Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΠολιτισμόςΠαρουσίαση βιβλίου του Γιώργη Μαρκάκη

Παρουσίαση βιβλίου του Γιώργη Μαρκάκη

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του οφθαλμίατρου Γιώργη Μαρκάκη (1929-2021), το Μουσείο «Λυχνοστάτης»-του οποίου υπήρξε ιδρυτής- και η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος τιμούν τη μνήμη του συνεκδίδοντας και παρουσιάζοντας το νέο βιβλίο του «Από το Άλφα βάνω Αρχή – Ανεστορήματα Μπρόκα». Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο διηγήματα από το ανέκδοτο υλικό του λογοτεχνικού και λαογραφικού αρχείου του εκλιπόντος. Ήρωας των διηγημάτων είναι ο ξακουστός μαντινιαδολόγος της Τουρλωτής Σητείας Γιάννης Ρεϊζάκης – Μπρόκας (1880–1973). Με αφορμή τη συνάντηση με τις κόρες του λαϊκού ποιητή, ο συγγραφέας στο πρώτο διήγημα αναφέρεται στην έμμετρη διαθήκη του Μπρόκα ως δείγμα λαϊκής σοφίας που περιέχει με απλό και ιδιωματικό λόγο τα κοινωνιολογικά συμφραζόμενα της εποχής εκείνης στο θέμα της κληροδοσίας και της προίκας. Στο δεύτερο -και εκτενέστερο- διήγημα ο Γ. Μαρκάκης αφηγείται την έμμετρη ερωτική εξομολόγηση του Μπρόκα προς την αγαπητικιά του που – καθώς γίνεται εν τη απουσία της μεν, αλλά δημόσια στο καφενείο του χωριού –  επέχει τη θέση μιας ερήμην καντάδας αλλά και ενός ευρηματικού προφορικού ρομάντσου.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Ξενοδοχείο Ίτανος της Σητείας, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. Θα το παρουσιάσουν ο Διευθυντής του Μουσείου «Λυχνοστάτης», γιος και συνεχιστής του έργου του τιμώμενου, Γιάννης Μαρκάκης -που μαζί με τη φιλόλογο Μαίρη Μπαριτάκη επιμελήθηκαν την έκδοση- και οι συνδιαχειριστές της Στέγης, Αντώνης Ανηψητάκης και Κατερίνα Γουλιέλμου. Θα συμμετάσχει επίσης ο συντοπίτης του Μπρόκα, Μιχάλης Ι. Παπαδάκης, που έχει συμβάλει στην έκδοση με φωτογραφίες του λαϊκού ποιητή από τη σημαντική λαογραφική συλλογή του.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα πλαισιώσει η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Πεταλούδες στον ουρανό: οι κρητικές μαντινάδες» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαρκάκη και παραγωγή του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», ενώ θα διαβαστεί και κριτικό σημείωμα του λογοτέχνη και στοχαστή Γιάννη Κιουρτσάκη, φίλου του Γιώργη Μαρκάκη.

Το βιβλίο θα διατίθεται στον χώρο της εκδήλωσης.

Είσοδος ελεύθερη.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα