Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣε έλλειψη από την αγορά πάνω από 400 βασικά φάρμακα - Οι...

Σε έλλειψη από την αγορά πάνω από 400 βασικά φάρμακα – Οι φαρμακοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με την αγωνία των πολιτών

Από

Ημερομηνία

Σε απόγνωση οδηγούν καθημερινά ασθενείς που αναγκάζονται ακόμη και να διακόψουν τη θεραπεία τους αλλά και φαρμακοποιούς που καλούνται να σηκώσουν το πρόβλημα στις πλάτες τους λόγω της καθημερινής επαφής μαζί τους, οι ελλείψεις σε περισσότερα από 400 βασικά φάρμακα πρώτης ανάγκης στην αγορά, μεταξύ των οποίων σκευάσματα που αφορούν χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη, επιληψία, ψυχικές παθήσεις, αλλά και αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά κ.ά.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, σε μόνιμη έλλειψη είναι πάνω από 200 φάρμακα που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα των παθήσεων, ενώ εάν σε αυτά συνυπολογιστούν και όσα διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες προς τα φαρμακεία, τότε ο κατάλογος με τις ελλείψεις μεγαλώνει.

Όπως σημειώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Καλδής, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων πέρα από χρόνιο είναι και πολυπαραγοντικό. Αλλά και διεθνές αφού τα προβλήματα στην παραγωγή φαρμάκων και των συσκευών διάθεσής τους στην Ασία και κυρίως την Κίνα λόγω ελλείψεων που δημιούργησε η πανδημία αλλά και εξάντλησης των παλαιότερων αποθεμάτων, πέραν της μείωσης των διαθέσιμων ποσοτήτων στη χώρα μας κατά 30% σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι, έχουν επιφέρει ελλείψεις ακόμη και σε μεγάλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

 

Οι παράλληλες εξαγωγές

Ο βασικός λόγος των ελλείψεων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές (φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα εξάγονται στο εξωτερικό σε ακριβότερες τιμές) που παραμένουν επί της ουσίας ανεξέλεγκτες. Με την Ελλάδα να είναι η χώρα της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων λόγω της συμπίεσης για να μην υπερβαίνουν τα χρήματα το κλειστό νοσήλιο των 2 δις (το λεγόμενο clawback), με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρος για τις φαρμακαποθήκες αφού το κέρδος τους μπορεί να πολλαπλασιαστεί όταν τα σκευάσματα πωληθούν στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, οι φαρμακευτικές εταιρείες που βλέπουν τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στην ελληνική αγορά να κυκλοφορούν στη Γερμανία ή στη Γαλλία, όπου οι ίδιες πωλούν τα σκευάσματά τους πολύ ακριβότερα, μειώνουν τις ποσότητες που διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

Χαρακτηριστική είναι, όπως μεταφέρει και ο κ. Καλδής, η διαφορά στην τιμή του πλέον διαδεδομένου εισπνεόμενου σπρέι, που στη χώρα μας κοστίζει 2,20, έναντι 18,5 ευρώ στη Γερμανία.

 

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αγωνίατου κόσμου»

Σύμφωνα με τον κ. Καλδή, απέναντι στο πρόβλημα αυτό των ελλείψεων που έχει παγιωθεί εδώ και χρόνια και είναι δύσκολο να επιλυθεί «λόγω πολλών, μεγάλων και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων» όπως λέει, αποτελεί συχνό φαινόμενο οι φαρμακοποιοί να ψάχνουν τη λύση μεταξύ τους, αναζητώντας ένα φάρμακο που έχει κάποιος ανάγκη, στο φαρμακείο ενός άλλου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταβούν σε άλλη πόλη!

Επίσης, βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση ερχόμενοι αντιμέτωποι με την αγωνία του κόσμου, που ειδικά για περιπτώσεις π.χ. καρκινοπαθών είναι ακόμη μεγαλύτερη – να σηκώνουν στις πλάτες τους ένα πρόβλημα που δεν αποτελεί δική τους ευθύνη. Αλλά το «πιστώνονται» αναγκαστικά λόγω και της καθημερινής, ανθρώπινης επαφής ή και των προσωπικών σχέσεων που έχουν με τους ασθενείς – ιδίως οι φαρμακοποιοί σε μικρές τοπικές κοινωνίες όπως αυτές στα μέρη μας αλλά και στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κρήτης.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα