ΑρχικήΚρήτηΗράκλειοΟ παπάς, η πρεσβυτέρα, ο πρώην έγκλειστος και τα «ακούσματα» για τον...

Ο παπάς, η πρεσβυτέρα, ο πρώην έγκλειστος και τα «ακούσματα» για τον οπλισμό

Από

Ημερομηνία

Τι μπορεί να συμβεί  όταν ένας παπάς και ένα άτομο της εμπιστοσύνης του, αμφότεροι από τη Μεσσαρά, αρχίζουν να συνομιλούν στο τηλέφωνο με …ονόματα και διευθύνσεις για την υπόθεση της κλοπής φορτίου με βαρύ οπλισμό μέσα από σταθμευμένο αυτοκίνητο σε αλάνα, στην περιοχή της Αγίας Γαλήνης; Δικογραφία! Στη διάρκεια της επίμαχης συνομιλίας είχε αναφερθεί ότι το κλεμμένο φορτίο ανήκε σε έγκλειστο των φυλακών, οι «άνθρωποι» του οποίου είχαν κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να βρουν την άκρη. Περιγραφόταν μάλιστα ότι είχαν προβεί στην αρπαγή και στον άγριο ξυλοδαρμό υπόπτου για να τον κάνουν να μιλήσει.
Ήταν μία από τις πολλές συνομιλίες που φέρεται να είχε ο ρασοφόρος, αγνοώντας φυσικά ότι βρισκόταν υπό τηλεφωνική παρακολούθηση μετά από ανώνυμη καταγγελία που τον ήθελε να δραστηριοποιείται συστηματικά στην εμπορία όπλων, αρχαίων αντικειμένων και στην παραχάραξη.

Εκτός από τον ιερέα, στην πορεία τέθηκαν υπό επισύνδεση και άλλα πρόσωπα, τα οποία επίσης θεωρήθηκαν ύποπτα από τις Αρχές. Όλα αυτά συνέβησαν το 2013.

Σήμερα, σχεδόν 9 χρόνια μετά, η υπόθεση εκδικάστηκε σε σχέση με τις κακουργηματικές κατηγορίες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Η δικογραφία είχε διαχωριστεί ως προς τα πλημμελήματα όπου σε δεύτερο βαθμό οι κατηγορούμενοι είχαν απαλλαχθεί μετά από ένσταση της υπεράσπισης για χρήση παράνομου αποδεικτικού υλικού (απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες).

Στη σημερινή δίκη κατηγορούμενοι ήταν ο 49χρονος ιερέας, η 42χρονη πρεσβυτέρα, ο 45χρονος πρώην έγκλειστος και δύο ακόμα άτομα, 49 και 37 ετών αντίστοιχα.

Φυσική παρουσία στο δικαστήριο είχε μόνο ο 45χρονος, οι συγκατηγορούμενοι του εκπροσωπήθηκαν. Στη δικογραφία δεν υπάρχει  δική του καταγεγραμμένη συνομιλία. Υπάρχει μόνο αναφορά στο όνομα του μέσα από τις συνομιλίες άλλων κατηγορουμένων. Όπως προαναφέρθηκε, χαρακτηριστική ήταν η συνομιλία του ιερέα με άτομο που ονομάζεται «Κώστας». Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο παπάς επιχειρεί, κατά την ΕΛ.ΑΣ, να μεσολαβήσει προς υπεράσπιση του ατόμου που είχαν στοχοποιήσει οι άλλοι για την κλοπή του οπλισμού.

Με βάση τα «ακούσματα», οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες της κλοπής είναι πιθανότατα κοινά κλεφτρόνια που παραβιάζουν οχήματα και κλέβουν κασετόφωνα… Ούτε καν μπορούν να υποψιαστούν ότι στο πορτ-παγκάζ του ενός υπάρχει οπλισμός αξίας 30.000 ευρώ. Στη διάρκεια της συνομιλίας γίνεται λόγος για περίπου 5.500 σφαίρες, 45αρια πιστόλια Glock, για 6-7 πολεμικά Ρώσικα καινούργιου τύπου Καλάσνικοφ, χειροβομβίδες και μασούρια δυναμίτη.

Ωστόσο, όλα αυτά αφορούν μόνο «ακούσματα» και αυτό προφανώς μέτρησε στην τελική κρίση του δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ωστόσο το δικαστήριο κήρυξε και τους πέντε αθώους λόγω αμφιβολιών.

«Σε μια πολύ κρίσιμη κοινωνική και πολιτειακή συγκυρία που το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας δοκιμάζεται σθεναρά απειλώντας τις βάσεις του φιλελεύθερου  κράτους δικαίου και συρρικνώνοντας εμμέσως -δραματικά – το πεδίο ελεύθερης δράσης των πολιτών, η Δικαιοσύνη έτι μια φορά αποδεικνύεται θεματοφύλακας  των ατομικών ελευθεριών των πολιτών  εκπέμποντας το μήνυμα ότι ουδείς μπορεί να καταδικαστεί και να υποστεί το δεινό της ποινικής κύρωσης (μόνο) για κάθε αστόχαστη και αυθόρμητη έκφραση που εκστομίζει κατά την διάρκεια των ελεύθερων (και νόμιμων) τηλεφωνικών του επικοινωνιών» ήταν η δήλωση του εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Λευτέρη Κάρτσωνα.

«Ο εντολέας μου κατηγορήθηκε για κατοχή πολεμικών τουφεκίων, υποπολυβόλων και χειροβομβίδων, χωρίς να υπάρχει εναντίον του οποιοδήποτε στοιχείο και χωρίς αυτά να βρεθούν ποτέ στην κατοχή του, επειδή δύο άγνωστά του άτομα σε μεταξύ τους συνομιλία χρησιμοποίησαν εν αγνοία του το όνομά του. Το Δικαστήριο έπραξε το αυτονόητο κατά την άποψή μου, δηλαδή να τον κηρύξει αθώο των αποδιδόμενων κατηγοριών, γεγονός για το οποίο εκφράζω την ικανοποίησή μου» δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του 45χρονου, Γιάννης Βασιλάκης.

Πηγή: cretalive.gr

Πρόσφατα άρθρα