Στην ελληνική επικράτεια, αντιεπιστημονικές, αναχρονιστικές, μισογυνίστικες αντιλήψεις και απόψεις που εκφράζουν εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλά και άλλα θεσμικά πρόσωπα, προσπαθούν μεθοδικά να φέρουν στην επιφάνεια την επανεξέταση του δικαιώματος στην άμβλωση. Οι απόψεις αυτές δεν είναι αποσπασματικές, ούτε τυχαίες συγκυριακά και προπαντός δεν είναι ακίνδυνες. Είναι διαρκείς και επίμονες απόπειρες αναχρονισμού και επίθεσης στα κεκτημένα μας.

Το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού και της δυνατότητας μιας γυναίκας να αποφύγει μια εγκυμοσύνη, που δεν επέλεξε, εδράζει στον πυρήνα της αξίας του αυτόνομου βίου και συνεπώς της ελευθερίας, την οποία ένα δημοκρατικό καθεστώς καλείται να προασπίζει.

Για να σταματήσουν οι αμβλώσεις δεν χρειάζονται αυστηροί νόμοι: χρειάζονται μαθήματα σεξουαλικής αγωγής, καμπάνιες αντισύλληψης, κοινωνική πρόνοια, υπεύθυνοι άντρες, σωστή ενημέρωση των νέων μέσα από προγράμματα που δεν θα τρομοκρατούν, δεν θα στοχοποιούν και δεν θα ενοχοποιούν τα σώματα των κοριτσιών μας. Δίπλα και μαζί με κάθε γυναίκα που ένιωσε ενδυναμωμένη μέσα από την άσκηση αυτού του δικαιώματος, δίπλα και μαζί με κάθε γυναίκα που ένιωσε τραυματισμένη και ευάλωτη”. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα βρίσκουν πάντα απάντηση και θα μας έχουν απέναντι τους. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να ξεφύγουν από τις ζωές μας κεκτημένα δικαιώματα ετών.

Κοινωνικός Χώρος Πυρόβολος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα