ΑρχικήVideoErasmus: Εκπαιδευτικοί από Ιταλία και Τουρκία στο 2ο Δημοτικό Αγ. Νικολάου (βίντεο)

Erasmus: Εκπαιδευτικοί από Ιταλία και Τουρκία στο 2ο Δημοτικό Αγ. Νικολάου (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου, στα πλαίσια του 2ου Erasmus project με τον τίτλο «Eat healthy, Live mobile, Catch quality» υποδέχθηκε εκπαιδευτικούς από την Ιταλία και την Τουρκία. Προς τιμήν τους οργανώθηκε εκδήλωση καλωσορίσματος στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου, το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.

«Να γεφυρώσουμε χάσματα και να υπάρξει μια φιλειρηνική προοπτική συμβίωσης»

Η συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Βούλα Παγκάλου μας μίλησε για το περίγραμμα Erasmus: «Eat healthy, Live mobile, Catch quality»:

«Η χώρα μας είναι η διοργανώτρια του προγράμματος και έχει σχέση με την υγιεινή διατροφή, την κίνηση και την ποιότητα στη ζωή μας. Με τους συναδέλφους μας από την Τουρκία και την Ιταλία έχουμε ήδη γνωριστεί μέσω τηλεδιάσκεψης και σήμερα έχουμε τη φυσική παρουσία τους, για να θέσουμε τους στόχους και τις βάσεις του προγράμματός μας.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρίσκονται ανάμεσά μας καθώς τα προγράμματα Erasmus προσπαθούν να γεφυρώσουν χάσματα ανάμεσα σε έθνη και χώρες ώστε να υπάρξει μια φιλειρηνική προοπτική συμβίωσης των κρατών μεταξύ τους. Γίνεται ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων και έτσι γνωρίζουμε τα έθιμα σε διαφορετική βάση, ανταλλάσσουμε στοιχεία γλωσσικά και εκπαιδευτικά, αλλά και άλλης φύσεως.

Έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα καλωσορίσματος με την κρητική παράδοση και κουλτούρα. Οι εκπαιδευτικοί από Ιταλία και Τουρκία θα βρίσκονται στον Άγιο Νικόλαο μέχρι την προσεχή Παρασκευή και προγραμματίζονται επισκέψεις στην Κριτσά, στο Συνεταιρισμό Γυναικών για να δούμε πώς φτιάχνονται οι νεράτες μυζηθρόπιτες, στο εργοστάσιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδάνθη για να δουν τα βότανα της Κρήτης. Θα επισκεφτούμε ακόμα το Μουσείο του Ηρακλείου και θα παραβρεθούμε, το απόγευμα της Δευτέρας, στο άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου. Παράλληλα προγραμματίζουμε και άλλες δράσεις με διατροφολόγο και ψυχολόγο γιατί το πρόγραμμά μας έχει σχέση και με την παχυσαρκία και το πώς επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής μας μετά την πανδημία» μας είπε η συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Βούλα Παγκάλου.

«Φέρει σε επαφή τις κοινωνίες και τα εκπαιδευτικά συστήματα»

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο παρευρέθηκε και ο δήμαρχος του Αγίου Νικολού κ. Αντώνης Ζερβός και μας δήλωσε τα παρακάτω: «Όλες αυτές οι επαφές των σχολείων με τα προγράμματα Erasmus είναι ο τρόπος που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να φέρει τις κοινωνίες και τα εκπαιδευτικά συστήματα σε επαφή. Είναι μία συνέχεια των αδελφοποιήσεων των πόλεων που κάνει και ο Δήμος μας. Ίσως εδώ είναι πιο εύκολο να μοιραστούν οι εκατέρωθεν εμπειρίες και να γίνουν ανταλλαγές. Το πρόγραμμα προχωράει αρκετά καλά. Είμαστε δίπλα σε τέτοιου είδους προσπάθειες επικοινωνίας των λαών της Ευρώπης, γιατί είναι κομμάτι της διπλωματίας των λαών και των πόλεων και εμείς θα βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται».

Το καλωσόρισμα του Σχολείου

«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να σας καλωσορίσουμε στο σχολείο μας σήμερα» ήταν το καλωσόρισμά της διευθύντριας κ. Άρτεμις Νταγιαντά, παρουσία και της κ. Αλεξάνδρας Καραγιοβανίδου: «Αυτό το ταξίδι ανταλλαγής γνώσεων, απόψεων και βέλτιστων πρακτικών για την προώθηση καλών διατροφικών συνηθειών και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, φτάνει σήμερα στον πρώτο του σταθμό. Γνωρίζω καλά πόσο σκληρά έχετε εργαστεί όλοι σε αυτήν την προσπάθεια και θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για αυτό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στην παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας, που με ιδιαίτερο ζήλο και επίπονες προσπάθειες εργάστηκε για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Αναστασία Γκίκα και την κ. Βούλα Πάγκαλου για τις άοκνες προσπάθειές τους στην οργάνωση και προετοιμασία αυτής της συνάντησης, καθώς και την κ. Αναστασία Πετανίδου Αναστασία και την κ. Ρένα Αθανασάκη για την πολύτιμη βοήθειά τους σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού. οργάνωση. Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ και ελπίζω να έχουμε μια όμορφη και εποικοδομητική εβδομάδα» ανέφερε η κ. Άρτεμις Νταγιαντά.

«Ας ονειρευτούμε έναν κόσμο με περισσότερη αγάπη και λιγότερες διαφορές»

Η συντονίστρια του Erasmus κ. Αναστασία Γκίκα στην ομιλία της ανέφερε τα παρακάτω: «Είμαστε περισσότερο από ευγνώμονες που σας έχουμε εδώ, ως καλεσμένους στο σχολείο μας. Θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας μας με τα Δημοτικά Σχολεία των χωρών σας, αλλά και γιατί δίνεται στους μαθητές μας η μοναδική ευκαιρία να εργαστούν πάνω σε σχέδια μαθημάτων που καλλιεργούν την κοινωνική – συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά και τη συναισθηματική ευεξία. Αυτό θα βοηθήσει τους μαθητές να προσεγγίσουν τη ζωή τους με μεγαλύτερη ευκολία, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς του 21ου αιώνα.

Σε περιόδους μεγάλων αλλαγών, το να είμαστε συντονιστές του e twinning και του έργου Erasmus, καθώς και να εργαζόμαστε για τις αξίες της Unesco, είναι μια μορφή καινοτομίας και μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί και σοφότεροι ως ομάδα. Ας ονειρευτούμε έναν κόσμο με περισσότερη αγάπη και λιγότερες διαφορές. Ως σχολείο, θεωρούμε τον εαυτό μας τυχερό, όχι μονάχα γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστούμε με δημοτικά σχολεία του εξωτερικού, αλλά και γιατί έχουμε την χαρά να μοιραζόμαστε το έργο μας με πολίτες της τοπικής μας κοινωνίας» ανέφερε η κ. Αναστασία Γκίκα.

Ακολούθησε ένα εξαιρετικό, όπως πάντα, χορευτικό πρόγραμμα με παιδιά της Σχολής Χορού Γιαννίκου –Ταμιωλάκη, μαζί με άλλα δρώμενα που είχαν προετοιμάσει παιδιά του Σχολείου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα