Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΝα δει ο κόσμος την καταστροφή που έγινε και να στηρίξει...

Να δει ο κόσμος την καταστροφή που έγινε και να στηρίξει τον τόπο

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Με σκοπό την ανάδειξη του μεγέθους της καταστροφής που προκλήθηκε στην Σητεία από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου και την ευαισθητοποίηση ευρύτερα του κόσμου το μαθητικό δυναμικό του ΕΠΑ.Λ. Σητείας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και την στήριξη της Διεύθυνσης του σχολείου προχώρησαν σε μία εξαιρετική δράση. Πρόκειται για τη δημιουργία της ιστοσελίδας sitia-rebirth.gr η οποία περιέχει ενημερωτικό, φωτογραφικό υλικό και στοιχεία που συγκέντρωσαν τα παιδιά κατόπιν σχετικής έρευνας που έκαναν, μέσω των οποίων αποτυπώνονται οι επιπτώσεις του πλημμυρικού συμβάντος στην περιοχή.

Παράλληλα μέσω της ιστοσελίδας προτρέπουν όποιον επιθυμεί και μπορεί να στηρίξει ενισχύοντας οικονομικά τους πληγέντες, μέσω του λογαριασμού που έχει δημιουργηθεί από τον Εμπορικό Σύλλογο Σητείας, τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας ο οποίος είναι GR 18 011 04660 0000 4660 0391 281. ETHNGRAA 466 Σητείας Εθνική Τράπεζα.

Η ιστοσελίδα που δημιούργησαν τα παιδιά ξεκίνησε να λειτουργεί τις τελευταίες δύο ημέρες και ήδη η εσπικεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη.

«Η καταστροφή που σημειώθηκε στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλη για μία μικρή πόλη, όπως η Σητεία. Θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είδαν τί έχει συμβεί, την τραγικότητα της κατάστασης και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το site. Χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες που είχαμε τραβήξει εκείνες τις ημέρες, συνεργαστήκαμε, βρήκαμε πληροφορίες απευθυνόμενοι και στο Δήμο και έπειτα από περίπου δυόμιση βδομάδες το site είναι on line, έχοντας επισκεψιμότητα από όλο τον κόσμο, από Ελλάδα, Αμερική, Κίνα, Αυστρία, από πολλές χώρες. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορεί να δει ο κόσμος την καταστροφή που έγινε στην Σητεία εκείνη την ημέρα και να στηρίξει τον τόπο μας», ανέφεραν εκπροσωπώντας το μαθητικό δυναμικό που συμμετείχε στη δράση οι μαθητές Θεοδοσία Παπαδάκη (Β΄ τάξη ), Μιχάλης Κουρουπάκης (Γ΄ τάξη ) και Γιώργος Ζογλοπίτης (Β΄ τάξη). Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με την βοήθεια του κ. Χρήστου Πανταζή, Οικονομολόγου Εκπαιδευτικού του ΕΠΑΛ Σητείας. Το κόστος της ιστοσελίδας κάλυψε το σχολείο.

Και βέβαια οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑ.Λ. συμμετείχαν στις εθελοντικές δράσεις καθαρισμού της πόλης, των καταστημάτων, της παραλίας, τις αμέσως επόμενες ημέρες από την καταστροφική πλημμύρα βοηθώντας συνανθρώπους τους και τον τόπο τους.

 

Για τη Βία κατά των Γυναικών

Παράλληλα το ΕΠΑ.Λ. Σητείας υλοποίησε κι άλλες σημαντικές δράσεις αυτό το διάστημα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και με τη στήριξη των εκπαιδευτικών και της διεύθυνσης του σχολείου. Στο πλαίσιο της ζώνης δραστηριοτήτων του σχολείου, όπως ανέφερε η υπεύθυνη Εκπαιδευτικός, Οικονομολόγος κ. Μαρία Μαραυγάκη, τα παιδιά φέτος και συγκεκριμένα της Α΄ τάξης, επέλεξαν τη βία κατά των γυναικών. Με αφορμή και τον εορτασμό της διεθνούς ημέρας, στις 25 Νοεμβρίου αποφάσισαν και δημιούργησαν κολάζ κι ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο διένειμαν στους κεντρικούς δρόμους και τα καταστήματα της πόλης.

«Μέσα από τη δράση τα παιδιά εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κακοποίηση των γυναικών ζητώντας να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών και προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες γι’ αυτό το επίκαιρο γεγονός, το οποίο δυστυχώς αυξάνεται στις μέρες μας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες στο σχολείο (στα τμήματα) με ομάδες των παιδιών που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δράση προβάλλοντας και κάποια βίντεο καθώς και φωτογραφικό υλικό με σκοπό την ενημέρωση όλων των παιδιών για το θέμα. Η επιλογή του θέματος έγινε από τα παιδιά. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο τα προβληματίζει το γεγονός», τόνισε η κ. Μαραυγάκη.

 

Τα τρόφιμα

Ακόμα μία δράση που πραγματοποιείται από το ΕΠΑ.Λ. είναι η συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία θα προσφερθούν στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων σε δομές, όπως τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της πόλης και το Συσσίτιο του Αγίου Γεωργίου. Η δράση λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια από το σχολείο και θα υλοποιηθεί και φέτος με την συγκέντρωση των τροφίμων να έχει ήδη ξεκινήσει.

«Και φέτος το σχολείο μας υλοποιεί το Δέμα της Αγάπης, συλλέγοντας τρόφιμα μακράς λήξης που μας έχουν πει οι φορείς ότι χρειάζονται. Επίσης απορρυπαντικά, κάποια λίγα κλινοσκεπάσματα ίσως και αντρικά παπούτσια. Συλλέγονται στο σχολείο μας από τους μαθητές, το κινούν μόνοι τους, ενεργοποιούν όλη τη μαθητική αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα. Μαζεύουν και κούτες τις οποίες θα ζωγραφίσουν, θα κατηγοριοποιήσουν τα τρόφιμα και θα τα μοιράσουν στις δομές τις γιορτινές ημέρες για να προσφερθούν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», επεσήμανε η κ. Μαραυγάκη, που μαζί με την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Βερκίου έχουν την ευθύνη του προγράμματος.

 

Ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση

Ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Σητείας κ. Γρηγόρης Προϊστάκης εστίασε στην ευαισθητοποίηση κι ενεργοποίηση των παιδιών κάτι που είναι πολύ σημαντικό όπως τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στην συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου και στην αξία των συλλογικών προσπαθειών για το κοινό καλό. «Πράγματι αυτή την περίοδο γίνονται διάφορες δράσεις με ιδέες των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Μία από αυτές μετά την πλημμύρα είναι η δημιουργία του site, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο. Μία δράση σε συνεργασία με τον κ. Πανταζή. Υπάρχουν κι άλλα project όπως το Δέμα της Αγάπης, όπου συγκεντρώνουν τρόφιμα κι άλλα είδη τα οποία θα προσφερθούν ενόψει των εορτών, μία δράση σε συνεργασία με την κ. Μαυραγάκη και την κ. Βερκίου.

Και βέβαια η δράση για ένα άλλο θέμα σημαντικό αυτό σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών. Ένα θέμα που επέλεξαν τα παιδιά και συνεργάζονται με την κ. Μαυραγάκη. Είναι πολύ θετικό να γίνονται τέτοιες δράσεις, πέρα από τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, γιατί βοηθάει πολύ τα παιδιά στην απόκτηση εμπειριών, στην κοινωνικοποίησή τους και να θεωρούν ότι το σχολείο είναι το δεύτερο τους σπίτι».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα